Operacija proširenih vena laserom

Laserska operacija vena - endovenozni tretman laserom
 
 
Opšta bolnica Analife, 26 oktobra 2012 god, proslavila je godišnjicu rada svog Centra za lečenje vena.
 
Tom prilikom je organizovan seminar uz učešće oko 40 opštih i vaskularnih hirurga iz cele Srbije.
 
Predavači su bili vrhunski eksperti iz ove oblasti medicine: Prof. dr Živan Maksimović (predsednik Udruženja flebologa Srbije), Doc dr Petar Popov, Dr Božidar Novaković.
Bolnica Analife je imala to zadovoljstvo da, kao jednog od predavača, ugosti i Prof Aleksandara Flora iz Beča, lekara koji je prvi u Evropi počeo da radi lasersku ablaciju vena. Razmena iskustava je bila veoma interesantna, naročito zbog toga što su se Doc Popov i Dr Novaković kod ovog eksperta obučavali za primenu lasera u tretmanu obolelih vena.
 
Tokom seminara urađena je i pokazna operacija laserske ablacije vena koju su, putem video-bima, mogli da posmatraju svi učesnici seminara. Na naše pitanje u operacionoj sali: kakav je opšti utisak i ocena same intervencije?, Prof. Flor je odgovorio: bez ikakve namere da povlađujem organizatoru skupa, od kolega i osoblja, do opreme i uslova za rad, kao da sam u svojoj ustanovi u Beču!
 
Da značaj skupa prevazilazi uske granice stručne javnosti, pokazuje i interesovanje medija. Prilozi o ovom događaju emitovani su u gledanim emisijama RTS1, televizije Prva, TV B92, TV Avale, TV Kopernikusa.
Ovaj seminar je, uz brojne zadovoljnje pacijente, još jedna potvrda da se, zahvaljujući vrhunskim stručnjacima (dr Božidar Novaković, doc. Petar Popov) i najsavremenijoj opremi  (laser Nemačke firme Biolitek), u Centru za lečenje vena Opšte bolnice Analife uspešno primenjuje metoda laserske ablacije obolelih vena.
 
-----------------------------------------------------------------------------
Najsavremeniji način uklanjanja proširene vene jeste endovaskularni laserski tretman ili laserska operacija proširenih vena nogu.
 
Kakva je to operacija?
 • Laserska operacija vena je  minimalno invazivna operacija koja se radi u lokalnoj anesteziji. Nema rezova kao klasična,  nema opšte anestezije, nema ožiljaka. . Mogućnost vraćanja (recidiva) je samo 3-5%, dok je kod klasične hiruške operacije   oko 20-30%
 • Pod strogom kontrolom ultrazvuka, kroz milimetarski rez, u proširenu venu se ubacuje tanka laserska sonda. Proširena vena se laserskim zrakom popuno zatvara, cirkulacija se rasterećuje, simptomi proširenih vena nestaju. Preostale, zdrave vene, svojim kapacitetom funkcionalno zadovoljavaju potrebe cirkulacije. 
 • Za razliku od klasične operacije, laserska intervencija može da se radi i u letnjim mesecima
   
Koje su analize i pregledi neophodni za operaciju?
 • Ultrazvuk vena (color Doppler)
 • laboratorijske analize: kompletna krvna slika, osnovne biohemijske analize sa faktorima koagulacije, krvna grupa i Rh faktor
 • RTG pluća
 • internističko-kardiološki pregled
 • Ekg snimak
 • klinički pregled anesteziologa
Koja vrsta anestezije se koristi za intervenciju?
·         Uglavnom se radi u lokalnoj /tjumescentnoj/ anesteziji koja, sem smanjenja bola, dovodi do lokalnog hlađenja i sprečava termička oštećenja okolnog tkiva.
 
Kada napuštate bolnicu?
 • bolnicu napuštate isti dan ili sutradan 
   
Kako treba da se ponašate posle operacije? 
Elastične čarape nosite 2-3 nedelje, a kontrole su na 7 dana, kasnije na 1,3,6 i 12 meseci

Posle koliko vremena možete da se vratite normalnim životnim aktivnostima
·        Praktično 1-2 dana posle intervencije.
 

KONTAKT:


OPŠTA BOLNICA ANALIFE

Skadarska 5, (Zemun), Beograd
+381 11 319 68 08
+381 11 319 68 09
+381 11 319 68 11
+ 381 69 319 68 08

email: bolnica@analife.rs