Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Artroskopija lakta

Artroskopija lakta

 

 

UPOZNAJTE SE VIŠE SA:

- Šta je artroskopija?

- Koja oboljenja i stanja se mogu lečiti artroskopijom?

- Kakva je priprema za artroskopiju?

- Kako se izvodi artroskopija?

- Koliko dugo traje oporavak nakon artroskopije?

- Koje su moguće komplikacije artroskopije?

 

Šta je artroskopija lakta?

Artroskopija lakta je minimalno invazivna alternativa standarnim otvorenim hiruškim tehnikama u ortopediji. U svetu predstavlja najčešće izvođenu ortopedsku hirušku proceduru koja je dovela do jednog od najvećih napredaka u ortopedskoj hirurgiji 20. veka.

 Artroskopija je najsavremenija ortopedska hirurška procedura tokom koje se, kroz minijaturne rezove u zglob uvode kamera i specijalni instrumeti za dijagnostikovanje i hirurško rešavanje problema zgloba.

Tokom artroskopije zglob se minimalno otvara! Samim tim mogućnost infekcije ili komplikacija je svedena na minimum, za razliku od klasičnih operacija velikih zglobova, gde su komplikacije znatno češće i ozbiljnije.

 

Minimalno invazivna operacija dovodi do manjeg postoperativnog oticanja i smanjenja bolova, od otvorenih tehnika, a takođe smanjuje rizik od komplikacija i omogućuje brži oporavak. Artroskopija je evoluirala iz dijagnostičkog alata u terapijsku proceduru koja može da tretira širok spektar povreda i poremećaja lokomotornog sistema.

 

U početku je krenula sa procderama na zglobu kolena a danas se primenjuje kod svih većih zglobova (kuk, koleno, skočni zglob, ručni zglob, rame i lakat). Najveću primenu ima u sportskom traumatizmu gde je prvo dovela do diagnostikovanja novih stanja i oboljenja, a kasnije i razvoja rekonstrutivnih intervencija, tako da se danas neke otvorene hiruške tehnike praktično više i ne rade.

 

 

Artroskopija je prvi izbor za operativno rešavanje problema ramena, lakta, kolena i skočnog zgloba, naročito kod sportista i mlađih ljudi.

 

 

- Posle artroskopije najčešće nije potrebno ležanje u bolnici.

- Artroskopija se može izvoditi pod analgosedacijom, spinalnom, regionalnom ili lokalnom anestezijom.

- Nema rezova, nema oziljaka. U artroskopiji se napravi nekoliko minijaturnih hirurških rezova, od oko 5mm, sa obe strane zgloba

- Lekar koji izvodi artroskopiju je obično ortoped-hirurg.

- Pacijent posle procedure može da ide kući.

 

Artroskopija se izvodi pomoću artroskopa - cevčice sa optičkim vlaknom i sočivom. Artroskop se uvodi u zglob kroz male hirurške rezove na koži, a kako je povezan sa video kamerom, unutrašnjost zgloba se prati na monitoru. Veličina artroskopa zavisi od veličine zgloba koji se pregleda. Koleno se, na primer, pregleda pomoću artroskopa prečnika 5mm. Postoje mali artroskopi, od svega 0,5mm u prečniku, koji se koriste na malim zglobovima poput ručnog zgloba.

 

Ako se pored pregleda zgloba artroskopom izvodi i operacija, procedura se zove artroskopska hirurgija. Mnogo procedura može da se izvede na ovaj način. U odnosu na tradicionalne hirurške procedure, artroskopska hirurgija manje oštećuje tkivo, podrazumeva manji bol i brži oporavak.

 

Lakat

I zglob lakta sa svojom složenom anatomijom okružen mišićima, magistralnim krvnim sudovima i nervima smatran je za vrlo nepristupačan što se tiče artroskopije. Od prvih opisa ove procedura osamdesetih godina prošlog veka, ona je doživela značajan napredak tako da je postala pouzdanu opcija lečenja za brojne patološka stanja zgloba.

 

Indikacije za artroskopiju lakta su:

  • slobodna zglobna tela
  • osteohondralne lezije
  • postraumatska stanja sa kontrakturom zgloba
  • plika sindrom
  • sinovitise zgloba
  • infekcije zgloba

 

 

Iako je kod artroskopije lakta najveći rizik od oštećenja neurovaskularnih struktura, benefit ovako jedne intervecije nemerljiv. Lakat je zglob kod koga nakon otvorene hirurgije vrlo često dolazi do artrofibroze i kontrakture zgloba. Što se nakon artroskopskih intervencija događa u znatno manjoj meri. Sve veći je broj hirurga koji praktikuju ovu intervenciju, tako da će sa daljim usavršavanjem tehnike i instrumenata ova hirurgija zauzeti značajnije mesto u operativnom lečenju lakta.

 

Kakva je priprema za artroskopiju lakta?

Artroskopija je procedura pri kojoj se ne očekuje gubitak krvi i generalno se ne povezuje sa komplikacijama. Ipak, celokupno zdravlje paciijenta se uzima u obzir prilikom biranja kandidata za artroskopiju. Najvažnije je da pacijent može da podnese anesteziju koja se koristi tokom procedure. Pacijent ne bi smeo da ima problema sa srcem, bubrezima, jetrom i plućima. Ukoliko postoje problemi sa srcem ili emfizem, trebalo bi optimizovati stanje pacijenta pre operacije. Pacijenti koji su na antikoagulantima trebalo bi da prilagode terapiju operaciji. I ostali zdravstveni problemi, poput dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, moraju biti pod kontrolom pre operacije.

 

Predoperativni pregled pacijenta obično uključuje fizički pregled, analize krvi i urina. Kardiološki pregled  EKG i rendgen pluća. Svaki znak postojeće infekcije obično odlaže artroskopiju, ukoliko se ne radi o mogućoj infekciji zgloba.

 

Kako se izvodi artroskopija lakta?

Artroskopija se najčešće izvodi bez hospitalizovanja pacijenta. Tip anestezije koji će se koristiti zavisi od zgloba koji se pregleda i zdravstvenog stanja pacijenta. Artroskopija se može izvesti pod totalnom, spinalnom ili epiduralnom anestezijom, regionalnom blokadom ili čak lokalnom anestezijom. Na strani zgloba se pravi hirurški rez kroz koji se potom uvodi artroskop. Ukoliko je potrebno da se koriste drugi instrumenti da bi se određene strukture bolje videle, prave se dodatni rezovi kroz koje se ti instrumenti uvode. Kod artroskopske hirurgije, kroz dodatne male rezove se uvode instrumenti kojima se isecaju, odstranjuju ili ušivaju oštećene strukture. Po završetku procedure, artroskop se izvlači, rezovi se ušivaju i previju sterilnim zavojem.

 

Koliko traje oporavak nakon artroskopije lakta?

Neosredno posle operacije pacijent se oseća pospano zbog delovanja anestezije. Ukoliko je potrebno, daju se lekovi protiv bolova. Ako se procedura obavlja pod lokalnom anestezijom, moguće je da nema nikakvih bolova. Kada se koriste epiduralna ili regionalna anestezija, normalan je osećaj utrnulosti i slabosti koji popuste pre nego što pacijent bude pušten kući.

 

Hirurški rezovi koji se prave za potrebe procedure su mali. Obično se pravi jedan ili više rezova od po 5mm sa obe strane zgloba, koji se posle previju. Zavoj može upiti nešto tečnosti od dreniranja rana, a trebalo bi ga skinuti isključivo po odluci lekara. Prvih nekoliko dana nakon operacije treba paziti da zavoj ostane suv. Pacijent mora odmah da obavesti lekara ako oseti neobičan bol u zglobu, u slučaju otoka, crvenila ili osećaja toplote, kao i u slučaju povrede tog zgloba.

 

Nekoliko dana nakon artroskopije pacijentima se savetuje da odmaraju sa podignutim zglobom, i da stavljaju ledene obloge kako bi smanjili otok i bol. Posle operacije se postepeno uvode vežbe koje će ojačati mišiće oko zgloba i sprečiti kontrakture okolnog mekog tkiva. Cilj je ponovno postizanje stabilnosti, opsega pokreta i snage zgloba brzo, ali bezbedno, dok se istovremeno sprečava rast ožiljačnog tkiva. Ovaj program je esecijalni deo procesa oporavljanja kako bi se postigao optimalni ishod procedure.

 

Vremenom je proizvodnja sve kvalitetnije fiber-optičke opreme omogućila razvoj minijaturne artroskopije.  Sada je moguće izvesti artroskopiju i na malim zglobovima. Artroskopija je tako postala važno sredstvo u artroskopskoj hirurgiji, a njena uloga će nastaviti da raste razvojem artroskopskih instrumenata.

 

Koje su moguće komplikacije artroskopije lakta?

Moguće komplikacije su retke, a uključuju krvarenje unutar zgloba i infekciju zgloba, kao i nuspojave anestezije.

 

 

Zaključak

 

Arthroskopska hirurgija je donela najveći napredak ortopedske hirurgije dvadesetok veka. Ponudila je minimalno invazivni pristup uz maksimalnu vizuelizaciju zgloba naspram širokih incizija i otvorenog pristupa. Samim tim smanjena je operativna trauma kao i komplikacije operativnog lečenja a rehabilitacija je znatno brža. To je imalo uticaja i na socialno ekonomski status jer se pacijenti znatno brže vraćaju radnoj aktivnosti.  Upotrebom ove metode unapređena su saznanja o zglobnoj patologiji, a uvedene su i nove terapijske procedure za rešavanje patoloških promena koje nisu bile poznate. Takođe artroskopska hirurgija je oblast ortopedije koja se najviše razvijala u zadnjih 100 godina a smatra se da će to biti i oruće značajno za budući razvoj ortopedske hirurgije.

 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (4)




Darko (2021-12-16)

Imam problema sa laktom desne ruke. Bio sam rukometas. Imam 41 godinu i nemogu do kraja da istegnem ruku. Vidim da u poslednje vreme imam bolove u laktu i osecam neke promene.

Ana Life (2021-12-16)

Postovani Darko,

Prvi korak je pregled kod naseg ortopeda dr Miodraga Glisica.
Na pregled je potrebno da dodjete sa uradjenim RTG snimkom u dva pravca ili sa uradjenim magnetom.
Nakon pregleda doktor bi odredio da li ste za fizikalnu rehabilitaciju na nasim CPM robotima ili za operaciju.

Cena pregleda(cena poslata na e-mail)

Pregled mozete zakazati telefonom na 0693196808.

 

Srdacan pozdrav Vasa Analife

 

Miloš (2021-04-01)

Poštovani, da li se kod Vas može uraditi aplikacija hialurom tendon inekcije u lakat i koja je cena te usluge? Na Banjici sam bio na pregledima kod doktora Glišića i on mi je predložio tu inekciju za ublažavanje bolova dok se ne stvore uslovi za operaciju. S poštovanjem

Ana Life (2021-04-01)

Postovani Milose,

Mozete da dodjete kod nas radi aplikacije leka.
Potrebno je da pozovete na 0693196808 kako bi ste zakazali svoj termin i obavezno naglasite o cemu je rec.

Srdacan pozdrav Vasa Analife
 

MILAN (2020-11-20)

Po[tovani, intereseuje me orijrntciona cena artroskopije lakta. Hvala unapred

Ana Life (2020-11-20)

Postovani Milane,
Pre svega je potrebno da dodjete na pregled kod dr Miodraga Glisica,da ponesete sve sto imate od analiza i snimaka.
Artroskopska operacija lakta zavisi od vrste operacije.
Da li se koriste implanti ili ne.
Cena pregleda(cena poslata na e-mail).
Pregled mozete zakazati na 0693196808.


Srdacan pozdrav Vasa Analife
 

Milana (2019-12-01)

Moj brat ima artrozu oba lakta. Koji ortoped hirurg radi artroskopiju i koja je cena. Hvala

Ana Life (2019-12-01)

Poštovana,
 potrebno je da dodjete na pregled kod naseg ortopeda dr Miodraga Glisica. Sa sobom ponesite snimke rendgenske ili ako imate snimke magneta. Za svaku dalju informaciju u vezi eventualne operacije obratitite se sesra Milici 063 322958 ili na direktan e-mail dokumentacija@analife.rs

 S poštovanjem 

Analife

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje