TRUDNOĆA - FAQ - NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORITRUDNOĆA


Ultrazvučni pregled do 9-te nedelje trudnoće:

    1.    Potvrđena mi je trudnoća (6-7 nedelja), koji mi ultrazvuk preporučujete 3D ili 4D?
    - preporučujem vam da zakažete double test u nekoj od državnih ustanova, a kod nas zakažete 4D/3D ekspertski ultrazvuk u 18 nedelji trudnoće.


    2.    Da li se podrazumeva primena 4D ultrazvuka do 9-te nedelje trudnoće i kada se zakazuje?
    - ekspertski ultrazvuk se radi kada beba pređe 6 cm, a to je od 12-te nedelje pa do nekih 32-33 nedelje trudnoće. I zakazuje se desetak dana unapred.


    3.    Interesuje me ultrazvučni pregled utvrđivanja trudnoće do 9-te nedelje, da li je plod u redu, srčana aktivnost i dr.
    - to je pregled na kome se konstatuje da ste trudni, da je trudnoća u materici, da se dobro razvija i najvažnije da se čuje srčana aktivnost, ukoliko je ne čujemo, zakazuje se još jedan pregled koji se ne plaća, bilo koji da je u pitanju.Pregled u 10-oj nedelji trudnoće:


    1.    Kada se najranije može utvrditi pol deteta i da li je to moguće u 10-oj nedelji trudnoće?
    - na pregledu u 10-oj nedelji ne može da se utvrdi pol deteta. Pol se na utrazvuku sa sigurnošću vidi sa 14-15 nedelja.


    2.    Da li ima svrhe raditi ekspertski 4D ultrazvuk u 10.oj nedelji trudnoće?
    - ekpertski 4D ultrazvuk koji radi Dr.Živanić se radi od 12-te nedelje do pred kraj trudnoće. Radi se o najdetaljnijem pregledu koji se može uraditi u tim nedeljama u kojima zakažete, uključujući fetalnu ehokardigrafiju. 4D pregled u 10-oj nedelji trudnoće nije detaljan ekspertski pregled već je to mali pregled koji se može svrstati u utvrđivanje trudnoće.


    3.    Žao mi je što više nemate akciju besplatnih ultrazvučnih pregleda i da li postoji šansa da je opet pokrenete?
    - I nama je žao, ali samo iz razloga sto je broj nezakazanih pregleda bio veći od zakazanih, primoralo nas je na taj korak. Razlog za prekid su nezadovoljne trudnice koje nisu uspale da zakažu taj besplatni pregled u 10 nedelji trudnoće. Interesovanje je bilo ogromno i sada je, a mi možemo da zakažemo samo pet-šest besplatnih pregleda. One koje ne uspeju ljute se, optužuju nas da lažemo, da ako nismo u stanju da svima zakažemo ne treba da radimo taj pregled besplatno. Ako nešto radite čista srca, ako imate preko devet hiljada zadovoljnih trudnica, morate osetiti bes i ljutnju što morate da se pravdate kao krivac. Najjednostavnije je bilo prekinuti.Ekspertski 4D ultrazvučni pregled od 11 nedelje pa sve do kraja trudnoće:


    1.    Da li je moguće uraditi 4D ultrazvuk pre 11-te nedelje trudnoće?
    - nije moguće, ekspertski 4D UZ radi se od 11 nedelje, pa sve do kraja trudnoće. Dovoljan je jedan 4D UZ tokom trudnoće.


    2.    Koliko ranije se mora zakazati ekspertski 4D UZ pregled?
    - zakazuje se desetak dana unapred.


    3.    Koje je najbolje vreme za zakazivanje ekspertskog 4D ultrazvuka i šta sve ono podrazumeva?
    - ekspertski 4D ultrazvuk , koji radi Dr. Živanić, najbolje je raditi od 12-19 nedelje trudnoće i sastoji se iz četiri pregleda obavljenih u jednom aktu:
    1. - deo pregleda se odnosi na ultrazvučne znake za mongoloide (Daunov sindrom i dr. Hromozomopatije), jedni su do 14-te nedelje, a drugi od 14-19 nedelje trudnoće.
    2. - drugi deo pregleda jeste najdetaljniji pregled srca bebe ili Fetalna ehokardiografija. Ovaj pregled je važan zbog toga što ukoliko položaj bebe ne dozvoljava slikanje najvažnijeg, presek srca i krvnih sudova (izlaz plučne arterije, izlaz aorte iz srca, 2 komore, 2 predkomore, color doppler srca i aortnog luka) pregled se ne naplaćuje.
    3. - treći deo predstavlja najdetaljniji pregled na sve anomalije koje se gledaju isključivo ultrazvukom kao što su rascep usne, kako izgledaju strukture u glavi bebe, da li je dijafragma iznad želuca, iz koliko krvnih sudova se sastoji pupčanik, kako su formirani bubrezi i bešika, kako izgledaju ruke i noge, kičma.
    4. - i četvrti deo pregleda se odnosi na 3D slike i 4D filmiće bebe. Kako izgleda vaša beba i šta radi, kao i pol deteta ukoliko vas interesuje.


    4.    U kojoj nedelji trudnoće je najbolje raditi amniocintezu i kada su rezultati iste?
    - amniocinteza se radi od 16-20 nedelje trudnoće i rezultat je za 10 dana. Obavezan je ginekološki pregled pre intervencije.


    5.    Da li ultrazvuk od 14-19 nedelje trudnoće može da potvrdi Double test da beba nema nikakvih anomalija?
    - što se tiče dijagnostike vezane za Daunov sindrom i druge genetske anomalije, jedino amniocinteza može sa sigurnošću od 100% da kaže da li je beba dobro ili ne. 4D ultrazvuk ne može potpuno da zameni amniocintezu.


    6.    Koliko dana unapred je potrebno zakazati ekspertski 4D UZ pregled?
    - zakazuje se 10 ak dana unapred.


    7.    Imam zakazan 4D ultrazvuk kod vas, da li je potrebno doneti rezultate testova i drugih analiza?
    - sve papire koje imate od prethodnih pregleda, potrebno je da donesete.


    8.    Do koje nedelje trudnoće se može raditi ekspertski 4D ultrazvuk?
    - ekspertski 4D UZ se može raditi do neke tridesete nedelje trudnoće, ali njegova svrha je da ako nešto nije u redu, da se sazna što ranije.


    9.    Koje je najbolje vreme da se uradi 4D ultrazvuk posle 20-te nedelje trudnoće?
    - preporučujemo eksperstki 4D UZ pregled od 20-24 nedelje trudnoće.


    10.    U 34-oj nedelji trudnoće sam, da li je kasno raditi sada 4D ultrazvuk?
    - eksperstki 4D ultrazvuk se radi do neke 32-33 nedelje trudnoće, sve posle toga je problem zbog položaja bebe i količine plodove vode. Može se desiti da položaj bebe omogući dobar pregled ali je mogućnost manja nego kod manje trudnoće.


Anomalije u trudnoći:


- zbog kompleksnosti same materije i sklopa različitih pitanja, preporučujemo direktno obraćanje bolnici Analife.


 

KONTAKT:


OPŠTA BOLNICA ANALIFE

Skadarska 5, (Zemun), Beograd
+381 11 319 68 08
+381 11 319 68 09
+381 11 319 68 11
+ 381 69 319 68 08

email: bolnica@analife.rs