Ginekološki pregled

 
GINEKOLOŠKI (sistematski) PREGLED
Pregled kod ginekologa (sistematski) počinje uzimanjem anamneze. To je razgovor na osnovu koga doktor dobija informacije o Vašem zdravstvenom stanju i razlogu dolaska, bilo da je u pitanju neki ginekološki problem ili obična redovna godišnja kontrola.
 
Ginekološki pregled u užem smislu sastoji se iz tri dela:  
 
1.      Inspekcija
·         posmatranje spoljašnjih genitalnih organa uz palpaciju (opipavanje) eventualno uočenih promena 
 
2.      Pregled pod spekulumom
·         nežno se u vaginu uvodi instrument (spekulum) koji omogućava da ginekolog pogleda kako izgledaju zidovi vagine i grlić materice.
 
3.      Bimanuelni pregled
·         ginekolog uvodi svoja dva prsta jedne ruke u vaginu, a vrhovima prstiju druge ruke nežno pritiska trbušni zid iznad stidne kosti - u predelu materice i oba jajnika. Na ovaj način moguće je opipati promene na materici (npr. uvećanu matericu, pa čak i razlog uvećanja - trudnoća, miomi itd.), kao i na jajnicima (upale, tumori).
 
Ultrazvučni pregled je idealna dopuna ginekološkog pregleda
· Ovo je razlog zbog čega se, uz klasičan ginekološki pregled, ultrazvuk organa male karlice smatra za standardni postupak prilikom posete ginekologu.
 
· Ultrazvučni pregled  je praktično obavezan, ukoliko se na osnovu ginekološkog pregleda posumnja na neku promenu unutrašnjih genitalnih organa.
Kod nevinih devojaka, umesto ginekološkog pregleda, radi se rektalni pregled. U ovim slučajevima obavezan je i ultrazvuk organa male karlice, koji može da se uradi preko prednjeg trbušnog zida, ili rektalno (što se preporučuje).

KONTAKT:


OPŠTA BOLNICA ANALIFE

Skadarska 5, (Zemun), Beograd
+381 11 319 68 08
+381 11 319 68 09
+381 11 319 68 11
+ 381 69 319 68 08

email: bolnica@analife.rs