Pojačan sekret, svrab, neprijatan miris

Povećan sekret neprijatnog mirisa, svrab/peckanje/
 
Povećan sekret pre i posle menstruacije, kao i za vreme ovulacije normalna je pojava (nije potrebno lečenje).

-          Sekret koji je stalno prisutan, ili svrbi /pecka / ima neprijatan miris, razlog je da se javite ginekologu.
 
-          Posle razgovora sa Vama (upoznavanje sa Vašim tegobama) i ginekološkog pregleda, doktor će najčešće ordinirati neku od vaginaleta širokog spektra dejstva prilagođenu karakteristikama sekreta (7 dana).
 
-          Ukoliko se na kontrolnom pregledu, nekoliko dana od završetka terapije, utvrdi da vaginalete nisu dale rezultat, ginekolog će Vam predložiti da uzme različite briseve vagine i grlića materice, čime pokušava da odredi uzročnika infekcije.
 
Napomena: ukoliko se pitate zbog čega se odmah ne uzimaju brisevi, razlozi su sledeći:
 
-          Primena vaginaleta bez uzimanja briseva je najčešće efikasan postupak (najveći broj vaginaleta sadrži antibiotike koji pokrivaju širok spektar uzročnika pojačanog sekreta)
 
-          vagina nije sterilna sredina tj. normalno je nastanjena raznim mikroorganizmima (npr. Ešerihija koli je normalan stanovnik vagine kod skoro 70% žena)
 
-          bris pozitivan na neki mikroorganizam znači samo da je taj mikroorganizam prisutan u vagini, a ne i da je osnovni ili jedini uzročnik infekcije
 
-          brisevi nisu jeftini, a kada se uzimaju, nisu dovoljni samo običan bris vagine i grlića materice na antibiogram, nego i bris vagine na vaginozu i bris grlića na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu
 
-          treba imati na umu da su upale vagine (kolpitisi) najčešće rezultat udružene infekcije nekoliko uzročnika, a bris, ako je pozitivan, obično je pozitivan na jednan mikroorganizam (a ni onda nismo sigurni da je on uzročnik infekcije)
 
-          često se desi da brisevi budu negativni, a da žena ima evidentnu infekciju vagine – brisevi nisu prepoznali infekciju
 

KONTAKT:


OPŠTA BOLNICA ANALIFE

Skadarska 5, (Zemun), Beograd
+381 11 319 68 08
+381 11 319 68 09
+381 11 319 68 11
+ 381 69 319 68 08

email: bolnica@analife.rs