Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Kardiologija - Zamaranje

ZAMARANJE
 
Zamaranje je potpuno normalan osećaj, ali može biti i posledica mnogih bolesti u medicini.
 
ÄŒesto zamaranje i na lakši fizički napor, na hladno i maglovito vreme, sa osećajem nedostatka vazduha i nelagodnosti u grudima, jedan je od osnovnih simptoma srčane slabosti ili angine pektoris (nedovoljne ishranjenosti srčanog mišića).
 
Zamaranje može biti posledica upale srčanog mišića i srčane ovojnice usled virusa, bakterija, sistemskih bolesti vezivnog tkiva, autoimunih oboljenja itd. Takođe, prekomerno zamaranje uzrokuju i različite upale, plućne i hronične bolesti, poremećaji u radu štitne žlezde.
 
Uzimajući u obzir širok spektar bolesti koje daju isti simptom-zamaranje, neophodno je obaviti internistički i kardiološki pregled radi utvrđivanja uzroka tegoba. Dodatne metode koje nam omogućavaju postavljanje tačne dijagnoze su analize krvi ( vrstu analize indikuje kardiolog nakon obavljenog kliničkog pregleda), ultrazvučni pregled srca, radiografija srca i pluća. Dijagnostički pristup se određuje individualno za svakog pacijenta.

Postavite pitanje ili komentar Komentari (4)




Ljiljana (2020-05-26)

Postovani, Lecena sam od upale pluća tri meseca uz bolničko ležanje sa terapijom 5 vrsta antibiotika i injekcija, urbazon, infuzija i pola tablete tensec ujutro. Uradjeni skener, bronhoskopija, EKG i sve dodatne analize uz to su pokazale da je sve u redu sa plućima. Dobijene su pumpice Seretide diskus i Berodual, (kao i lek Atacor za masnoću koju nisam imala pre upotrebe antibiotika i urbazona). Primenom pumpica mi se javljaju veliki bolovi u misicima i zglobovima, a poboljsanja nema. Simptomi su veliki problemi sa zamaranjem uz otežano disanje i uz bol u grudima (samo kada se krećem disanje je otezano) i oticanje donjih ekstremiteta, povremena vrtoglavica, gubitak koncentracije, pamćenja i problemi sa vidom. Zamolila bih Vas da mi preporučite šta bih mogla dalje da preduzmem u vezi sa tim problemima koje imam? Napominjem da mi je otac umro od infarkta u 47 godina. Unapred hvala na odgovoru

Ana Life (2020-05-26)

Postovana,
Morate da se javite lekaru radi preglede i detaljnijeg ispitivanja.

Srdacan pozdrav Vasa Analife
 

ana (2014-09-29)

pitanje je vezano za moju majku koja ima 59 godina i hronican umor,tj zamaranje pri najmanjem opterecenju. Klasicno zamaranje tj tesko disanje bez bola u grudima,samo nedostatak vazduha.Kardioloski je u redu sem starog perikarditisa,povecane vrednosti secera koje regulise lekovima i tezine tj debljine koja ne prelazi neke granice.Stitna zlezda u redu,respiratorno u redu.. sta jos treba ispitati.Unapred hvala!

Ana Life (2014-09-29)

Postovana,

potreban je ozbiljan kardioloski pregled, sa ultrazvukom srca, da se vidi funkcija srca, kao i kakve posledice je ostavio perikarditis. Zatim treba planirati test fizickim opterecenjem, da se utvrdi da li postoji angina pektoris (koja moze biti uzrok zamora). Kao diabeticar ne mora imati tipicne anginozne bolove, i da jedini simptom angine pektoris bude zamor i nedostatak vazduha. Ukoliko je test opterecenja pozitivan za koronarnu bolest, dalji tok je selektivna koronarografija (snimanje krvnih sudova srca), a zatim konzilijarna odluka o daljem toku lecenja.

Postoji mogucnost i MSCT koronarne angiografije ukoliko Vas regionalni centar poseduje takav skener.

Moj savet je, odvedite je sto pre kardiologu.
 
Srdacan pozdrav
DR Ristic Natasa

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife
 

lejla (2014-04-03)

imam cesto zamaaranje,drhtanje,oko vrata me steze uz lupanje srca.zamaram se i na najmanju fizicku aktivnost.

Ana Life (2014-04-03)

Postovana Lejla,

Vasi simptomi zahtevaju najpre internisticko kardioloski pregled, koji pre svega pocinje detaljno uzetom anamnezom (odnosno opisom Vasih tegoba, vremena I ucestalosti javljanja), zatim pregledom sa EKG-om.

Moguce je da su tegobe cisto srcanog porekla, moze se postaviti sumnja na srcanu slabost, virusni miokarditis ali isto tako moze biti u pitanji povecana funkcija stitne zlezde-hipertireoza, ili neko drugo internisticko oboljenje, koje daje kardioloske simptome.

Nakon pregleda odredjuje se dalja dijagnostika u smislu laboratorijskih analiza, ultrazvuka srca I Holter-a EKG (aparat koji belezi 24h Vas EKG I rad srca). Nakon toga se postavlja dijagnoza bolesti I odredjuje terapija.

Srdacan pozdrav
Dr Ristic Natasa
Internista kardiolog

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

jelica (2013-04-28)

Imam koksaki virus i uporne bolove u predelu srca,,, jel to mora toliko da boli i do kada ce ? Titar mi je na koksaki b,vrste preko 1000

Ana Life (2013-04-28)

Poštovana Jelice, Politika bolnice Analife je da ne komentariše nalaze drugih doktora niti da daje savet ili terapiju putem pisma. U svakom slučaju morate razgovarati sa svojim kardiologom. S poštovanjem, Bolnica AnaLife

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje