Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

dr Zorana Vilendečić

spec.ginekologije i akuserstva i citologije ginekologija

HisteroskopijaŠta je histeroskopija?
Histeroskopija je procedura tokom koje se materična šupljina ispituje instrumentom koji se zove histeroskop. Histeroskop je specijalni optički instrument promera svega 3-5mm, koji je povezan sa izvorom svetla (za osvetljavanje unutrašnjosti materice), kamerom i monitorom. Zbog svog malog promera, histeroskop je vrlo lako ubaciti u matericu, što nam omogućava kvalitetno sagledavanje materične duplje i eventualnih promena koje se u njoj nalaze.

U većini slučajeva, procedura se izvodi u kratkoj intravenskoj opštoj anesteziji i traje 10-20 minuta.
 
Koje su koristi od histeroskopije?
Histeroskopija se koristi za dijagnostiku stanja u materičnoj duplji (dijagnostička histeroskopija), a uočene promene se često mogu histeroskopom i ukloniti (operativna histeroskopija). 

Histeroskopija ima veliku dijagnostičku vrednost (otkriva uzrok) u slučaju raznih ginekoloških problema:
·       Infertilitet (u velikom broju ustanova koje se bave vantelesnom oplodnjom, histeroskopija spada u obavezni deo pripremnog postupka pre započinjanja samog procesa vantelesne oplodnje)
·       Krvarenja (obilno ili nepravilno menstrualno krvarenje, krvarenje između ciklusa, krvarenja nakon seksualnog odnosa, krvarenja u menopauzi)
·       Nejasni uzroci pobačaja
·       Prisustvo ožiljnog tkiva u materičnoj duplji (intrauterusne sinehije)
·       Rani stadijumi raka sluzokože materice
·       Ukoliko se drugim pregledima (ultrazvuk, histerosalpingografija) posumnjalo na postojanje polipa materične sluzokože, mioma koji narušavaju materičnu duplju, zadebljanu materičnu sluzokožu ili nepravilnost oblika materice

U nemalom broju slučajeva, histeroskopija se takođe može koristiti za tretman (rešavanje) problema. Na primer, tokom histeroskopije često je moguće iz šupljine materice odstraniti:
·       miome koji ulaze u materičnu šupljinu (submukozni miomi)
·       polipe sluzokože materice
·       pregrade (uterusne septe)
·       intrauterusni kontraceptivni uložak (spirala)
·       ožiljno tkivo (sinehije)
 
Šta treba da znam pre procedure?
Vaš lekar ili sestra će vam dati informacije o samoj proceduri.

Procedura se u većini slučajeva obavlja u operacionoj sali koja je opremljena potrebnim instrumentima, u kratkoj intravenskoj opštoj anesteziji. U tom smislu, neophodno je da pre intervencije uradite određene analize (preoperativna priprema) kako bismo rizike koje ova procedura nosi, smanjili na najmanju moguću meru.

Procedura se ne radi ukoliko tog dana krvarite (jer krv može otežati sagledavanje materične duplje). Pre histeroskopije treba da budete sigurni da niste trudni, što znači da ćete dobiti savet o kontracepciji (primeni mera za sprečavanje začeća) od prvog dana ciklusa u kome se planira procedura. Ukoliko postoji sumnja da ste trudni, potrebno je uraditi test na trudnoću.

Po obavljenom razgovoru sa lekarom potpisujete informisani pristanak, što znači:
·       da ste dobili i razumeli sve neophodne informacije u vezi intervencije koja treba da Vam bude urađena
·       da pristajete na intervenciju koja treba da Vam bude urađena
 
Kako se izvodi histeroskopija?
U dogovoreno vreme, prateći prethodno dobijena uputstva, dolazite na kliniku. Obavićete kratak razgovor sa nadležnim lekarima (anesteziolog, ginekolog), nakon čega će vas uvesti u operacionu salu. Dobićete lekove za opštu anesteziju (spavaćete tokom intervencije).

Po uvođenju u anesteziju, ginekolog će načiniti toaletu (hiruršku pripremu) spoljašnjih genitalije i vagine u cilju smanjenja rizika od infekcije, a zatim će kroz grlić materice uvesti histeroskop u materičnu duplju.
 
Ukoliko je spoljašnje materično ušće (spoljašnji otvor grlića materice) suviše usko za histeroskop, ono se može malim instrumentom (dilatator) privremeno proširiti, čime se omogućava nastavak intervencije. Obzirom da su zidovi materice obično „slepljeni“, kroz histeroskop se ubacuje sterilan fiziološki rastvor, što omogućava lekaru adekvatno sagledavanje materične duplje. Prilikom intervencije, mala količina sluzokože materice se može uzeti za histo-patološku analizu (ovo se naziva biopsija endometrijuma). Ukoliko se uoči polip ili priraslica u materičnoj duplji, posebnim instrumentima se ove promene mogu ukloniti.

Cela procedura obično traje između 10 i 20 minuta.
 
Šta se dešava nakon procedure?
Nakon buđenja u operacionoj sali, bićete prebačeni u sobu za pacijente. Kada se probudite možete osetiti blage bolove u trbuhu (slične menstrualnim bolovima). Ovo je očekivano i, ukoliko je potrebno, dobićete lekove protiv bolova. Nakon intervencije može se javiti oskudno krvarenje, posebno ukoliko je uklonjen polip ili je urađena biopsija endometrijuma.

U sobi za pacijente ostajete nekoliko sati, kako bi se procenilo vaše stanje pre otpusta. Pred otpust iz bolnice, lekar će obaviti razgovor sa vama. Ukoliko je procedura rađena u opštoj anesteziji (najčešći sličaj), neko treba da vas odveze iz bolnice i da ostane sa vama naredna 24 sata. Trebalo bi da ste sposobni da se vratite vašim uobičajenim aktivnostima kasnije u toku tog ili narednog dana.
 
Na šta obratiti pažnju kod kuće?
Vaginalno krvarenje i vaginalni sekret. Oskudno krvarenje posle intervencije je očekivano i može trajati 7 do 10 dana. Ukoliko je krvarenje obilno (natopite uložak na svakih 1-2 sata) ili ukoliko ima ugrušaka krvi, javite se lekaru. Pojačan vaginalni sekret može biti prisutan i dve nedelje nakon intervencije. Ako iscedak postane intenzivnog, neprijatnog mirisa javite se lekaru, jer to može biti znak infekcije. Kako biste smanjili rizik infekcije, u ciklusu u kom je rađena histeroskopija koristite uloške, a ne tampone.
 
Neželjeni efekti anestezije. Svaki pacijent reaguje na lekove za anesteziju različito, a kao posledica anestezije može se javiti malaksalost, pospanost, vrtoglavica, mučnina, ređe i povraćanje. Ove tegobe su najizraženije odmah nakon intervencije i brzo se povlače. Organizam se očisti od lekova za anesteziju u periodu od 24-48 sati. U ovom periodu se savetuje odmor uz lakše dnevne aktivnosti.

Kad mogu imati seksualni odnos. Molimo vas da izbegavate seksualni odnos 5-7 dana nakon intervencije, kako bi se smanjio rizik infekcije.

Kad se mogu okupati ili istuširati. Tuširanje možete obaviti istog dana, dok se kupke mogu koristiti od narednog dana. Ukoliko je prisutna malaksalost ili vrtoglavica, savetujemo da ove aktivnosti obavljate dok je još neko u kući.
 
Koji su rizici povezani sa histeroskopijom?
Bukvalno svaka medicinska procedura nosi rizik. Informacije o rizicima i komplikacijama procedure ćete dobiti od lekara pre potpisivanja informisanog pristanka.

Komplikacije histeroskopije su vrlo retke i mogu nastati prilikom same intervencije ili u periodu nakon intervencije. Takođe, retko se mogu javiti i komplikacije povezane sa anestezijom. 

Komplikacije koje nastaju tokom same intervencije su:
·       nemogućnost bezbedne dilatacije grlića materice – procedura se tada prekida
·       loša vizualizacija (sagledavanje) materične duplje, što može uticati na kvalitet informacija dobijenih histeroskopijom
·       perforacija (probijanje) materice sa ili bez povrede ostalih organa u maloj karlici (ova komplikacija može zahtevati operaciju radi zbrinjavanja oštećenja)
·       obilnije vaginalno krvarenje (ova komplikacija je retka, jer mišićni zid materice svojim stezanjem, tj. kontrakcijom sužava krvne sudove koji su eventualno oštećeni prilikom procedure)
Infekcija se nakon histeroskopije dešava vrlo retko. Procedura se izvodi sterilnim instrumentima, a dobijate i zaštitu antibioticima. Ipak, ukoliko vam se u narednih 4-5 dana nakon histeroskopije javi nešto od navedenog, javite se vašem lekaru.
·       Vaginalni iscedak neprijatnog mirisa
·       Produženo obilno krvarenje
·       Jači bolovi u trbuhu
·       Povišena telesna temperatura (preko 38 stepeni C)
·       Izražen osećaj malaksalosti, umora

Da li postoje alternativni tretmani?
Alternativni tretmani postoje i podrazumevaju ultrazvuk, histerosalpingografiju, dilataciju i kiretažu materične šupljine, itd.

Ukoliko je na primer ultrazvukom ili histerosalpingografijmo uočen izraštaj u šupljini materice (npr. polip endometrijuma), on se može odstraniti dilatacijom i kiretažom. Međutim, kiretaža je intervencija koja se izvodi «na slepo», te na ovaj način ne možemo biti sigurni da li je odstranjen ceo polip ili samo njegov deo.
U suštini, ni jedna navedena alternativna metoda ne obezbeđuje tako detaljne informacije o materičnoj šupljini kao histeroskopija. Histeroskopija omogućava da se promena vidi, a potom da se u celosti ukloni. Slično, ukoliko je potrebna biopsija endometrijuma, u toku histeroskopije se može načiniti „ciljana biopsija“ promene koju lekar direktno vidi, čime se dobija i merodavniji rezultat.
 
Zbog svega navedenog, histersokopija je u savremenoj ginekologiji metod izbora («zlatni standard») za dijagnostiku i tretman promena u šuljini materice.

 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (1)

Zorica (2018-06-07)

Postovani, Interesuje me cena operativne histeroskopije,u pitanju je polip i submukozni miom.Usla sam u program VTO al prvo moram odraditi histeroskopiju. Unapred hvala

Ana Life (2018-06-07)

Poštovana gospođo, 

 

Pre svega moramo uraditi ultrazvuk (dr Vilendecic) pa tek onda mozemo reci cenu.

Bilo bi veoma značajno preoperativno odredti o kom tipu submukoznog mioma se radi jer ne može svaki submukozni miom da se odstrani u jednom aktu. U tom smislu bilo bi neophodno pre same intervencije uraditi sonohisterografiju (ultrazvučni pregled sa ubacivanjem manje količine steriilnog fiziološkog rastvora u materičnu šupljinu, čime se omogućava precizno određivanje tipa submukoznog mioma), a tek nakon toga planirati histeroskopiju. 

 (cena poslata na e-mail), a HyCoSy (cena poslata na e-mail) (snimanje supljine materice)

 

Srdačan pozdrav, 

dr Zoran Vilendečić
Opšta bolnica AnaLife

 

Finansiranje i Kreditiranje

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Načini Plaćanja

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Zakazivanje pregleda

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Adresa

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakaži online