Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Artroskopija ramena

Artroskopija ramena

 

UPOZNAJTE SE VIŠE SA:

- Šta je artroskopija?

- Koja oboljenja i stanja se mogu lečiti artroskopijom?

- Kakva je priprema za artroskopiju?

- Kako se izvodi artroskopija?

- Koliko dugo traje oporavak nakon artroskopije?

- Koje su moguće komplikacije artroskopije?

 

Šta je artroskopija?

Artroskopija je minimalno invazivna alternativa standarnim otvorenim hiruškim tehnikama u ortopediji. U svetu predstavlja najčešće izvođenu ortopedsku hirušku proceduru koja je dovela do jednog od najvećih napredaka u ortopedskoj hirurgiji 20. veka.

 Artroskopija je najsavremenija ortopedska hirurška procedura tokom koje se, kroz minijaturne rezove u zglob uvode kamera i specijalni instrumeti za dijagnostikovanje i hirurško rešavanje problema zgloba.

Tokom artroskopije zglob se minimalno otvara! Samim tim mogućnost infekcije ili komplikacija je svedena na minimum, za razliku od klasičnih operacija velikih zglobova, gde su komplikacije znatno češće i ozbiljnije.

 

Minimalno invazivna operacija dovodi do manjeg postoperativnog oticanja i smanjenja bolova, od otvorenih tehnika, a takođe smanjuje rizik od komplikacija i omogućuje brži oporavak. Artroskopija je evoluirala iz dijagnostičkog alata u terapijsku proceduru koja može da tretira širok spektar povreda i poremećaja lokomotornog sistema.

 

U početku je krenula sa procderama na zglobu kolena a danas se primenjuje kod svih većih zglobova (kuk, koleno, skočni zglob, ručni zglob, rame i lakat). Najveću primenu ima u sportskom traumatizmu gde je prvo dovela do diagnostikovanja novih stanja i oboljenja, a kasnije i razvoja rekonstrutivnih intervencija, tako da se danas neke otvorene hiruške tehnike praktično više i ne rade.

 

 

Artroskopija je prvi izbor za operativno rešavanje problema ramena, lakta, kolena i skočnog zgloba, naročito kod sportista i mlađih ljudi.

 

- Posle artroskopije najčešće nije potrebno ležanje u bolnici.

- Artroskopija se može izvoditi pod analgosedacijom, spinalnom, regionalnom ili lokalnom anestezijom.

- Nema rezova, nema oziljaka. U artroskopiji se napravi nekoliko minijaturnih hirurških rezova, od oko 5mm, sa obe strane zgloba

- Lekar koji izvodi artroskopiju je obično ortoped-hirurg.

- Pacijent posle procedure može da ide kući.

 

Artroskopija se izvodi pomoću artroskopa - cevčice sa optičkim vlaknom i sočivom. Artroskop se uvodi u zglob kroz male hirurške rezove na koži, a kako je povezan sa video kamerom, unutrašnjost zgloba se prati na monitoru. Veličina artroskopa zavisi od veličine zgloba koji se pregleda. Koleno se, na primer, pregleda pomoću artroskopa prečnika 5mm. Postoje mali artroskopi, od svega 0,5mm u prečniku, koji se koriste na malim zglobovima poput ručnog zgloba.

 

Ako se pored pregleda zgloba artroskopom izvodi i operacija, procedura se zove artroskopska hirurgija. Mnogo procedura može da se izvede na ovaj način. U odnosu na tradicionalne hirurške procedure, artroskopska hirurgija manje oštećuje tkivo, podrazumeva manji bol i brži oporavak.

 

Rame

Rame je drugi zglob u ljudskom telu po broju artroskopskih intervencije. Kao i kod kolena, rana artroskopija ramena bila je usredsređena na dijagnostikovanje i razumevanje intraartikularne patologije zgloba. Svoj pun zamah ova hirurgija dobija osamdesetih godina 20. veka, kada je prepoznata kao dijagnostička i terapijska tehnika sa niskom incidencom komplikacija (8).

 

Pojava artroskopije dovela je i do boljeg razumevanja funkcije ramenog zgloba i prepoznavanja patoloških stanja u samom zglobu. I glenohumeralni zglob i subakromijalni prostor, mesta patoloških dešavanja u ramenu, mogu se uspešno pregledati i tretirati artroskopskom metodom.

   

                 

Najčešća patološka strana u ramenu su nestabilnost o oštećenje rotatorne manžetne  Danas se ova tehnika uspešno koristi u rešavanju:

  • nestabilnosti zgloba
  • oštećenju rotatorne manžetne
  • rešavanju problema subakromialnog impigementa
  • patologiji akromioklavikularnog zgloba
  • smrznutog ramena
  • sinovitisima zgloba
  • početnim degenerativnim oštećenjima zgloba

 

Uvođenjem artroskopa u rameni zglob dobili smo nova saznanja o patofiziologiji ramena, bolje razumevanje patoloških stanja što je dalje dovelo do razvoja novih instrumenata i implantata za rešavanje tih poremećaja.

 

Kakva je priprema za artroskopiju?

Artroskopija je procedura pri kojoj se ne očekuje gubitak krvi i generalno se ne povezuje sa komplikacijama. Ipak, celokupno zdravlje paciijenta se uzima u obzir prilikom biranja kandidata za artroskopiju. Najvažnije je da pacijent može da podnese anesteziju koja se koristi tokom procedure. Pacijent ne bi smeo da ima problema sa srcem, bubrezima, jetrom i plućima. Ukoliko postoje problemi sa srcem ili emfizem, trebalo bi optimizovati stanje pacijenta pre operacije. Pacijenti koji su na antikoagulantima trebalo bi da prilagode terapiju operaciji. I ostali zdravstveni problemi, poput dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, moraju biti pod kontrolom pre operacije.

 

Predoperativni pregled pacijenta obično uključuje fizički pregled, analize krvi i urina. Kardiološki pregled  EKG i rendgen pluća. Svaki znak postojeće infekcije obično odlaže artroskopiju, ukoliko se ne radi o mogućoj infekciji zgloba.

 

Kako se izvodi artroskopija?

Artroskopija se najčešće izvodi bez hospitalizovanja pacijenta. Tip anestezije koji će se koristiti zavisi od zgloba koji se pregleda i zdravstvenog stanja pacijenta. Artroskopija se može izvesti pod totalnom, spinalnom ili epiduralnom anestezijom, regionalnom blokadom ili čak lokalnom anestezijom. Na strani zgloba se pravi hirurški rez kroz koji se potom uvodi artroskop. Ukoliko je potrebno da se koriste drugi instrumenti da bi se određene strukture bolje videle, prave se dodatni rezovi kroz koje se ti instrumenti uvode. Kod artroskopske hirurgije, kroz dodatne male rezove se uvode instrumenti kojima se isecaju, odstranjuju ili ušivaju oštećene strukture. Po završetku procedure, artroskop se izvlači, rezovi se ušivaju i previju sterilnim zavojem.

 

 

Koliko traje oporavak nakon artroskopije?

Neosredno posle operacije pacijent se oseća pospano zbog delovanja anestezije. Ukoliko je potrebno, daju se lekovi protiv bolova. Ako se procedura obavlja pod lokalnom anestezijom, moguće je da nema nikakvih bolova. Kada se koriste epiduralna ili regionalna anestezija, normalan je osećaj utrnulosti i slabosti koji popuste pre nego što pacijent bude pušten kući.

 

Hirurški rezovi koji se prave za potrebe procedure su mali. Obično se pravi jedan ili više rezova od po 5mm sa obe strane zgloba, koji se posle previju. Zavoj može upiti nešto tečnosti od dreniranja rana, a trebalo bi ga skinuti isključivo po odluci lekara. Prvih nekoliko dana nakon operacije treba paziti da zavoj ostane suv. Pacijent mora odmah da obavesti lekara ako oseti neobičan bol u zglobu, u slučaju otoka, crvenila ili osećaja toplote, kao i u slučaju povrede tog zgloba.

 

Nekoliko dana nakon artroskopije pacijentima se savetuje da odmaraju sa podignutim zglobom, i da stavljaju ledene obloge kako bi smanjili otok i bol. Posle operacije se postepeno uvode vežbe koje će ojačati mišiće oko zgloba i sprečiti kontrakture okolnog mekog tkiva. Cilj je ponovno postizanje stabilnosti, opsega pokreta i snage zgloba brzo, ali bezbedno, dok se istovremeno sprečava rast ožiljačnog tkiva. Ovaj program je esecijalni deo procesa oporavljanja kako bi se postigao optimalni ishod procedure.

 

Vremenom je proizvodnja sve kvalitetnije fiber-optičke opreme omogućila razvoj minijaturne artroskopije.  Sada je moguće izvesti artroskopiju i na malim zglobovima. Artroskopija je tako postala važno sredstvo u artroskopskoj hirurgiji, a njena uloga će nastaviti da raste razvojem artroskopskih instrumenata.

 

Koje su moguće komplikacije artroskopije?

Moguće komplikacije su retke, a uključuju krvarenje unutar zgloba i infekciju zgloba, kao i nuspojave anestezije.

 

 

Zaključak

 

Arthroskopska hirurgija je donela najveći napredak ortopedske hirurgije dvadesetok veka. Ponudila je minimalno invazivni pristup uz maksimalnu vizuelizaciju zgloba naspram širokih incizija i otvorenog pristupa. Samim tim smanjena je operativna trauma kao i komplikacije operativnog lečenja a rehabilitacija je znatno brža. To je imalo uticaja i na socialno ekonomski status jer se pacijenti znatno brže vraćaju radnoj aktivnosti.  Upotrebom ove metode unapređena su saznanja o zglobnoj patologiji, a uvedene su i nove terapijske procedure za rešavanje patoloških promena koje nisu bile poznate. Takođe artroskopska hirurgija je oblast ortopedije koja se najviše razvijala u zadnjih 100 godina a smatra se da će to biti i oruće značajno za budući razvoj ortopedske hirurgije.

 

 

 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (3)Krešimir Zdraveski (2019-07-27)

Postovani. Pisem Vam iz Makedonije. Imam neoliko kalcifikata u proekcii tetive od m.supraspinatus desno,kao i periartikularno na glenohumeralnom zglobnom prostoru ramena ,kao posljedica moga posla (22 god.sam frizer) Terapije kao i shock wave nisu dali rezultate. Zanima me koliko bi kostala altroskopija? Hvala Vam unaprijed

Ana Life (2019-07-27)

Postovani, 
da bi smo mogli bilo sta preciznije da Vam kazemo kakva bi se artroskopija radila: samo artroskopijaa debridmn ili bi se radila rekonstruktivna artroskopija, neophodno je da dodjete na pregled. U svakom slucaju radi se najsavremenija operativna artroskopija sa ili bez koriscenja implanata i sa obaveznom rehablitacijom na robotim za rame. Specijalisticki pregled kod naseg ortopeda dr Glisica(cena poslata na e-mail) i zakazuje se na neki od nasih telefona.
 Ako se radi samo artroskopija ramena cena je(cena poslata na e-mail). U tu cenu uracunata je preoperativna priprema, jedna noc u bolnici i terapija robotima 5 terapija od po jedan sat vremena na robotu za rame. 

S poštovanjem Analife
 

dušan (2019-03-12)

Poštovani, Konstatovano mi je : Bursitis subacromialis dextri. Tendinitis calcifivata musculi suprasipinati dextri. Ultrazvuk desnog ramena: pokazuje tetivu duge glave bicepsa u sulkusu, bez prisutne tečnosti oko tetive. Tetiva subscapularisa urednog pripoja, volumena i morfologije. U tetivi supraspinatusa uočava se kalcifikat, ali se tetiva uredno pripaja i normanog je volumena. Tetiva infraspinatusa i teres minora uredne. Uočava se zadebljala subakromijalna burza, sa prisutnom velikom količinom tečnosti u burzi. AC zglob sa lakim artrotičnim promenama, bez naročite napetosti zglobne kaplsule. Kombinacija blokade i kineziterapije nije dala rezultat. Predlozeno da se radi puktacija burze. Koji bi bio Vaš savet u vezi tog zahvata? Da li ga radite i red veličine novčanog izdatka? Unapred zahvalan.

Ana Life (2019-03-12)

Poštovani Dušane, 

Morate da dodjete na pregled kod našeg ortopeda dr Miodraga Glisica i da ponesete sve nalaze koje imate do sada. Cena pregleda (cena poslata na e-mail). Pregled mozete zakazati putem telefona na 069-319-68-08

Srdačan pozdrav Vaš Analife
 

Zoran (2019-03-01)

Dobar dan postovani! Imam takav problem sa desnim ramenom nestabilnost ramena kada to davno u armiji sam ga iscasio na obuci tadasu na vma vratili na mesto 2 meseca u gipsu i nije bilo problema vise od 20 godina i sada ponovo problemi savetuju operaciju antraskopiju pame zanima kolikaje kod vas cena takve operacije? Unapred hvala suvazenjem Zoran

Ana Life (2019-03-01)

Poštovani Zorane,


 

Hirurg dr Miodrag Glišić, ortoped sa Banjice, radi kod nas, u Analifu, artroskopiju nestabilnog ramena. Mnogi ne znaju da se nestabilno rame vrlo uspešno rešava kroz tri rupice veličine 5 mm, ubacivanjem najkvalitetnijih implanta koji zamenjuju ostecene ili pokidane ligamente ramena. Tako plasirani implanti vracaju ramenu stabilnost i punu pokretljivost. Cena operacije artroskopije nestabilnog ramena sve sa preoperativnom pripremom (RTG pluca, EKG, kardioloski pregled, anestezioloski pregled, kontrolna laboratorija, bolnicki dan i 5 sati ( 5 dana po 1 sat) terapije na robotu za rame (cena poslata na e-mail) plus implanti (koji su najcesce oko (cena poslata na e-mail)

 


S poštovanjem
Analife 

 

Finansiranje i Kreditiranje

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Načini Plaćanja

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Zakazivanje pregleda

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Adresa

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje