Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Spermogram i spermokultura

Jedan od najozbiljnijih problema današnjice u svetu, kao i u našoj zemlji, sa kojim se susreću parovi u reproduktivnom dobu jeste neplodnost (sterilitet). U osnovi povećanja prevalence neplodnosti najčešće leže moderan način života, socijalni faktori i/ili faktori životne sredine. Na žalost, i pored stalnog unapređenja tehnika u medicini, sterilitet je u daljem porastu. Imajući u vidu saznanja i činjenicu da neplodnost trenutno pogađa jedan od sedam parova u svetu kao i da je u porastu u poslednjoj deceniji, par se mora posmatrati zajedno.

 

Prvi test koji se obavlja kod muškog partnera je pregled i analiza nativnog uzorka sperme (spermogram).

 

Spermogram je jednostavna analiza koja je i dalje osnov, zlatni standard za procenu (ne)plodnosti muškarca, ispitivanje fertilnosti muškarca. Ejakulat se pregleda nakon 2-5 dana apstinencije. Uzorak se obično uzima pri laboratoriji, putem masturbacije i ejakulacije u sterilnu čašu, i analizira najranije nakon 20 minuta a najkasnije u roku od sat vremena od momenta izlučivanja. Nikad se dijagnoza ne donosi na osnovu jednog uzorka jer su moguće velike oscilacije u vrednostima kod iste osobe, tj. kvalitet spermatozoida može varirati kod zdravog muškarca iz dana u dan.

 

Spermogram predstavlja laboratorijsku analizu sperme koja se sastoji od makroskopskog i mikroskopskog pregleda.

 

Makroskopski pregled uključuje volumen (zapremina) sperme, izgled, likvefakciju, viskozitet i pH vrednost. Dok standardna analiza podrazumeva određivanje mikroskopskim ispitivanjem, nakon specijalne pripreme sperme, osnovnih parametara kojima se predviđa funkcionalnost i fertilizacioni potencijal spermatozoida, ispitivanje broja, pokretljivosti i normalnog oblika spermatozoida (morfologija), broj prisutnih leukocita, eritrocita, epitelnih ćelija, aglutinaciju spermatozoida (ukazuje na postojanje antitela), određivanje vitalnosti spermatozoida.

 

Kriterijume za kvalitet semena je propisala Svetska zdravstvena organizacija (WHO 2010) i oni su sledeći:

 
Ejakulat  
Volumen 1.5 ml ili više
pH 7.2-7.8
Sperma  
Koncentracija 15 miliona/ml ili više
Ukupan broj 39 miliona ili više
Progresivna pokretljivost ≥ 32%
Normalni oblici > 4%
Vitalnost > 58%
Leukociti < 1 mil/ml
 

Naziv osnovnih dijagnoza (terminologija) koje opisuju kvalitet semena:

 

Normozoospermia - koncentracija, % progresivno pokretnih i % normalnih formi spermatozoida iznad donjih referentnih vrednosti

 

Oligozoospermia - koncentracija spermatozoida niža od 15 mil/ml

 

Asthenozoospermia - % progresivno pokretnih spermatozoida niži od 32 %

 

Necrozoospermia - nepostojanje živih spermatozoida u uzorku

 

Teratozoospermia - % normanlih formi jednak i niži od 4 %

 

Cryptozoospermia - odsustvo spermatozoida u nativnom uzorku a prisutnih u centrifugiranom talogu

 

Azoospermia - nepostojanje spermatozoida u ejakulatu

 

Polyzoospermia – ekstremno visoka koncentracija spermatozoida

 

Hypospermia – volumen spermatozoida <1.5 ml

 

Aspermia – nepostojanje ejakulata

 

Pyospermia – prisutnost leukocita u uzorku (više od normalnog)

 

Hematospermia – prisutnost eritrocita u uzorku

 

U slučajevima kada spermogram pokazuje normalne vrednosti tzv. muški factor bračne neplodnosti treba ostaviti po strani, ali ne i potpuno zanemariti.

 

Nalaz spermograma koji odstupa od normalnih vrednosti zahteva dalje analize. Pre svega konsultaciju sa svojim lekarom i dalji pregled urologa koji utvrđuje eventualno postojanje varikokele, te upućuje na dodatne analize koje smatra potrebnim (hormonski status, bakterijsku analizu uzorka (spermokultura), test na antispermatozoidna antitela (ASA test) i mnoge druge.

 

 

SPERMOKULTURA (bakteriološka analiza semena) je jedna od osnovnih i prvih analiza muškog uzorka pored spermograma. Spermokultura se obično rutinski radi uz spermogram a može se uraditi i nezavisno od spermograma, iz razloga što spermu čini preko 99 % sekreta prostate i seminalnih vezikula a manje od 1 % spermatozoida. Pošto je prostata u velikom procentu slučajeva rezervoar bakterija u donjim partijama genitalnog trakta, spermokulturom se dobija nalaz bakterija i na taj način se može otkriti skrivena infekcija donjeg genitalnog trakta koja nije otkrivena urinokulturom ili brisom uretre. Pre davanja uzorka sperme potrebno je da pacijent urinira. Uzorak se uzima u sterilnu posudu i donosi u biohemijsku laboratoriju na analizu najkasnije u roku od sat vremena od momenta davanja.

 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (1)
Djordjevic (2015-11-01)

Poštovanje, ja i moja žena želimo posle tri cerkice kojih najviše volimo pored njih i sina pošto nismo sigurni da to na prirodni način probamo vole bih da saznam dali bi moglo to možda nekoga na veštački način da uspe . Molio bi za odgovor hvala vam unapred

Ana Life (2015-11-01)

Poštovani, ne postoji način da izaberete pol deteta prilikom procesa vantelesne oplodnje ili „veštačke „ oplodnje.
 
Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife 

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje