Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Kondilomi kod muškaraca i žena - simptomi, lečenje i uklanjanje

Šta su polne bradavice (kondilomi)?
 

Kondilomi (genitalne bradavice, polne bradavice) su najčešća  polno prenosiva infekcija. Izaziva je Humani papiloma virus (HPV).
Dobra vest je da, za razliku od HPV virusa visokog rizika koji napada isključivo grlić materice i može da izazove rak grlića, tipovi HPV koji uzrokuju polne bradavice, nemaju maligni potencijal.
Nažalost, loša vest je da je infekcija bezopasnim HVP virusom (onim koji uzrokuje kondilome), često udružena sa infekcijom HPV virusom koji ima maligni potencijal.
Pomenuta činjenica je razlog zbog kojeg, pored klasičnog ginekološkog pregleda, treba uraditi kolposkopiju i Papa bris, onda kada se pojave polne bradavice (ovakav pregled se inače radi jednom godišnje).  
 

Kako mogu da se zarazim kondilomima?

Kondilomi se uglavnom  prenose seksualnim putem (bilo da je u pitanju klasični, oralni ili analni odnos), ali moguće je i prenošenje direktnim kontaktom (neseksulanim) sa zaraženom kožom i sluzokožom.
Važni je napomenuti da je moguće da osoba bude zaražena HPV virusom, a da se kondilomi nikada ne pojave (to je daleko češći slučaj kod muškaraca). Obzirom na ovu činjenicu, treba znati da je moguć prenos infekcije i bez primetnih kondiloma kod partnera.
Kondilomi mogu da se pojave najranije posle nekoliko nedelja, a najkasnije nekoliko godina posle kontakta za zaraženom osobom,  te najčešće  nije moguće odrediti kada je došlo do infekcije.
 

Kako izgledaju - kondilomi slike

Kondilomi su kožne promene ružičaste ili beličaste boje, glatki su ili neravni, pločasti ili šiljati. Obično su lokalizovani na velikim i malim usnama ili ulazu u vaginu, ali mogu se nalaziti u vagini, na grliću, oko analnog otvora i drugim delovima genitalnog područja.
 

Od čega zavisi kada će kondilomi pojaviti od momenta zaraze i koliko će rasti?

Pojava i rast polnih bradavica zavisi od nekoliko faktora, od kojih je najvažniji stanje imunog sistema organizma. Svaka situacija koja smanjuje obrambene sposobnosti organizma, pogoduje nastanku i razvoju kondiloma (bolest, iznurenost, hroničan stres, trudnoća itd.)
 

Kako da prepoznam da imam kondilome?

Razvoj kondiloma počinje pojavom gotovo neprimetnih neravnina i sitnozrnastih promena na koži i sluzokoži genitalnih organa. U ovoj fazi praktično ih je moguće videti samo na ginekološkom pregledu i to putem kolposkopa (mikroskopa), te je jasan značaj redovnih ginekoloških kontrola.   
 
Polne bradavice mogu dugo stagnirati u početnoj (mikroskopkoj) fazi. Dalji tok je nepredvidiv i teče u dva smera:
·         spontano nestajanje kondiloma
·         porast i širenje kondiloma na celu spoljašnju ano-genitalnu regiju, u vagini i po grliću
 

Kako se dijagnostikuju?

Ginekološkim pregledom, kolposkopijom (neposredno) i Papa brisom (posredno, preko ćelijskih promena koje izaziva HPV infekcija)
 

Kako se leče kondilomi - uklanjanje kondiloma?

 

   Kondilomi se mogu ukloniti na nekoliko načina:

  • radio-frekventnim (RF) nožem
  • laserom
  • krioterapijom (smrzavanje) i preparatma na bazi podofilina
  • klasičnim hirurški pristupom (isecanje kondiloma skalpelom ) 
  • elektrokauterizacijom (spaljivanje elektrokauterom)
U savremenoj ginekologiji, najčešće se koriste RF nož i laser.
 

Da li treba uklanjati kondilome čim se uoče?

Ne postoji precizan kriterijum kada kondilome treba uklanjati. Napomenuli smo da je moguće prisustvo vrlo sitnih kondiloma koji se ne menjaju u dugom vremenskom periodu. Ovakve kondilome ne treba dirati (isključivo na osnovu procene ginekologa). U svim drugim situacijama, intervencija je potrebna.
 

Da li uklanjanje kondiloma znači da sam izlečena?

Važno je napomenuti da uklanjanje kondiloma ne isključuje njihovu ponovnu pojavu. Razlozi su sledeći:
·         Princip svake intervencije je maksimalna pošteda zdravog tkiva, te se tretiraju samo uočene promene i uža zona tkiva oko njih. Nema nikakvog medicinskog opravdanja šire delove zdrave kože i sluzokože, “za svaki slučaj”, podvrgnuti dejstvu RF noža ili lasera. Nažalost, virus se nalazi ne samo u promenama koje smo otklonili, već i u delovim kože i sluzokože gde se još nisu formirali kondilomi kao takvi. Ukoliko se u narednim nedeljama posle intervencije primete novi kondilomi, uradi se nov tretman, naravno opet sa maksimalnom poštedom zdravog tkiva.
·         Poznato je da ne postoji lek ni za jednu virusnu infekciju. Kada uklonimo kondilome, nismo eliminisali virus iz tela, već samo ono šta on izaziva na koži i sluzokoži. Svaka situacija koja provocira aktivaciju ovog virusa, može izazvati nov rast polnih bradavica.  

Postavite pitanje ili komentar Komentari (4)
robert (2022-12-18)

kako da uklonim brdavice da penisa zapravo kodilome da li postoji neka specijalna krema ili

Ana Life (2022-12-18)

 

Poštovani Roberte,

Kada je rec o uklanjanju kondiloma kod muskarca. Interevnciju radi dr Milkovic urolog i cena intervencije (cena poslata na e-mail), zavisno od kolicine.
Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji . I dr Milkovic uklanja kondilome radiotalasima.

Kontrola je potrebna i na nju dolazite kada Vam dr Milkovic -urolog zakaze. 

Pregled i interevnciju mozete zakazati pozivm na broj telefona 011-319-68-08

Srdacan pozdrav Vasa Analife

 

Djordje (2017-07-02)

Dobar dan. Devojka sa kojom sam spavao mi je posle nekg vremena rekla da ima kondilome a zatim ih je odstranila laserom. Da li sam ja prenosilac , da li trebam da se pregledam ? Njoj sam bio prvi decko sa kojim je spavala a ja ne osecam nikakve posledice ?

Ana Life (2017-07-02)

Postovani, potrebno je da se pregledate, pregled je kod urologa. Ukoliko urolog kaze da nemate kondilome, onda nema potrebe za nekom intervencijom, do daljeg

S postovanjem
Analife

 

Adrijana (2015-11-04)

Postovani, pre oko tri nedelje tokom odnosa sam osecala kao blago peckanje i bol,onako kao usled iritacije. Nisam mnogo obracala paznju mislila sam procice... Posto sledeceg puta tokom odnosa mi se opet desilo pogledala sam dole i na sluzokozi malih usana blize vaginalnom otvoru primetila sam kao neke male izrasline ako tako mogu da ih nazovem. Roze su boje kao sluzokoza,nemaju neki oblik poseban,niti gnoj, niti su ispupcene mnogo,neke su par milimetara a neke sitne,ne rastu niti menjaju oblik, inace nema ih bas mnogo. Ali mi se cini da ih ima nesto vise nego kada sam prvi put ugledala.Nemam nikakve simptome sem sto je na dodir malo neprijatno i tokom odnosa me boli. 20 oktobra drugi dan nakon menstruacije pocelo me onako malo svrbeti to mesto na trenutak pa onda ceo dan nista i tako dva dana mozda. Otisla sam do ginekologa 26 oktobra uplasena i rekla da je hitno ,koji mi je rekao da nije nista strasno da je iritacija i upala i da imam malo sekreta. Dobila sam polygynax vaginalete (12 kom) i cansen kremu da mazem to. Od tad je proslo nedelju dana ja ne vidim poboljsanje, cak sta vise mislim da ih ima vise. Uopste pritom od tada nemam odnose da napomenem. Bojim se da to nisu kondilomi? Papa test sam radila u aprilu kako mi je receno sve je uredno bilo. Imam samo jednog partnera sa kojim sam ikad bila jer smo bas u dugoj vezi, znam da je i on cist, i nikada nista nije imao.Njemu su se pojavile na glavicu crvene tackice sitne samo dve ili tri od tad, ne rastu kao da je u pitanju candida? da li je moguce da mi doktora precutala nesto? da li se od kandide mogu stvoriti takve kao kvrzice? Samo jos da navedem da sam tada bila nesto prehladjena... Hvala unapred na odgovoru. Zaista bi mi znacilo. Pozdrav

Ana Life (2015-11-04)

Poštovana, kondilomi se dijagnostikuju na ginekološkom pregledu. 
 
Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife 

Tamara (2014-09-01)

sta bi mi se desilo ukoliko bi 10 dana po uklanjanju kondiloma imala odnos sa prtnerom?

Ana Life (2014-09-01)

Poštovana,

u zavisnosti od obima operacije, ginekolog savetuje pacijentu apstinenciju od seksualnih odnosa.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje