Kardiologija - Ubrzan rad srca, preskakanje, lupanje srca

Ubrzan rad srca, preskakanje, lupanje srca

Poremećaji srčanog ritma su vrlo čest razlog javljanja lekaru. Tegobe mogu da se jave iznenada, u mirovanju, čak i u toku noći, uz prekid sna. Pacijenti osećaju kao da srce “zastane na trenutak”, pa zatim jako “zalupa”, ili na trenutak “zatreperi i preskače”.
Poremećaji srčanog ritma mogu biti benigni (bezopasni), ali mogu biti i vrlo ozbiljni , čak životno ugrožavajući.
 
Najčešći razlozi ozbiljnijih poremećaja srčanog ritma su:
·         promene u srčanom mišiću i sprovodnim putevima u kojima se stvara i provodi srčani impuls
·         upala srčanog mišića
·         poremećaj rada štitne žlezde
·         različita organska oboljenja 
 
Bezopasni poremećaji ritma se javljaju kod mladih osoba, osoba pod stresom, kao posledica povećanog konzumiranja kafe, koka kole, guarane, energetskih pića, alkohola, cigareta, nedovoljnog spavanja.
 
Benigni poremećaji srčanog ritma su normalan nalaz i kod osoba koje se intenzivno bave sportom, ili onih koji su naglo i bez pripreme, počeli da se bave fizičkom aktivnošću radi zdravlja, lepote ili fizičkog izgleda.
 
U svim slučajevima poremećaja srčanog ritma koji se ponavlja, neophodan je kardiološki pregled sa snimkom EKG-a. Najmerodavnije rezultate o vrsti i trajanju aritmije dobijamo Holter EKG monitoringom, kada 24h snimamo srčanu aktivnost (nošenjem malog aparata koji registruje srčani rad). Ultrazvučni pregled srca takođe nam daje veliki broj informacija o mogućem uzroku arimija.

KONTAKT:


OPŠTA BOLNICA ANALIFE

Skadarska 5, (Zemun), Beograd
+381 11 319 68 08
+381 11 319 68 09
+381 11 319 68 11
+ 381 69 319 68 08

email: bolnica@analife.rs