Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Kardiologija - Vrtoglavice, krize svesti

Kardiologija – Kako da saznam zašto imam vrtoglavice, krize svesti – Analife savetuje: posetite kardiologa

 

Vrtoglavice, krize svesti

 

Vrtoglavica je simptom koji se u početku često ne shvata ozbiljno. Pacijent se žali da, prilikom ustajanja, oseti omaglicu i pomračenje pred očima, nestabilnost pri hodu, zujanje u ušima i vrtoglavicu. Tegobe postaju uporne, neprijatne, ograničavaju osobu u normalnom obavljanju svakodnevnih aktivnosti, često dovode do straha od pada ili gubitka svesti.

Problem vrtoglavice u medicini nije jasno definisan, te se njime bave različiti specijalisti: kardiolozi, neurolozi, otorinolaringolozi i fizijatri.

Uzrok vrtoglavice može biti isključivo kardiološki:

  • ubrzanje srčanog ritma (tahikardije), ili pojava zastoja u srčanom radu (srčanog bloka)

  • nagli pad srčanog pritiska usled promena karotidnih arterija vrata, što pri naglom pokretu glave dovodi do trenutne neishranjenosti mozga

Uzroci vrtoglavice mogu biti i nekardiološki, usled poremećaja centra za ravnotežu koji se nalazi u srednjem uvu ili usled suženja pršljenova vratne kičme. Relativno čest razlog vrtoglavica je i anemija (slaba krvna slika).

U svim slučajevima vrtoglavica, neophodan je kardiološki pregled (EKG, ultrazvuk srca i holter EKG ) i neurološki pregled. Takođe je potrebno obaviti i kontrolu krvne slike, Dopler ultrazvučni pregled krvnih sudova vrata, snimak vratne kičme i ORL pregled centra za ravnotežu.

 

KRIZE SVESTI

 

Krize svesti mogu se podeliti na kolaps i sinkopu. Nagli gubitak i vraćanje svesti posle par sekundi je kolaps.Sinkope su ozbiljniji zdravstveni problem. Osoba bez ikakve najave i prethodnih simptoma odjednom izgubi svest na nekoliko minuta, pri tome dolazi do povređivanja pri padu i potpune amnezije za događaj (pacijent se ne seća koliko je bio bez svesti i šta se dogodilo tačno). Uzrok kriza sveti može biti srčani blok ili ozbiljan poremećaj ritma srčanih komora, što zahteva ugradnju pejsmejkera ili kardioverter defibrilatora. Čest neurološki uzrok gubitka svesti je epilepsija.

 

U svim slučajevima kriza svesti neophodan je kardiološki pregled sa ultrazvukom srca i 24h Holter EKG-a, kao i neurološki pregled.

 

#Analifezdravlje  #Analifelepota


Pratite nas  na Instagramu, Facebook - u  i Youtube kanalu

 

 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (0)




Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje