Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Anomalije ploda - Šta može da dovede do anomalija?

Anomalije ploda - Šta može da dovede do anomalija i da li su nasledne?

 

- Česta je zabluda da su sve anomalije nasledne pa se razmišlja da, ako ih nemaju roditelji, zašto bi ih imala njihova beba. Naprotiv, vrlo mali deo anomalija je nasledan.

 

Uzroci anomalija su različiti i mogu da se podele u nekoliko grupa:

 

I - Genetske anomalije ploda i hromozomopatije

Jednu grupu čine anomalije koje nastaju usled poremećaja na genima i hromozomima ploda (genetske anomalije i hromozomopatije). Najveći deo ovih anomalija je ‚‚slučajna greška prirode”, a samo mali deo je direktno nasledan (znatno ispod 10%).

 

II - Anomalije ploda uzrokovane određenim bolestima majke

 Druga grupa anomalija je uzrokovana određenim bolestima majke, bilo da se radi o samoj bolesti koja može da dovede do anomalije, ili lekovima koje ona mora da uzima zbog te bolesti. Na primer, primećena je češća pojava nekih anomalija ploda kod trudnica koje boluju od šećerne bolesti, bolesti vezivnog tkiva (lupus eritematodes), poremećaja funkcije štitne žlezde, epilepsije, itd.

 

III - Anomalije ploda nastale zbog uzimanja lekova

 Mali deo anomalija ploda (manje od jedan odsto) nastaje zbog uzimanja lekova koji mogu da oštete plod. Sa tog aspekta, naročito je značajan period kada se formiraju organi, odnosno do desete nedelje trudnoće. Posle toga, svi organi ploda uglavnom rastu, pa se rizik od njihovog oštećenja značajno smanjuje.

 

IV - Malformacije koje nastaju iz nepoznatog razloga

Najveći broj malformacija (oko 65-75%) nastaje iz nama nepoznatog razloga, ili zbog udruženog delovanja raznih faktora, od kojih su nam neki poznati, a neki ne. Praktično, za skoro tri četvrtine anomalija ne znamo uzrok. U ovu, najveću grupu malformacija, spadaju: defekti neuralne cevi, anomalije srca, razni rascepi na licu (usne, nepca), anomalije gastrointestinalnog trakta, vodena glava (hidrocefalus), zatim anomalije dijafragme, urinarnog trakta, defekti trbušnog zida... Jedini način za njihovo otkrivanje (bar za one koje mogu da se otkriju u trudnoći) jeste isključivo ultrazvuk.

 

Kako na plod deluju infekcije majke koje mogu da se dogode i u trudnoći?

- Od svih anomalija ploda, tri do deset odsto nastaje usled infekcija majke u trudnoći. Najopasnije su infekcije virusom rubeole, citomegalovirusom, toksoplazmom, herpes virusom i slično. Ove infekcije, naročito u ranim nedeljama trudnoće, mogu da dovedu do teških anomalija srca ploda, do oštećenja na centralnom nervnom sistemu, jetri i očima, ali i na ostalim vitalnim organima tela.

 

U kojem periodu trudnoće se dijagnostikuju anomalije ploda?

- Da li će i kada neka anomalija ploda da bude otkrivena, zavisi od nekoliko faktora, a najvažniji su: vrsta poremećaja, starost trudnoće, kvalitet ultrazvučnog aparata, i naravno, obučenost lekara koji obavlja pregled. Dijagnoza velikog broja malformacija je moguća već od 11. do 14. nedelje trudnoće (treći mesec), kada se trudnici i predlaže detaljni ultrazvučni pregled, poznat kao ‚‚genetski sonogram prvog trimestra''

 

Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji (3D i 4D ultrazvuku), dobro obučen ginekolog može rano i jasno da vidi, recimo, rascep usne i nepca u tri dimenzije, anomaliju na kičmi, deformitet stopala ili ruke, pa čak i veće anomalije srca.Referentno vreme za dijagnostikovanje anomalija je od 20-24 nedelje trudnoće.

 

#Analifezdravlje #Analifelepota

Pratite nas na Instagramu, Facebook - u i Youtube kanalu

 

 
1537347724_trudnoća-anomalije-u-trudnoći-galerija-8 (1).jpg
 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (0)




Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje