Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Sedmi mesec trudnoće - šta se dešava sa Vama u sedmom mesecu trudnoće?

Šta se dešava sa Vama u sedmom mesecu trudnoće?

Medeni mesec se završio, stomak porastao, materica se širi i pritiska okolne organe, u zavisnosti od toga o kom je organu reč imate i propratne simptome. Pritisak na pluća dovešće do otežanog disanja i bržeg zamaranja. Pritiskajući bešiku ide Vam se svaki čas u toalet, dešava se da popusti bešika ako se nasmejete ili zakašljete, nimalo prijatno. Peristaltika creva je zbog hormona inače usporena u trudnoći pa otuda zatvor i hemoroidi, pritisak materice na creva će dodatno pogoršati situaciju. Zbog toga pitejte dosta vode i jedite vlaknastu hranu i žitarice sa celim zrnom.

Šta se dešava sa bebom u sedmom mesecu trudnoće?

Ako ste u ovim nedeljama bili u prilici da gledate svoju bebu na 4D ultrazvuku, može se desiti da je vidite kako stavlja prst u usta, plače ili se smeje, zadovoljstvo je ogromno ako ste uhvatili tren u kome otvara oči. Boja očiju je plava ali se to na ultrazvuku ne vidi. Razvijaju se bronhije, pokreti pluća su ritmični, počinje se smanjivati količina plodove  vode. U ovim nedeljama beba usporava rast, bez panike to je normalno. Do kraja 28 nedelje narsšće do 35 cm, biće teška preko kilograma (oko 1150-1200 gr)

Šta treba da uradite od pregleda u sedmom mesecu trudnoće:

Posle 24 nedelje u okviru detaljnog ultrazvučnog pregleda preporuka je da se uradi Dopler (protok kroz krvne sudove Vaše materice radi procene kako su se razvile,  pa shodno tome kako će dalje snadbevati bebu hranjivim materijama. Ukoliko se nisu razvile dobro onda je savet ginekologa češće kontrole, dijeta skoro bez soli, ležanje na levom boku... Ukoliko imate preko 30 godina, ako imate više kilograma, ako je krupna beba uradiće Vam se test opterećenja šećerom da se proveri kako regulišete šećer. To je onaj neprijatni test u kome pijete rastvoren šećer i nekoliko puta Vam vade krv. Ukoliko su vrednosti veće nego što je dozvoljeno stručni savet je bolnica i dijeta bez šećera,  ponekad je potrebna i terapija insulinom.

 

Kao što vidite vrlo je važno da nastavite sa lakom, niskokaloričnom hranom sa dosta svežeg voća i povrća . Idealno je da do sada niste dobili više od 9 kg.

 

#Analifezdravlje #Analifelepota

Pratite nas na Instagramu, Facebook - u i Youtube  kanalu

 

 

 

 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (1)




Jovana (2022-01-29)

Zanima me cena UZ 4D i da li ima termin utorak posle podne oko 17h?

Ana Life (2022-01-29)

Postovana Jovana,

Ekspertski 3D/4D ultrazvuk je pregled na sve anomalije koje se samo ultrazvukom mogu dijagnostikovati.
Ovu vrstu pregleda najidealnije je raditi od  20-24 nedelje trudnoce. Da bi pregled bio kompletan mora da obuhvati i ekspertski pregled srca tj Fetalnu ehokardiografiju. 

Dr Zivanic radi sve preglede u okviru jednog:

 1. Ekspertski pregled ploda na morfoloske (strukturne) anomalije 

 2. Fatalnu ehokardiografiju (detaljan pregled srca)

 3. 3D i 4D bebe.  

 

Naravno dobijate CD sa filmovima i sličicama i neke slike odstampane.
Cena pregleda
(cena poslata na e-mail)
Zakazivanje se vrsi telefonom na 069-319-68-08,pregled je potrebno da zakazete 2-3 nedelje unapred.

 

 S postovanjem Analife

 

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje