Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Masno tkivo i 4D pregled

Masno tkivo i 4D pregled

 

MASNO TKIVO SPREČAVA DA SE URADI DETALJAN PREGLED!!

 

Poštovana trudnice,

Ekspertski pregled 4D plus Fetalna ehokardiografija, koji radi dr Živanić, sastoji se iz više pregleda uradjenih u jednom aktu. To je pregled na kome se dijagnostikuju anomalije koje se jedino na ultrazvuku mogu videti.

Mogu hromozomi biti dobri (testovi iz krvi) ali Dabl test ili prenatalni testovi NE MOGU videti da li beba ima srčanu manu, rascep usne ili nepca….

Ponekad je problem uraditi ovako detaljan pregled zbog položaja bebe, ali je daleko najčesće razlog neuradjenog pregleda povećana količina masnog tkiva na prednjem trbušnom zidu trudnice.

U svetu nauke je poznato da masno tkivo LOŠE provodi ultrazvučni talas, da ga prigusuje tj.da se ne vidi dobro, posebno kada je potrebno precizno videti detalje.  Zbog toga je velika verovatnoća da,  kod trudnica koje imaju povećanu količinu masnog tkiva, detaljan 4D ekspertski pregled zajedno sa fetalnom ehokardiografijom,  onako kako ga radi dr Živanic, NEĆE MOĆI DA SE URADI DO KRAJA zato što masno tkivo otežava da se vide  najsitniji detalji bebe. Lice bebe sa celom gornjom usnom, bistra očna sočiva, precizan presek tvrdog nepca, strukture u mozgu ili  fetalna ehokardiografija (ekspertski pregled srca) gde dr Živanić, pored standardnih preseka: levog izlaza srca, desnog izlaza, aortnog luka … gleda  traheju,  supklaviju….Sve mora da se vidi i da se slika u relevantnom preseku. AKO NE MOŽE SVE DA SE VIDI, PREGLED SE PREKIDA I NE NAPLAĆUJE.  

Kada se pregled prekine i kada doktor najpoštenije kaže da on pregled ne može da uradi, nastaje drama.

Zašto, pa zato  što  SVAKA, AMA BAŠ SVAKA trudnica, kod koje se pregled NE URADI do kraja,  VRLO UZNEMIRI,  jer je to za nju veliki stres. Trudnica počinje  da plače, pita da li je doktor video nešto loše, pa neće da kaže,  suprug, familija, svi su uznemireni oko trudnice.

DOKTOR SMATRA DA TO NIJE DOBRO ZA TRUDNICU.  To želimo da izbegnemo po svaku cenu,  jer je psihički mir trudnice na prvom mestu.  

Za nas bi bilo mnogo jednostavnije i isplativije da uradimo delimičan pregled, kakav se radi na drugim mestima. Da  doktor u izveštaju napiše: viđena anatonija u granicama normale, otežana vidljivost zbog masnog tkiva, i da taj pregled naplatimo……

Tako polovičan pregled kao što se radi na drugim mestima, dr Živanić NE RADI.

Doktor radi najstručnij, najdetaljinije što se može raditi.  Mora sve da vidi što se može videti na ultrazvuku u tim nedeljama trudnoće, SVE ili NIŠTA.

Bez obzira što smo mi kao kuća tada na gubitku, psihički mir trudnice nema cenu.

Mi se već godinama borimo s tim problemom i zaključili smo da je U INTERESU TRUDNICE DA PREGLED  NE ZAKAZUJEMO, AKO IMA VISOK BMI.

Iz istog razloga NE ZAKAZUJEMO ni BLIZANAČKU trudnoću. Veoma je teško uraditi tako detaljan pregled kod jedne bebe, zamislite koliko je teže uraditi kada su dve bebe u pitanju, jer jedna obavezno zakloni drugu.

Nadam se da smo uspeli  bar malo da pojasnimo zasto pregled ne zakazujemo…

 

#Analifezdravlje #Analifelepota

Pratite nas na Instagramu, Facebook - u  i Youtubekanalu

 

 

 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (0)




Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje