Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Kile - Najčešća pitanja

KILE - NAJČEŠĆA PITANJA
 
1. Šta je epigastrična kila, da li je to isto što i pupčana kila?
 
•    epigastrična kao i pupčana kila predstavljaju slabe tačke tj defekte na trbušnom zidu tako da sadržaj iz trbušne duplje a to može biti masno tkivo ili crevo prolaze kroz te defekte na trbušnom zidu u spoljnu sredinu obavijeni samo kožom.
•    Epigastrična kila najčešće nastaje u srednjoj trećini od grudne kosti do iznad pupka a pupčana kila u predelu samog pupka.
 
 
2. Kako nastaje epigastrična kila?
 
•  epigastrična kila najčešće nastaje kod mladih ljudi koji se bave teškim fizičkim poslovima, zatim nakon velikog naprezanja kod kašlja ili u sklopu raznih drugih bolesti koje mogu dovesti do slabosti a potom i jasnog defekta na trbušnom zidu sa pojavom kile obično se manifestuje bolom.
 
 
3. Da li treba da operišem epigastričnu kilu?
 
•   Ukoliko se javi svaka kila ima tendenciju da se povećava i vremenom su tegobe sve izraženije te se savetuje operacija.
 
 
4. Šta može da se desi ukoliko se odlučim da ne operišem kilu?
 
•  Kile mogu biti i asimptomatske tj. Bez tegoba ali vremenom postaju veću sa mogućnoŠću ukljeŠtenja creva Štp vodi hitnoj operacija koja direktno ugroÄ‘ava život.
 
 
5. U kojoj vrsti anestezije se radi operacija kile?
 
•    Postoji mogućnost operacije u lokalnoj ili opŠtoj anesteziji u zavisnosti od vrste kile, godina starosti, propratnih bolesti kai i želje samog pacijenta
 
 
 
6. Imam 69 godina imam ingvinalnu kilu a kardioloŠki sam pacijent koju anesteziju mi savetujete?
 
•    naravno da je prvo pregled najvažniji te odluka o operativnom lečenju, a najverovatnije ste kandidat za lokalnu anesteziju.
 
 
7. Imam obostrane ingvinalne kile da li mi savetujete operaciju obe istovremeno ili jednu pa drugi i u kojoj anesteziji.
 
•    Obostrane ingvinalne kile se mogu operisati u usto vreme obe kako u opŠtoj tako i u lokalnoj anesteziji koristeći beztenzione tehnike sa mrežicom.
 
8. Imam ingvinalnu kilu koja mi se često ukljeŠti, trebalo bi da putujem u Rusiju radi fizičkih poslova na skeli. Da li mi mogu da putujem.
 
•    Obzirom da se kila često ukljeŠti a čak i da nije tako baveći se fizičkim poslom postoji rizik za nastanak komplikacija te se savetuje operacija.
 
 
9. Da li su operacije sa mrežicom uspešnije od klasičnih operacija kile?
 
•    kada kažete uspešnije verovatno mislite na mogućnost ponovnog javljanja kile. Tehnike sa mrežicom su uspešnije i ponovni nastanak kile ide 1/100 pacijenata za razliku od klasičnih tehnika gde se one ponovo javljaju kod čak 20-30 pacijena od 100 operisanih.
 
 
10. Interesuje me da li je bol posle operacije kile manji kod operacije sa mrežicom?
 
•    Postoperativni bol posle operacije kile je manji kod takozvanih beztenzionih tehnika sa upotrebom mrežice jel nema navlačenja i zatezanja tkiva .
 
 
11. Operisan sam pre godinu dana od ingvinalne kile sa mrežicom, postoji in fekcija rane previjam se dugo šta mi savetujete?
 
•    Postoperativna infekcija se može javiti kod bilo koje hirurške intervencije. Ukoliko previjanje i upotreba antibiotoka nije dala rešenje potrebna je ponovna operacija koja se satoji od vadjenja mrežice kao stranog tela koje podržava infekcije i rešavanje defekta klasičnom tehnikom.
 
 
12. Nakon dva carska reza pojavila mi se kila na mestu ožiljka šta mi savetujete?
 
 
•    Kod vas je javila takozvana inciziona ili postoperativna kila koja se javlja od 12- 20 % nakon ranijih operacija u trbuhu. Icizione kile predstavljaju ne samo defekt na trbušnom zidu veÄ‘ i kozmetski nedostatak a mogu dovesti i do niza sistemskih poremećaja kao što su plućne komplikacioje ili problemi sa kostima te se savetuje operacija
 
 
13. Operisao sam abdominalnu aneurizmu i pojavila mi se postoperativna kila koju vrstu operacije mi savetujete?
 
 
•    Obzirom da je dokazano da pacijenti sa abdominalnom anurizmom imaju veću mogućnost nastanka incizione kile zbog poremećaja na nivou vezivnog tkiva savetuje se operacija sa mrežicom to jest Rives Stopa tehnika kao zlatni standarad za lečenje.
 
 
14. Imam malu pupčanu kilu, težak sam dijabetičar koju vrstu operacije mi savetujete.
 
•    Obzirom da se radi o maloj pupčanoj kili a i i dijabetičar ste znači povećan rizik od nastanka infekcije mrežice savetuje se klasična operacija.
 
15. Imam bol u testis, da li je to kila?
 
•    bol u testisu može a i ne mora da bude povezan sa ingvinalnom kilom, te se preporučuje prvo pregled urologa i eho testisa te nakon toga pregled od strane herniologa.
 
16. Tri puta sam operisao ingvinalnu kilu sada ponovo postoji kila šta mi preporučujete
 
U takvoj situaciji operaciju mora raditi ekspert iz ove oblasti a savetuje se operacija uz korišćenje mrežice.
 
 
 

 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (0)

 

Finansiranje i Kreditiranje

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Načini Plaćanja

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Zakazivanje pregleda

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Adresa

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakaži online