Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Osteoporoza, preventiva i lečenje


Kost je dinamična struktura koja se neprestano razgrađuje i stvara. U mladosti je izgradnja kosti brža od razgradnje što za rezultat daje porast koštane mase, koja dostiže svoj maksimum između 20-te i 25-te godine života.

 

Osteoporoza je progresivna, sistemska, metabolička bolest kostiju. Karakteriše je smanjena koštana čvrstina i povećani rizik za nastajanje preloma. Dijagnoza osteoporoze je otežana, jer najčešće protiče bez simptoma sve do pojave preloma. Prelom kuka, kao najteža posledica osteoporoze, tokom prve godine dovodi do povećanja smrtnosti za 10-20% , a jedna trećina bolesnika doživljava prelom i drugog kuka.

 

Kost je dinamična struktura koja se neprestano razgrađuje i stvara. U mladosti je izgradnja kosti brža od razgradnje što za rezultat daje porast koštane mase, koja dostiže svoj maksimum između 20-te i 25-te godine života. Odraslo doba karakteriše izbalansiran period izgradnje i razgradnje kostiju. Osteoporoza nastaje kada stvaranje nove kosti ne može da nadoknadi razgrađenu staru kost. Javlja se kod oba pola: prema podacima “Svetske fondacije za osteoporozu” jedna od dve žene i jedan od četiri muškarca preko 50 godina imaju osteoporozu.

 

FAKTORI RIZIKA ZA RAZVOJ OSTEOPOROZE:

1. Godine:

- Starije osobe imaju veći rizik za razvoj osteoporoze

2. Pol:

- Žene imaju manje koštanog tkiva i gube kost mnogo brže nego muškarci zbog promena vezanih za menopauzu.

3. Rasa:

- Pripadnost kavkaskoj ili azijskoj rasi povećava sklonost za razvoj osteoporoze.

4. Podaci o postojanju osteoporoze u porodici:

- Prelom kuka, posebno kod majke.

5. Postojanje prethodnog preloma.

6. Niska koštana masa.

7. Niži indeks telesne mase:

- Veća je mogućnost za pojavu osteoporoze kod osoba sa malom telesnom težinom i sitnim kostima.

8. Podaci o menopauzi i menstrualnom ciklusu:

- Poremećaj menstualnog ciklusa sa amenorejom koja traje duže od 6 meseci, a nije povezana sa trudnoćom kao i rana menopauza, prirodna ili hiruška, su faktori rizika za razvoj osteoporoze.

9. Upotreba lekova

- Pojedini lekovi kao što su glikokortikoidi, imunosupresivi, antikoagulanti i antikonvulzivi mogu imati štetan efekat na koštani metabolizam.

10. Hronične i zapaljenske bolesti:

- Reumatodni artritis

- Endokrine bolesti

- Gastrointestinalne bolesti

11. Hipogonadizam:

- Nizak nivo testosterona kod muškaraca povećava šansu za razvoj osteoporoze.

12. Stil života:

- Pušenje

- Prevelik unos alkohola i kafe

- Nedovoljan unos kalcijuma

- Nedostatak vitamina D

- Fizička neaktivnost

 

DIJAGNOZA OSTEOPOROZE

- DXA-Dijagnostički test za rano otkrivanje osteoporoze merenjem koštane gustine kojim se procenjuje kvantitet kosti, važi kao „zlatni standard“ za dijagnozu osteoporoze.

FRAX index-Procena 10-togodišnjeg rizika za nastanak preloma kuka i 10-togodišnjeg rizika za pojavu glavne frakture: kičma, podlaktica, nadlaktica

Biohemijski markeri koštanog metabolizma - Njihova upotreba ima značaja za procenu uspešnosti terapije.

Biohumoralne analize - Kompletna krvna slika, serumski kalcijum i fosfor, kreatinin i alkalna fosfataza, vitamin D i hormon paraštitne žlezde.

Kalcijum i fosfor u 24-vororočasovnom urinu, kao i klirens kreatinina.

 

PREVENCIJA OSTEOPOROZE

- Cilj prevencije je borba za jače, gušće i kvalitetnije kosti , te smanjenje broja i posledica osteoporotičnih preloma, vremenski od intrauterinog perioda do kraja života.

 

Primarna prevencija OSTEOROPOZE

- Primarna prevencija osteoropoze se sprovodi u opštoj populaciji bez procene individualnog faktora rizika i odnosi se na sve uzraste oba pola:dečiji, adolescenti, odrasli, postmenopauzalni i stariji. U periodu rasta i sazrevanja se odnosi na dostizanje maksimalne, genetske predodređene koštane gustine. U periodu zrelosti-održavanje postignute maksimalne koštane gustine. U perimenopauzi, menopauzi i starosti cilj je da se spreči i uspori neminovni koštani gubitak.

 

Sekundarna prevencija OSTEOROPOZE

- Sekundarna prevencija osteoropoze podrazumeva proveru faktora rizika za razvoj osteoporoze, odabir osoba kojima treba izmeriti koštanu gustinu. Pri postojanju smanjenja koštane gustine, lečenjem raspoloživim medikamentima uz izbor najadekvatnije opcije, da će poboljšanje.

 

Tercijarna prevencija OSTEOPROPOZE

- Sprovodi se kod osoba koje su već doživele jednu ostoporotičnu frakturu. U cilju sprečavanja pojave novih fraktura, podrazumeva se obavezna medikamentozna terapija, sprečavanje padova i nošenja protektora za kuk.Terapijske mere se preduzimaju u svrhu izlečenja fraktura, smanjenja bola i sprečavanja invalidnosti kroz procedure rehabilitacije i fizikalne terapije.

Postavite pitanje ili komentar Komentari (4)




Saša (2021-02-16)

Poštovani, rođak ima oko 70 godina boluje od ostoporoze teži oblik. Do pre par meseci čovek je bio vitalan,pokretan,dok je sad' bukvalno 24h u krevetu. Pitanje za Vas da li postoji neki lek,ili terapija koja bi mu omogućila da opet stane na noge,da bar malo prošeta po dvorištu što se narodski kaže? Hvala unapred na odgovoru... Stdačan pozdrav

Ana Life (2021-02-16)

 Postovani Sasa,

Prvi korak je da rodjaka odvedete na pregled kod ortopeda kako bi se videlo da li je rec samo o osteoporozi. 

Nas savet je da to bude Institut za ortopedske bolesti Banjica.

Srdacan pozdrav
 

Danijela (2021-02-05)

Dobar Dan htela Sam da vas pitam da li migu da se smanje bolovi kod Osteoporoze moja mama je vec ima par godina i koja je cena pregleda hvala u napred

Ana Life (2021-02-05)

 Postovana Danijela,

Mozemo da zakazemo pregled kod nasih lekara dr Slavice ili dr Ljiljane Urosevic , cena pregleda (cena poslata na e-mail

Pregled mozete zakazati telefonom na 0693196808.

Srdacan pozdrav Analife
 

Milka (2018-08-16)

Molim vas da mi pomognete ako možete. Imam neki nalaz za koji ne mogu ni da pogodim šta bi makar otprilke značio, sem da ima neke veze (kakve) sa degeneracijom kostiju tj.osteoporozom Radi se o osobi koja ima 62 godina, panika me hvata, a ne znam šta znači

Ana Life (2018-08-16)

Poštovana, da bi dali bilo kakvo mišljenje, potreban je jedan detaljan pregled, odredjene labaratoriske analize kao i snimci kostiju. Tek tada možemo reci da li je i šta je potrebno da uzimate za osteoporozu, odnosno šta je potrebno da je lečite, ako je imate ili da odložite nastanak osteoporoze. Preglede radi Prim Ljiljana Urosević, cena pregleda (cena poslata na e-mail). Zakazuje se telefonom

 

S poštovanjem

Analife

Dragica (2018-08-16)

Imam 55 godina. Prestala sam da dobijam menstruaciju pre deset godina. Vrednost vitamina D mi je od 70-80 jedinica. Da li je to normalno ili moram da uzimam dodatak u obliku kapi.

Ana Life (2018-08-16)

Poštovana, nije tako jednostavno odgovoriti na Vaše pitanje. Potreban je jedan detaljan pregled, odredjene lab analize kao i snimci kostiju. Tek tada možemo reci da li je i šta je potrebno da uzimate za osteoporozu odnosno šta je potrebno da je lečite, ako je imate ili da odložite nastanak osteoporoze. Preglede radi Prim Ljiljana Urosević, cena pregleda (cena poslata na e-mail). Zakazuje se telefonom

 

S poštovanjem

Analife

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje