Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!
Trudnoća 4d vs 2d doktor vojislav živanić

Dr sci.med. dr Vojislav Živanić - specijalista ginekologije i akušerstva

Oblast: 4D trudnoća, dijagnostika anomalija, 3D ginekologija. Medicinski direktor bolnice Analife

3D i 4D ultrazvuk u trudnoci u odnosu na 2D

3D vs. 2D

 

 

 

Ultrazvučni pregled 4D/3D u odnosu na 2D.

1. Koje su prednosti 3D/4D u odnosu na 2D ultrazvuk u kontroli trudnoće?

- Savremena kontrola trudnoće ne može se zamisliti bez ultrazvučnog pregleda. Ultrazvuk je neinvazivno dijagnostičko sredstvo koje ginekologu omogućava posmatranje ploda u materici. Koristi od ovakvog načina pregleda su nemerljive – pouzdano utvrđivanje trudnoće, analiza građe i otkrivanje eventualnih anomalija ploda itd. 3D/4D ultrazvučni aparat je najsavremeniji uređaj iz oblasti ultrazvučne dijagnostike. Njegova tehnološka rešenja omogućavaju najbolji kvalitet “običnog“ dvodimenzionalnog (2D) prikaza ploda.

Takođe, izdvaja se i mogućnost trodimenzionalne slike (3D) i trodimenzionalnog prikaza pokreta bebe - trodimenzionalni film (4D). Za razliku od standardne 2D ultrazvučne slike u vidu siluete (obrisa, senke), 3D/4D ultrazvuk daje tom prikazu osećaj dubine i mogućnost prostorne orijentacije. Razlika je ekvivalentna razlici između slike i skulpture.

Na ekranu se prikazuje figura ploda ili deo njegovog tela (npr. noga, ruka, lice), koji možemo posmatrati iz bilo kojeg ugla. 3D analiza preseka organa i tkiva (npr. mozga ploda) omogućava uočavanje detalja iz uglova koje je teško ili nemoguće prikazati standardnim 2D pregledom. Dodatna prednost je mogućnost snimanja određenih 3D/4D detalja (tzv. 3D/4D uzorak), koji se kasnije mogu analizirati u tri dimenzije i bez prisustva pacijenta. Veliku novinu ova tehnologija donosi u dosad malo istraživanim oblastima – ponašanje ploda i emotivna sfera roditelja.

Šta omogućava 4d ultrazvuk?

4D ultrazvuk omogućava posmatranje celog spektra motoričke aktivnosti i ponašanja ploda –  aktivnosti tela i ekstremiteta (sisanje prsta, dodirivanje pojedinih delova tela rukama i sl.) i  mimike lica (zevanje, osmeh, mrštenje, plač, otvaranje očnih kapaka itd.). Istražuju se i mogućnosti procene stanja ploda na osnovu izraza njegovog lica i ukupnog ponašanja, kako spontanog, tako i na određene spoljašnje stimuluse.

Emotivni aspekt 4d ultrazvuka

Veoma je interesantan emotivni uticaj pregleda na roditelje. Poznato je da psihički mir buduće majke, tj. budućih roditelja ima blagotvoran uticaj na trudnoću. Verovatno najčešća rečenica majke neposredno posle porođaja je da li dete normalno izgleda, što odslikava koliki je njen strah od anomalija ploda. 3D/4D prikaz ploda ima pozitivan uticaj na sigurnost i psihički mir trudnice, te ublažavanje uvek prisutnih strahova vezanih za potomstvo. Naročitu psihološku korist od ove vrste pregleda imaju roditelji koji su doživeli neuspešnu trudnoću iz raznoraznih razloga (npr. smrt ili anomalija ploda) ili u slučajevima dugotrajnog infertiliteta.

Rađena su istraživanja koja su pokazala smanjenje pa i prekid pušenja i uzimanja drugih supstanci koje mogu negativno da deluju na trudnoću, pošto je buduća majka videla svoje dete.

2. Koji sve deformiteti ploda mogu biti uočeni pomoću 3D/4D ultrazvuka?

- Ovo naizgled jednostavno pitanje je u stvari vrlo kompleksno, pa zahteva malo detaljnije objašnjenje. Da li će i kada neka anomalija ploda biti otkrivena, zavisi od nekoliko faktora, a najvažniji su: vrsta poremećaja, starost trudnoće, kvalitet ultrazvučnog aparata, i naravno, obučenost lekara koji radi pregled. Neke anomalije se ultrazvukom uočavaju lakše, a neke vrlo teško. Na primer, poremećaji u formiranju dugih kostiju se relativno lako otkrivaju, dok se anomalije mekih tkiva (lica, šake i slično),  kao i poremećaji srca, uočavaju znatno teže. Poremećaje u razvoju nekih organskih sistema (npr. nižih delova creva) vrlo je teško, a neretko i nemoguće otkriti u trudnoći.

Razlika između ekspertskog ultrazvučnog pregleda i 3d/4d ultrazvuka?

Uvaženo je mišljenje da je ekspertski (detaljan) ultrazvučni pregled u trudnoći isto što i 3D/4D pregled u trudnoći. Iako su ova dva pregleda komplementarna, oni se ne mogu upoređivati.

Šta to znači?

- Sa stručnog aspekta, u trudnoći postoje dve vrste UZ pregleda: standardni i detaljni (ekspertski). I jedan i drugi pregled mogu, ali ne moraju, biti urađeni na 3D/4D ultrazvučnom aparatu. Ekspertski (detaljan) ultrazvučni pregled ploda je najdetaljniji i, samim tim, najpouzdaniji pregled bebe u trudnoći. Ovaj pregled podrazumeva analizu bukvalno svega što je moguće videti ultrazvukom u trudnoći. Za razliku od detaljnog (ekspertskog) pregleda, na standardnom ultrazvučnom pregledu gleda se znatno manje anatomski detalja ploda. Standardnim UZ pregledom je moguće otkriti do 50%, a detaljnim oko 75-85% anomalija ploda. Kritični faktor koji pravi razliku nije vrsta aparata na kojem se pregled radi, nego znanje i iskustvo sonografera

Najuočljivija razlika između ova dva pregleda je analiza građe i funkcije srca ploda (fetalna ehokardiografija). Fetalna ehokardiografija je sastavni (obavezni) deo ekspertskog pregleda, dok se na standardnom pregledu ne radi.  

Iako za ekspertski ultrazvučni pregled u trudnoći nije neophodan 4D ultrazvučni uređaj, upotreba 3D/4D tehnologije ovaj pregled znatno olakšava. Štaviše, sve više radova pokazuje bolju dijagnostiku velikog broja anomalija ploda 3D/4D tehnologijom u odnosu na 2D UZ pregled. Sa druge strane, slučaju sumnje na neke malformacije ploda, 3D/4D pregled je postao tzv. metod izbora. (rascep nepca, razne anomalije lica – mikrognatija, hipertelorizam, asimetrija lica, deformiteti uha i sl.)  

 

Najbolja kombinacija za ultrazvučni pregled u trudnoći je detaljan pregled na 3D/4D ultrazvučnom aparatu, tj. ekspertski 3D/4D ultrazvučni pregled ploda. Optimalna starost trudnoće za ovaj pregled je od 20-26. nedelje trudnoće.

 

Savremena ultrazvučna kontrola trudnoće podrazumeva standardne ultrazvučne preglede na 6-8 nedelja i jedan ekspertski (detaljan) ultrazvučni pregled od 20-26 nedelje trudnoće, poželjno na 3D/4D aparatu.

 

Na kraju rekao bih da je 3D/4D ultrazvuk svakako dodatni kvalitet, tj. “kvalitet više“ koji nam neretko omogućava precizniji nalaz i sigurniju dijagnozu u trudnoći.  

 

Dr med.sci. dr Vojislav Živanić, ginekolog – akušer, Opšta bolnica Analife

 

 

Važna napomena:

Veća količina masnog tkiva na trbuhu izrazito otežava prolazak ultrazvučnih talasa. Zbog toga, kod gajaznih trudnica, često nije moguće uraditi detaljan (ekspertski) 4D pregled ploda. Više o tome Klikni ovde.

Postavite pitanje ili komentar Komentari (8)




Danica (2023-08-20)

Poštovani, Zanima me koja je cena 3D/4D ultrazvuka?

Ana Life (2023-08-20)

 

Postovana Danice,

Ekspertski 3D/4D ultrazvuk je najdetaljniji pregld koji se radi u trudnoći. To je pregled na sve anomalije koje se samo ultrazvukom mogu dijagnostikovati. Ovu vrstu pregleda najidealnije je raditi od 20-24 nedelje trudnoce. Pregled mora da obuhvati i ekspertski pregled srca tj Fetalnu ehokardiografiju. 

Dr Zivanic koji je ekspert za anomalije radi sve preglede u okviru jednog:

1. Ekspertski pregled ploda na morfoloske (strukturne) anomalije 

2. Fatalnu ehokardiografiju (detaljan pregled srca)

3. 3D i 4D bebe.  

Naravno dobijate CD sa filmovima i sličicama i neke slike odstampane. Cena pregleda (cena poslata na e-mail)

Zakazivanje se vrši telefonom na 011 319 68 08 ,pregled je potrebno da zakazete 2-3 nedelje unapred.

 S postovanjem Analife

 

Vanja (2023-06-07)

Postovanje,zanima me cena 4D ultrazvuka i u kojoj nedelji je najbolje da se radi? Unapred hvala na odgovoru. Pozz

Ana Life (2023-06-07)

 

Poštovana Vanja,

Ekspertski 3D/4D ultrazvuk je najdetaljniji pregld koji se radi u trudnoći. 

To je pregled na sve anomalije koje se samo ultrazvukom mogu dijagnostikovati. 

Ovu vrstu pregleda najidealnije je raditi od 20-24 nedelje trudnoce. Pregled mora da obuhvati i ekspertski pregled srca tj Fetalnu ehokardiografiju. 

Dr Zivanic koji je ekspert za anomalije radi sve preglede u okviru jednog:

 

 1. Ekspertski pregled ploda na morfoloske (strukturne) anomalije 

 

2. Fatalnu ehokardiografiju (detaljan pregled srca)

 

3. 3D i 4D bebe.  

 

Naravno dobijate CD sa filmovima i sličicama i neke slike odstampane. Cena pregleda (cena poslata na e-mail)

Zakazivanje se vrši telefonom na 011 319 68 08 ,pregled je potrebno da zakazete 2-3 nedelje unapred.

 

 

 S postovanjem Analife

 

Ivana (2022-12-23)

Cena 4D ultrazvuka

Ana Life (2022-12-23)

 

 Poštovana Ivana,

Ekspertski 3D/4D ultrazvuk je najdetaljniji pregled koji se radi u trudnoći. To je pregled na sve anomalije koje se samo ultrazvukom mogu dijagnostikovati. Ovu vrstu pregleda najidealnije je raditi od 20-24 nedelje trudnoce. Pregled mora da obuhvati i ekspertski pregled srca tj Fetalnu ehokardiografiju. 

Dr Zivanic koji je ekspert za anomalije radi sve preglede u okviru jednog:

 

 1. Ekspertski pregled ploda na morfoloske (strukturne) anomalije 

 

2. Fatalnu ehokardiografiju (detaljan pregled srca)

 

3. 3D i 4D bebe.  

 

Naravno dobijate CD sa filmovima i sličicama i neke slike odstampane. Cena pregleda (cena poslata na e-mail)

Zakazivanje se vrši telefonom na 011 319 68 08 ,pregled je potrebno da zakazete 2-3 nedelje unapred.

 

 S postovanjem Analife

 

Kasandra (2022-12-14)

Dobar dan, zanima me u kojoj nedelji je najbolje uraditi 4D? I koja je cena?? Inace sam trenutno u 18 nedelji trudnoce

Ana Life (2022-12-14)

 

Poštovana Kasandra,

Ekspertski 3D/4D ultrazvuk je pregled na sve anomalije koje se samo ultrazvukom mogu dijagnostikovati.

Pregled je najidealnije raditi u periodu od 20-24 nedelje i on se sastoji iz:

 1. Ekspertskog pregleda ploda na morfoloske (strukturne) anomalije 

 

2. Fatalne ehokardiografije (detaljan pregled srca)

 

3. 3D i 4D bebe.  

 

Dobijate CD sa filmovima i sličicama i neke slike odstampane. Cena pregleda (cena poslata na e-mail) 

 

Zakazivanje se vrsi telefonom na 011-319-68-08,pregled je potrebno da zakazete 2-3 nedelje unapred. 

 

 

 S postovanjem Analife

 

Tijana (2021-02-28)

Postovani, da li postoji neki vremenski razmak koji je potreban da prodje izmedju dva ultrazvuka? Nisam zadovoljna slikama sa 4d ultrazvuka u jednoj ordinaciji, a zelela bih da bolje vidim bebu. Hvala

Ana Life (2021-02-28)

Postovana Tijana,

Ova vrsta detaljnog pregleda ekpertskog 3D/4D ultrazvuka koji radi dr Zivanic radi se od 20-24 nedelje trudnoce.

Pregled se sastoji iz sledecih pregleda obavljenih u jednom aktu:

1.Prvi deo pregleda sastoji se iz 

- analize spoljašnjeg izgleda ploda (da li postoji rascep usne, kakva je simetrija lica, da li postoje deformiteti šake i stopala) - kičmeni stub

- analiza moždanih struktura (mali mozak, moždane komore, corpus calosum, krvni sudovi baze lobanje /3D i Power Doppler, prisustvo očnih sočiva) 

- analiza trbušnih organa (uočavanje želuca i integriteta dijafragme, uočavanje mokraćne bešike i dve arterije pupčanika, prisustvo i izgled oba bubrega) - analiza integriteta prednjeg trbušnog zida (da li postoji defekt prednjeg trbušnog zida)

2. Drugi deo pregleda FETALNA EHOKARDIOGRAFIJA I koliko je ovaj deo pregleda vazan govori I cinjenica da ukoliko dr Zivanic,zbog polozaja bebe ili gojaznosti trudnice ne moze da sagleda sve najvaznije preseke srca I velikih krvnih sudova,mi pregled prekidamo I ne naplacujemo. U sklopu ovog pregleda analiziraju se dve komore i dve predkomore, aorta i njen izlaz iz leve komore, plućna arterija i nje izlaz iz desne komore, srčana pregrada, protoci kroz srce i njegove velike krvne sudove (Power, Color Doppler i 3D angio modovi) .... 

3.Treci deo pregleda je PREGLED POSTELJICE I KOLIČINE PLODOVE VODE (AFI - indeks količine plodove vode) • Izgled i struktura posteljice, njena lokalizacija (nisko usađena?). • Količina plodove vode je veoma važna - nije dobro da je ima malo, a ni puno.

4.Cetvrti deo pregleda su 3D/4D - slike I filmici KAKO IZGLEDA I NA KOGA LIČI .Neke slike dobijate odstampane, a filmove I ostatak slicica dobijate na CD-u . 

Cena kompeltnog pregleda(cena poslata na e-mail)

Pregled mozete zakazati telefonom na 069-319-68-08 , pregled je potrebno da zakazete 2 nedelje unapred.

Srdacan pozdrav Vasa Analife
 

Branka (2020-07-08)

Postovani dali je moguće da nastupi spontani pobačaj bez krvarenja?hvala

Ana Life (2020-07-08)

Postovana Branka,

Ukoliko imate bilo kakve sumnje tog tipa, molimo Vas da se javite Vasem ginekologu radi ultrazvucnog pregleda.
Srdacan pozdrav Vasa Analife
 

Selma (2018-09-13)

Interesuje me cena 4D ultra zvuka, trenutno sam u 12 nedelji i kada je najbolje raditi? Hvala

Ana Life (2018-09-13)

Poštovana Selma,
4D ultrazvuk se radi od 12 pa do pred kraj trudnoće (cena poslata na e-mail), najbolje je da se posavetujete sa Vašim ginekologom kada da dođete. Samo nazovite neke dve-tri nedelje unapred na neki od naših telefona.

              

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife 

Sonja (2018-09-13)

Postovani, i mene zanima cena ekspertskog ultrazvuka u 11-13. nedelji trudnoce. Hvala unapred!

Ana Life (2018-09-13)

Poštovana Sonja,

Pregled je potrebno zakazati oko tri do četiri nedelje unapred.

 

Ekspertski 11-13

Pregled se sastoji iz četiri segmenta:  

 

1. Genetski sonogram prvog trimestra:

Kompleksan deo ultrazvučnog  pregleda u kojem se uočavaju i mere najvažniji markeri za Daunov sindrom:

·      NT /nuhalna translucenca ili vratno rasveteljnje/

·      NK /nosna kost, najnovije NK u 3D/

Adekvatno urađenim genetskim sonogramom, uz analizu iz Vaše krvi („dabl“ test), mogućnosti otkrivanja Daunovog sindoma su oko 90-95%.

 Ukoliko rezultat tzv. kombinovanog testa (genetski sonogram + “dabl” test) nije dobar, preporučuje se amniocenteza (intervencija kojom se proveravaju hromozomi ploda).

 

 

2.     2D/3D/4D Anatomsko –morfološki pregled: detaljan pregled anatomije ploda (spoljašnji izgled i građa unutrašnjih organa)

Adekvatno urađenim genetskim sonogramom, uz analizu iz Vaše krvi („dabl“ test), mogućnosti otkrivanja Daunovog sindoma su oko 90-95%.

 Ukoliko rezultat tzv. kombinovanog testa (genetski sonogram + “dabl” test) nije dobar, preporučuje se amniocenteza (intervencija kojom se proveravaju hromozomi ploda).

 

3.     Rana fetalna ehokardiografija (ultrazvuk srca bebe)

Uočavanje osnovne građe srca u ranoj trudnoći do nedavno nije bilo moguće, a danas je, zahvaljujući savremenim 4D ultrazvučnim aparatima, postalo standardni deo pregleda koji obavlja Dr sci. med. Vojislav Živanić.

 

  Gledaju se četiri šupljine srca (dve komore i dve predkomore), veliki krvni sudovi – aorta i plućna arterija i njihovi izlazi iz srca, aortni luk ... Nije potrebno naglašavati značaj ovih informacija, ako se zna da anomalije srca spadaju u grupu najčešćih anomalija.

 

4.     4D i 3D filmovi i slike - šta radi i na koga liči Vaša beba

 

Pregled radi dr Živanić i cena pregleda (cena poslata na e-mail)

 

Srdačan pozdrav Vaša Analife

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje