Operacije grudi

 
 

Operacije grudi 

Ako mislite da je operacija grudi isključivo stavljanje impalnata (proteza), grdno se varate.

Našoj Nataši, čiji je suprug prokomentarisao odlazak na operaciju rečima: neka ih naprave kao što su nekad bile.... Marici koja je smršala 22 kg i doterala liniju, ali kako ona kaže: imam dve prazne vrećice, napunite ih doktore..... Duški, kojoj se kičma iskrivila i koja “prvo nekako spakuje svoje prevelike grudi u prsluče, pa se onda dalje oblači”,.... Maji, koja se zbog izrazito nejednikih dojki, nikada nije skinula u kupaći kostim.... gospođi Marici, koja se zaljubila u svojoj 50-oj godini, oseća se kao šiparica, pa hoće tako i da izgleda..... mladoj prelepoj Mirjani kojoj  samo  grudi fale da bi izgledala savršeno....  svima njima i ostalima, operacije grudi je šlag na torti.

Naravno, u svim pomenutim slučajevima, reč je o različitim operacijama grudi. U zavisnosti od toga šta želimo da postignemo, uradićemo neku od sledećih intervencija: 


1. povećavanje grudi (augmentaciona mamoplastika)


2. povećavanje i podizanje grudi (augmentaciona mastopeksija)


3. podizanje grudi (mastopeksija) 


4. smanjenje grudi (redukcija) 

 

1. Ukoliko su grudi male, radi se operacija povećanja dojki (augmentacija).
Proteze mogu da se stave ispod fascije, ispod mišića i neposredno ispod žlezde (praktično napušten metod). Kada su u pitanju mlade žene koje tek treba da imaju potomstvo, tj da doje, implanti se stavljaju ispod mišića, tj. što dalje od žlezdanog tkiva dojke. Kod ostalih pacijentkinja najčešće primenjujemo najnoviju tehniku plasiranja implanata ispod fascije (subfascijalna mamoplastika).

 

2. U slučajevima malih i malo spuštenih grudi (prvi stepen spuštenosti), danas je apsolutna metoda izbora pomenutasubfascijalna mamoplastika, tj. stavljanje proteza ispod fascije. Ovom tehnikom grudi se pored povećanja, u određenoj meri i podižu.

Kod izraženije spuštenih dojki (drugi i treći stepen spuštenosti), u jednom aktu se rade dve operacije: prvo se ubace proteze ispod fascije (subfascijalna mampoplastika), a zatim se složenom hiruškom tehnikom grudi podižu (mastopeksija)

3. Ukoliko žena ima samo spuštene grudi koje su adekvatne veličine, onda se radi operacija podizanja grudi (mastopeksija)bez stavljanja implanata.

4. Kada je reč o smanjenju grudi (redukciji), neophodno je smanjiti količinu žlezdanog i masnog tkiva dojke. Istovremeno se prekraja koža da bi odgovarala novoj dimenziji dojke,a  bradavica sa areolom se podiže na odgovarajuću visinu. Ovo je vrlo ozbiljna i složena operacija koja zahteva veliko znanje i iskustvo operatora.

Navešćemo i neke informacije koje bi trebalo da znate ukoliko razmišljate o operaciji grudi.

Priprema za intervenciju  


Pre intervencije, neophodno je da utvrdimo Vaše zdravstveno stanje preko sledećih analiza i pregleda:    

•         laboratorijske analize: kompletna krvna slika, osnovne biohemijske analize sa faktorima koagulacije, krvna grupa i Rh faktor

•         internističko-kardiološki pregled sa EKG-om

•         klinički pregled anesteziologa

•         ultrazvuk dojki (ukoliko operator proceni da je neophodno)

Kompletna  priprema koja je potrebna za intervenciju, obavlja se u našoj bolnici  i ulazi u cenu operacije.


 
Koja vrsta anestezije se koristi za intervenciju?


•    Opšta endotahealna anestezija, može i u lokalnoj anesteziji uz sedoanalgezijuŠta ne treba da Vas  plaši posle operacije?

•    otok, bolovi u vidu pritiska na grudni koš

 U bolnici ostajete 24 sata posle intervencijeKako treba da se ponašate posle operacije?


•    Potrebno je da se pridržavate  uputstava koje dobijate od nas.


•    Izbegavati napor, dizanje teškog vežbe i slično najmanje mesec dana, dok proteza na zauzme svoj konačani položaj.Posle koliko vremena možete da se vratite  normalnim životnim aktivnostima?


•     najčešće posle nedelju dana, konci se skidaju petnaest dana od operacije.

 

Ne treba naglašavati da je u bolnici “Analife” konsultativni pregled besplatan.

 ZAKAZIVANJE PREGLEDA:


Zakažite pregled telefonom na + 381 69 319 68 08 ili


FORMULAR ZA ZAKAZIVANJE PREGLEDA
- KLIKNI OVDE DA ZAKAŽEŠ PREGLED!