Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

dr Nada Radaković

spec.ginekologije i akuserstva i citologije ginekologija

dr sci.med. dr Zoran Vilendečić

spec.ginekologije i akuserstva i citologije ginekologija

Dr sci.med. Vojislav Živanić spec. ginekologije i akušerstva

oblast: 4D uz u trudnoći, 3D ginekologija

Ass.dr sci.med. Jelena Micić spec. ginekologije i akušerstva

oblast: vantelesna trudnoća, HyCoSy, ginekologija

Dr Tatjana Tošić ginekologije i akušerstva

oblast: vantelesna, ginekologija

Ginekologija

 

Moj problem je

Pojačan sekret, svrab, neprijatan miris
Povećan sekret neprijatnog mirisa, svrab/peckanje/
 
Povećan sekret pre i posle menstruacije, kao i za vreme ovulacije normalna je pojava (nije potrebno lečenje).

-          Sekret koji je stalno prisutan, ili svrbi /pecka / ima neprijatan miris, razlog je da se javite ginekologu.
 
-          Posle razgovora sa Vama (upoznavanje sa Vašim tegobama) i ginekološkog pregleda, doktor će najčešće ordinirati neku od vaginaleta širokog spektra dejstva prilagođenu karakteristikama sekreta (7 dana).
 
-          Ukoliko se na kontrolnom pregledu, nekoliko dana od završetka terapije, utvrdi da vaginalete nisu dale rezultat, ginekolog će Vam predložiti da uzme različite briseve vagine i grlića materice, čime pokušava da odredi uzročnika infekcije.
 
Napomena: ukoliko se pitate zbog čega se odmah ne uzimaju brisevi, razlozi su sledeći:
 
-          Primena vaginaleta bez uzimanja briseva je najčešće efikasan postupak (najveći broj vaginaleta sadrži antibiotike koji pokrivaju širok spektar uzročnika pojačanog sekreta)
 
-          vagina nije sterilna sredina tj. normalno je nastanjena raznim mikroorganizmima (npr. Ešerihija koli je normalan stanovnik vagine kod skoro 70% žena)
 
-          bris pozitivan na neki mikroorganizam znači samo da je taj mikroorganizam prisutan u vagini, a ne i da je osnovni ili jedini uzročnik infekcije
 
-          brisevi nisu jeftini, a kada se uzimaju, nisu dovoljni samo običan bris vagine i grlića materice na antibiogram, nego i bris vagine na vaginozu i bris grlića na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu
 
-          treba imati na umu da su upale vagine (kolpitisi) najčešće rezultat udružene infekcije nekoliko uzročnika, a bris, ako je pozitivan, obično je pozitivan na jednan mikroorganizam (a ni onda nismo sigurni da je on uzročnik infekcije)
 
-          često se desi da brisevi budu negativni, a da žena ima evidentnu infekciju vagine – brisevi nisu prepoznali infekciju
 
Bol u predelu jajnika

Bolovi u predelu jajnika
Povremeni, sporadični bolovi nemaju značaja. Mogu da se jave pred menstruaciju, u vreme ovolucije (sredina ciklusa), najčešće prestaju posle nekoliko dana


Sa ginekološkog aspekta značajni su:
·         stalno prisutni bolovi (tj. duže od 1-2 dana) bilo kog intenziteta
·         jaki bolovi u predelu jednog ili oba jajnika.
 

Tada se obavezno morate javiti ginekologu.

Ginekolog će, na osnovu ginekološkog i ultrazvučnog pregleda, ustanoviti razlog vaših tegoba i dati odgovarajuću terapiju.

Razlozi bolova su različiti: upala jajnika, cista ili prskanje ciste na jajniku, vanmaterična trudnoća, nekrotični miom, upala slepog creva itd. Svaka od ovih situacija može biti vrlo opasna, te je neophodno na vreme je otkriti i adekvatno tretirati.

Problemi sa menstruacijom (retka, česta, oskudna, obilna, bolna, nemam menstruaciju)
Problemi sa menstruacijom
 
Menstruacija je ciklično krvarenje iz materice.
 
Karakteristike normalne menstruacije:
·         interval između prvog dana dve menstruacije od 21-35 dana
·         trajanje do 8 dana
·         krv je tamna, bez ugrušaka (koaguluma)
·         može biti bezbolna i bolna
 
ÄŒesta menstruacija (polimenoreja) javlja se u intervalima kraćim od 21 dan.
 
Retka menstruacija (oligomenoreja) javlja se u intervalima dužim od 35 dana.
 
Krvarenje između menstruacija (metroragija) može biti od tačkastog do obilnog. Ukoliko je krvavljenje oskudno i javlja se periodu ovulacije, normalna je pojava.
 
Obilna menstruacija (menoragija) je menstruacija koja ima normalno trajanje (do 8 dana), ali količina izgubljene krvi je velika, te polako i podmuklo uvodi ženu u slabokrvnost (anemiju)
 
Izostanak menstruacije (amenoreja) duži od 7 dana u odnosu na uobičajeni interval, nije normalna pojava (sem ukoliko nije u pitanju trudnoća ili menopauza)
 
Bolna menstruacija (dismenoreja) je normalna pojava, ukoliko bol nije izazvan nekim oboljenjem (polip, infekcija, endometrioza itd.). Razliku može uočiti samo stručno lice (ginekolog)
 
Uzroci poremećaja i izostanka menstruacije su raznoliki: hormonski poremećaji, miomi, infekcije, polipi sluzokože materice, promene na grliću materice, anomalije unutrašnjih genitalnih organa, trudnoća, menopauza, razni neginekološki problemi (stres, anoreksija...).

Mogu delovati udruženo (npr. obilno krvavljenje uzrokovano hormonskim poremećajem i miomima).

Takođe, moguće je da različiti uzroci izazivaju isti poremećaj menstruacije (npr. pojava ugrušaka u menstrualnoj krvi izazvana polipom sluzokože materice ili miomom koji raste u materičnu šupljinu)
 
Uzimajući u obrzir vrlo široku lepezu uzroka poremećaja/izostanka menstruacije i moguću složenost problema, neohodno je obaviti razgovor sa ginekologom, ginekološki / kolposkopski pregled i ultrazvučni pregled organa male karlice.
 
Posle obavljenih pregleda ginekolog će ordinirati odgovarajuću terapiju ili, ukoliko uzrok problema ni tada nije moguće definisati, preporučiti dodatne dijagnostičke testove i procedure (hormonski status, brisevi, histeroskopija itd.).   
Krvaranje posle seksualnog odnosa
Krvarenje u toku ili posle seksualnog odnosa

Ovaj simptom ukazuje na moguću “ranicu” grlića materice koja se prilikom odosa povredi i prokrvari.
 
Ranice grlića materice mogu biti “dobre” i “loše”, što se utvrđuje kolposkopskim pregledom i uzimanjem Papa brisa.
 
Znači ukoliko imete krvarenje tokom i neposledno posle odnosa, neophodno je pogledati grlić pod mikroskopom / kolposkopija/ i uzeti Papa bris.
 
Ginekolog mi je rekao da imam ranicu na grliću materice
Ginekolog mi je rekao da imam ranicu na grliću materice

“Ranice” na grliću metrice su vrlo česta pojava.
 
Najčešće su uzrokovane:
·       normalnim hormonskim dešavanjima u organizmu žene
·       infekcijama u vagini
·       virusnim infekcijama grlića materice (Humani Papiloma Virus)
 
Mogu biti “dobre” (nastale pod uticajem hormona) i uslovno rečeno”loše” (izazvane infekcijama ili traumom)
 
Razlika između “dobre” i “loše” ranice, određuje se na osnovu kolposkopije (pregled grlića pod specijalnim mikroskopom - kolposkopom) i Papa brisa.
 
Ukoliko se otkrije “loša” ranica, u zavisnosti od kolposkopskog izgleda ranice i rezultata Papa brisa, ginekolog će Vam predložiti:
1.     biopsiju grlića materice, tj. uzimanje uzorka tkiva ranice na grliću materice ili
2.     kolposkopske kontrole i Papa bris na 4-6 meseci u narednih godinu dana, najčešće uz tzv. HPV tipizaciju (bris na prisustvo i tip HPV virusa) biopsija se i  u ovom slučaju radi ukoliko:
-  se ranica ne izgubi posle godinu dana od kada je otkrivena
- ranica promeni izgled
- dobije se loš rezultat Papa brisa u toku intervalnih kontrola
- ustanovi se prisustvo HPV sa onkogenim potencijalom, tj. tipa HPV virusa koji može da izazove karcinom grlića materice
 
Na osnovu rezultata biopsije, saznajemo da li su i u kojoj meri izmenjene ćelije u ranici, od čega zavisi i dalji postupak:
1.     posle biopsije se ne radi ništa, osim kontrola u intervalima koje odredi ginekolog
2.     spaljuje se ranica (laser, radio-frekventni nož)
3.     ranica se široko iseca (konizacija grlića materice)
 
Sumnja da imam kondilome
Šta su polne bradavice (kondilomi)?
 
Kondilomi (genitalne bradavice, polne bradavice) su najčešća  polno prenosiva infekcija. Izaziva je Humani papiloma virus (HPV).
Dobra vest je da, za razliku od HPV virusa visokog rizika koji napada isključivo grlić materice i može da izazove rak grlića, tipovi HPV koji uzrokuju polne bradavice, nemaju maligni potencijal.
Nažalost, loša vest je da je infekcija bezopasnim HVP virusom (onim koji uzrokuje kondilome), često udružena sa infekcijom HPV virusom koji ima maligni potencijal.
Pomenuta činjenica je razlog zbog kojeg, pored klasičnog ginekološkog pregleda, treba uraditi kolposkopiju i Papa bris, onda kada se pojave polne bradavice (ovakav pregled se inače radi jednom godišnje).  
 
Kako mogu da se zarazim?
Kondilomi se uglavnom  prenose seksualnim putem (bilo da je u pitanju klasični, oralni ili analni odnos), ali moguće je i prenošenje direktnim kontaktom (neseksulanim) sa zaraženom kožom i sluzokožom.
Važni je napomenuti da je moguće da osoba bude zaražena HPV virusom, a da se kondilomi nikada ne pojave (to je daleko češći slučaj kod muškaraca). Obzirom na ovu činjenicu, treba znati da je moguć prenos infekcije i bez primetnih kondiloma kod partnera.
Kondilomi mogu da se pojave najranije posle nekoliko nedelja, a najkasnije nekoliko godina posle kontakta za zaraženom osobom,  te najčešće  nije moguće odrediti kada je došlo do infekcije.
 
Kako izgledaju?
Kondilomi su kožne promene ružičaste ili beličaste boje, glatki su ili neravni, pločasti ili šiljati. Obično su lokalizovani na velikim i malim usnama ili ulazu u vaginu, ali mogu se nalaziti u vagini, na grliću, oko analnog otvora i drugim delovima genitalnog područja.
 
Od čega zavisi kada će kondilomi pojaviti od momenta zaraze i koliko će rasti?
Pojava i rast polnih bradavica zavisi od nekoliko faktora, od kojih je najvažniji stanje imunog sistema organizma. Svaka situacija koja smanjuje obrambene sposobnosti organizma, pogoduje nastanku i razvoju kondiloma (bolest, iznurenost, hroničan stres, trudnoća itd.)
 
Kako da prepoznam da imam kondilome?
Razvoj kondiloma počinje pojavom gotovo neprimetnih neravnina i sitnozrnastih promena na koži i sluzokoži genitalnih organa. U ovoj fazi praktično ih je moguće videti samo na ginekološkom pregledu i to putem kolposkopa (mikroskopa), te je jasan značaj redovnih ginekoloških kontrola.   

Polne bradavice mogu dugo stagnirati u početnoj (mikroskopkoj) fazi. Dalji tok je nepredvidiv i teče u dva smera:
·         spontano nestajanje kondiloma
·         porast i širenje kondiloma na celu spoljašnju ano-genitalnu regiju, u vagini i po grliću
 
Kako se dijagnostikuju?
Ginekološkim pregledom, kolposkopijom (neposredno) i Papa brisom (posredno, preko ćelijskih promena koje izaziva HPV infekcija)
 
Kako se leče?
 
   Kondilomi se mogu ukloniti na nekoliko načina:
  • radio-frekventnim (RF) nožem
  • laserom
  • krioterapijom (smrzavanje) i preparatma na bazi podofilina
  • klasičnim hirurški pristupom (isecanje kondiloma skalpelom ) 
  • elektrokauterizacijom (spaljivanje elektrokauterom)
U savremenoj ginekologiji, najčešće se koriste RF nož i laser.
 
Da li treba uklanjati kondilome čim se uoče?
Ne postoji precizan kriterijum kada kondilome treba uklanjati. Napomenuli smo da je moguće prisustvo vrlo sitnih kondiloma koji se ne menjaju u dugom vremenskom periodu. Ovakve kondilome ne treba dirati (isključivo na osnovu procene ginekologa). U svim drugim situacijama, intervencija je potrebna.
 
Da li uklanjanje kondiloma znači da sam izlečena?
Važno je napomenuti da uklanjanje kondiloma ne isključuje njihovu ponovnu pojavu. Razlozi su sledeći:
·         Princip svake intervencije je maksimalna pošteda zdravog tkiva, te se tretiraju samo uočene promene i uža zona tkiva oko njih. Nema nikakvog medicinskog opravdanja šire delove zdrave kože i sluzokože, “za svaki slučaj”, podvrgnuti dejstvu RF noža ili lasera. Nažalost, virus se nalazi ne samo u promenama koje smo otklonili, već i u delovim kože i sluzokože gde se još nisu formirali kondilomi kao takvi. Ukoliko se u narednim nedeljama posle intervencije primete novi kondilomi, uradi se nov tretman, naravno opet sa maksimalnom poštedom zdravog tkiva.
·         Poznato je da ne postoji lek ni za jednu virusnu infekciju. Kada uklonimo kondilome, nismo eliminisali virus iz tela, već samo ono šta on izaziva na koži i sluzokoži. Svaka situacija koja provocira aktivaciju ovog virusa, može izazvati nov rast polnih bradavica.  

Postavite pitanje ili komentar Komentari (6)

Natalija (2018-07-02)

Dobar dan . Da li kod Vas mogu odraditi Snimak Magnetnu rezonancu Fistulografija. Imala sam pre godinu dana problem sa Bartolinijevim zlezdama i sad kazu u bolnici Zemunskoj da su se stvorili kanali fistule Gde se skuplja gnoj savetuju operaciju uklanjanje kanala. Imate li Vi neki savet drugi? Hvala

Ana Life (2018-07-02)

Postovana Natalija, 

Mi ne radimo magnetnu rezonansu.Probajte u nekoj drugoj ustanovi.

 

Srdacan pozdrav Vas Analife
Opšta bolnica AnaLife

Ljiljana Puzovic (2018-07-02)

Postovani, zakazan mi je uz 9 jula pa dam samo htela da proverim da li je termin 13h? Hvala unapred

Ana Life (2018-07-02)

Postovana,

Odgovor Vam je poslat na e -mail. 

Srdacan pozdrav Vas Analife

 

Andrea (2018-06-16)

Zanima me cena ultrazvuka,trudnica sam treba kontrolu da uradim.

Ana Life (2018-06-16)

Postovana,

Standardni ultazvucni pregled u trudnoci kod nas radi dr Radakovic na 3D/4D aparatu. Cena standardnog ultrazvucnog pregleda (cena poslata na e-mail)

Pregled mozete zakazati pozivom na broj telefona 069-319-68-08.

Srdacan pozdrav Vas AnalifeOpšta bolnica AnaLife

Dragana (2018-05-15)

Cao imam 1 pitanje koje zelim podeliti sa vama ja imam 32 god moj muz 37 imamo 2 dece i zelimo jos 1 dete.ja i moj suprug imali smo u petak i subotu uvece seksualne odnose bez zastite naravno i oba 2 puta je njegov spermatozoid ostao unutra pa me zanima posto imamo vec godina da li je moguca trudnoca ili ne a mi smo na bebi vec duze vreme ali nas nesto nece na kraju uvek dobijem molim vas odg sto pre i mnogo vam hvala unapred Dragana

Ana Life (2018-05-15)

Postovana,  

testovima iz krvi, dve nedelje posle kasnjenja menstruacije, mozete utvrditi 

S postovanjem Vasa Analife

Marija (2018-05-04)

Dobro vece koja je cena 4d uz(otkrivanje anomalija).Preporucili su nam dr.Zivanica...Hvala

Ana Life (2018-05-04)

Postovana,

Ekspertski 4D/3D ultrazvučni pregled“Anatomsko-morfološki pregled od 20-24 nedelje trudnoce plus fetalna ehokardiografija ili FES jeste:

-  najdetaljniji pregled koji se radi u trudnoći kada je reč o strukturnim ili morfološkim anomalijama, tj. kako je beba građena. 

Da li postoji anomalije lica, rascep usne, rascep nepca, da li su očna sočiva bistra i formirana, strukture u mozgu: od malog mozga, preko moždanih komora, corpus calosuma do krvnih sudova mozga - Wilisovog šestougla, arterije perikalose. 

Kako izgledaju ruke i noge, kako izgleda kičma u tri dimenzije. kako izgledaju bubrezi i krvni sudovi bubrega, 

Posebna priča je fatalna ehokardiografija ili ekspertski pregled srca. Od standardnih preseka komora, srčane pregrade, izlaza aorte, plućne arterija, preko traheje, subklavije, aortnog luka, gornje i donje šuplje vene i da ne nabrajamo više. Pregled srca koji radi dr Živanić je mnogo detaljniji nego što je fetalna ehokardiografija. 

Kakava je aktivnost bebe. Posle 24 nedelje trudnoće radi se i Color Doppler posteljice ( zbog toga što ako se radi ranije u trudnoći, može dovesti do zabune, jer krvni sudovi uterina  se šire sve do 22-23 nedelje, tek posle toga je merodavan rezultat. 

3D slike i 4D filmići bebe 

(cena poslata na e-mail) i obavezno zakazivanje telefonom

Važna napomena:

Pregledi iz krvi trudnice (Dabl, Tripl, ili Prenatalni testovi , zajedno sa amniocentezom, odnose se na hromozome bebe (Daunov sindrom)  i  NE MOGU ZAMENITI ULTRAZVUK,

4D EKSPERTSKI ULTRAZVUK plus FETALNA EHOKARDIOGRAFIJA odnosi se na STRUKTURNE ILI MORFOLOŠKE ANOMALIJE ne može zameniti testove iz krvi. Može prenatalni test biti odličan a da beba ima srčanu manu, ili da beba bude odlična na ultrazvuku a da test ne bude dobar. Svaki ima svoje mesto u praćenju trudnoće.

Pregled mozete zakazati pozivom na broj telefona 069-319-68-08.

 

Srdacan pozdrav Vas Analife

Sladjana (2018-04-20)

Molum vas,koja je cena brseva(vaginalni i crevikalni)?!

Ana Life (2018-04-20)

Postovana,

Cena vaginalnog i cervikalnog brisa je (cena poslata na e-mail), plus (cena poslata na e-mail)

 isluga uzimanja brisa. 

Uzimanje briseva mozete zakazati kod dr Radakovic ,pozivom na broj telefona 069-319-68-08

 

Srdacan pozdrav Vas Analife

 

Finansiranje i Kreditiranje

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Načini Plaćanja

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Zakazivanje pregleda

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Adresa

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakaži online