Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Akupunktura

Akupunktura

 

Šta je akupunktura?
Akupunktura je najpoznatiji deo Tradicionalne kineske medicine (TKM) koja obuhvata još i lečenje produktima biljnog, životinjskog i mineralnog porekla, ventuzama (vakuum terapija), posebne vrste masaže, vežbe (Ći-gong, Tai-či) kao i dijetetiku (ishranu). 

 

Akupunktura je metod lečenja koji podrazumeva ubadanje tankih, filiformnih* igala u određene delove tela, akupunkturne tačke, radi postizanja željenog efekta. 

 

Prema TKM željeni efekat je uspostavljanje narušene ravnoteže između Jina i Janga, narušene ravnoteže između stvaranja i toka energije (Ći) ili Krvi u organizmu ili nekom njegovom delu koja je dovela do pojave simptoma odnosno bolesti. 

 

Gde se akupunktura koristi?
Sa stanovišta zapadne medicine, efekti koje želimo (i postižemo) akupunkturnim tretmanom je: 
ublažavanje ili potpuna blokada bola različitog porekla (glavobolje, bolovi u vratu i/ili lumbalnom delu leđa, bolovi u zglobovima ruku i nogu, neuralgija trigeminalnog živca, postherpetička neuralgija), 
ublažavanje alergijskih simptoma (rinitisi, sinusitisi, bronhijalna astma)
lečenje paralize mišića lica kod periferne povrede facijalnog živca (Belova paraliza), poboljšanje govora posle operacije štitne žlezde, poboljšanje lokalne i opšte cirkulacije (Rejnoov sindrom npr). 

 

Takođe može pomoći** u kontroli stresa i poremećaja raspoloženja (depresija, strah). 
Akupunktura može imati uspeha u uspostavljanju hormonske ravnoteže, posebno polnih hormona, što je čini pogodnom pomoćnom metodom tokom lečenja neplodnosti (i kod žena i kod muškaraca).

 

Poslednjih godina sve više se koristi u tretmanu neželjenih efekata hemio- i radio-terapije kod pacijenata  sa malignom bolešću (mučnina tokom hemioterapije, bolovi u mišićima i zglobovima, suva usta, pojačano znojenje – valunzi...)


*filiforman – nalik dlaci, debljina slična debljini dlake

** akupunktura se ne koristi samostalno u lečenju psihoza (depresija, bipolarni poremećaj, šizofrenija), ali može da pomogne kod osoba koje imaju blage do umerene simptome (depresivno rspoloženje npr).

 

Da li akupunktura boli?
Ubod igle kroz kožu se, naravno oseti kao manji ili veći bol. Nivo bola je individualan. Tradicionalne metode akupunkture podrazumevaju i jaču ili slabiju manipulaciju igle (okretanje, podizanje i spuštanje) što može biti neprijatno ili bolno. Kod uravnoteženog metoda (samo postavljenje igle, bez ili sa blagom manipulacijom) ne bi trebalo da se oseća bol tokom tretmana.

 

Koliko traje tretman, koliko često i koliko puta?
Pojedinačna seansa akupunkture obuično traje između 20 i 30 minuta.
Akupunkturne seanse se mogu raditi na mnogo načina. Od 1 nedeljno, do svakodnevnih (5 dana u nedelji). Učestalost zavisi od indikacije (akutne stvari često „traže“ svakodnevni pristup, hronične bolje reaguju na „razvučen“ princip).

 

Broj akupunkturnih seansi takođe zavisi od dijagnoze. Najčešće se preporučuje 8-10 seansi u jednoj seriji. Broj serija i njihov ritam zavisi od reakcije organizam i procene lekara akupunkturologa šta je najbolje za njegovog pacijenta. 

 

Zašto akupunktura?
Akupunktura je metod kojim se uspostavlja ravnoteža organizma kroz jačanje sopstvenih snaga koje organizam poseduje. Nema dodatnih supstanci – ne unose se nikakvi lekovi pa praktično nema opasnosti od alergijskih reakcija. Ipak, akupunktura je bezbedan i siguran metod samo ako ga primenjuje licencirani akupunkturolog u adekvatnim uslovima. 

 

Da li akupunktura ima neželjene efekte?
Kao i sve druge metode i akupunktura može imati neke neželjene efekte. 
Najčešće se dešava krvarenje na mestu igle, posle koga može ostati modrica koja će se izgubiti za 2-3 nedelje (kao i svaka druga modrica).

 

Kod osetljivih osoba, mogu se javiti znaci pojačanog delovanja tzv. autonomnog nervnog sistema (pojačano znojenje, mučnina, vrtoglavica pa i kolapsna stanja). Ukoliko paicijent oseti bilo koji od ovih simptoma treba odmah da signalizira medicinskoj sestri ili lekaru, koji će preduzeti potrebne mere.

 

Infekcije na mestu uboda su moguća komplikacija ukoliko se ne koriste sterilne igle ili se radi u neadekvatnim uslovima. 

 

Prenesene infekcije – postoji mogućnost prenosa krvlju prenosivih infekcija između pacijenata, ukoliko se koriste iste igle za više pacijenata. 

 

U našoj ustanovi se koriste isključivo igle za jednokratnu upotrebu, tako da ovakve komplikacije nisu moguće. 
 

 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (2)
Marija (2021-09-13)

Da li je moguca akupunktura ako se redovno piju lekovi za razredjivanje krvi?

Ana Life (2021-09-13)

Postovana Marija,

Molimo Vas pozovite nas na 0113196808 kako bi smo Vas spojili sa doktorkom Brdareski koja radi akupunkturu.
Srdacan pozdrav Vasa Analife
 

Živica (2021-05-11)

Imam osteoporozu, diskushermiju i oštećenu hrskavicu u oba kuka. Da li mi možete pomoći? Molim Vas da mi , ako možete navedete cenu i da lije potrebno bolničko lečenje, jer sam iz okoline Kruševca.

Ana Life (2021-05-11)

Postovani,
Morate da dodjete na pregled kod naseg ortopeda dr Miodraga Glisica i da ponesete sve sto imate od snimaka i analiza.
Cena pregleda je (cena poslata na e-mail) i mozete ga zakazati telefonom na 0693196808.
Ono sto moramo da Vam kazemo jeste da mi ne radimo nikakve operacije kukova niti PRP tretman kukova.
Srdacan pozdrav Vasa Analife
 
 

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje