Opšta Bolnica Analife :: Ehokardiografija
Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Ehokardiografija

Ehokardiografija, ultrazvuk srca ,color Doppler srca
Ako je internistički pregled sa EKG-om osnovni dijagnostički postupak kod pacijenta sa srčanim problemima, onda je ultrazvučni pregled još jedan korak više u postavljanju tačne dijagnoze. Štaviše, savremeni stav kardiološke struke je da je ultrazvučni pregled  srca postao gotovo neophodna metoda u dijagnozi i proceni većine kardiološki oboljenja.
 
Ultrazvuk srca je brz, bezbolan i, u odnosu na druge komplikovanije procedure (npr. koronarografija), jeftin pregled. Ova metoda nam omogućava da vidimo ukupnu pokretljivost srca, kao i kretanje pojedinih srčanih segmenata. Takođe, vršimo merenja dimenzija šupljina, krvnih sudova i zidova srca.
 
U toku pregleda, u zavisnosti od situacije, koriste se razne ultrazvučne tehnologije: 2D ehokardiografija, 2D real time mod, M mod, kolor Doppler, tkivni Doppler (TDI), strain rate, CFR (coronary flow reserve) itd.
Na osnovu dobijenih podataka procenjujemo puno važnih stvari: snagu srčane kontrakcije, da li je došlo do oštećenja srčanog mišića, postoje li problemi sa srčanim zaliscima, da li su prisutne neke srčane mane ili tromb u krvnim sudovima srca itd.
 
Kada treba raditi ultrazvuk srca?

· Ako imate visok pritisak (hipertenziju), povećane masnoće u krvi (LDL holesterol i trigliceride), ako vam je povišen nivo šećera u krvi (glikemija preko 5 mmoL/L)

· Ako se žalite na brzo zamaranje tokom hodanja, čak i kada hodate po ravnom

· Ako imate napade lupanja srca, stezanja ili bolova iza grudne kosti

· Ako Vam je već dijagnostikovana angina pektoris.

· Ako ste preboleli akutni infarkt miokarda

· Ako vam je dijagnostikovan šum na srcu

· Ako ste imali neke intervencije na koronarnim krvnim sudovim

 
Napomena
Ništa ne oštećuje srce kao “ tihi ubica” odnosno hipertenzija.
Ukoliko imate problema sa krvnim pritiskom ili samo hoćete da proverite zdravstveno stanje, u našem centru za hipertenziju biće Vam urađeni kardiološki pregled, EKG i osnovne laboratorijske analize.
 
U slučaju potrebe, praćenje pritiska tokom 24 sata (holter pritiska) i ultrazvuk srca su dodatni pregledi koji omogućavaju tačnu dijagnozu . Sa odgovarajućom terapijom i promenom načina života, smanjićete rizik od arteroskleroze i svih poremećaja vezanih za nju.

 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (1)

BOJANA (2013-08-29)

Postovani, Zamolila bih vas da mi odgovorite da li se pre ultrazvucnog pregleda srca trebaju ili ne uzimati lekovi koje pijem redovno? Unapred hvala!

Ana Life (2013-08-29)

Poštovana Bojana,

Vaš lekar koji Vas upućuje na kardiološki ultrazvučni pregled, mora da zna koje lekove pijete, pa shodno tome će Vam dati i savet.

S poštovanjem,
Bolnica AnaLife

 

Finansiranje i Kreditiranje

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Načini Plaćanja

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Zakazivanje pregleda

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Adresa

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakaži online