Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Ortopedija - Artroskopija

Centar za Artroskopske operacije - Promocija

 

Artroskopija je prvi izbor za operativno rešavanje problema ramena, lakta, kolena i skočnog zgloba.

Artroskopija kolena kod početne artroze - Debridman, vadjenje slobodnih zglobnih tela, mikrofrakture sa PRP terapijom + 6 x 1 h tretmana na CPM robotima - Promotivno 1200e  - Ass. dr sci. Miodrag Glišić Spec. ortopedije sa traumatologijom.

 

UPOZNAJTE SE VIŠE SA:

- Šta je artroskopija?

- Koja oboljenja i stanja se mogu lečiti artroskopijom?

- Kakva je priprema za artroskopiju?

- Kako se izvodi artroskopija?

- Koliko dugo traje oporavak nakon artroskopije?

- Koje su moguće komplikacije artroskopije?

 

Šta je artroskopija?

Artroskopija je najsavremenija ortopedska hirurška procedura tokom koje se, kroz minijaturne rezove u zglob uvode kamera i specijalni instrumeti za dijagnostikovanje i hirurško rešavanje problema zgloba.

Tokom artroskopije zglob se minimalno otvara! Samim tim mogućnost infekcije ili komplikacija je svedena na minimum, za razliku od klasičnih operacija velikih zglobova, gde su komplikacije znatno češće i ozbiljnije.

 

Artroskopija je prvi izbor za operativno rešavanje problema ramena, lakta, kolena i skočnog zgloba, naročito kod sportista i mlađih ljudi.

 

- Posle artroskopije najčešće nije potrebno ležanje u bolnici.

- Artroskopija se može izvoditi pod analgosedacijom, spinalnom, regionalnom ili lokalnom anestezijom.

- Nema rezova, nema oziljaka. U artroskopiji se napravi nekoliko minijaturnih hirurških rezova, od oko 5mm, sa obe strane zgloba

- Lekar koji izvodi artroskopiju je obično ortoped-hirurg.

- Pacijent posle procedure može da ide kući.

 

Artroskopija se izvodi pomoću artroskopa - cevčice sa optičkim vlaknom i sočivom. Artroskop se uvodi u zglob kroz male hirurške rezove na koži, a kako je povezan sa video kamerom, unutrašnjost zgloba se prati na monitoru. Veličina artroskopa zavisi od veličine zgloba koji se pregleda. Koleno se, na primer, pregleda pomoću artroskopa prečnika 5mm. Postoje mali artroskopi, od svega 0,5mm u prečniku, koji se koriste na malim zglobovima poput ručnog zgloba.

 

Ako se pored pregleda zgloba artroskopom izvodi i operacija, procedura se zove artroskopska hirurgija. Mnogo procedura može da se izvede na ovaj način. U odnosu na tradicionalne hirurške procedure, artroskopska hirurgija manje oštećuje tkivo, podrazumeva manji bol i brži oporavak.

 

Koja oboljenja i stanja se leče artroskopijom?

- Artroskopska hirurgija velikih zglobova

 

Koleno:

- Dijagnostička artroskopija

- Artroskopsko rešavanje raskida meniskusa (sutura, parcijalna menisektomija)

- Odstranjenje slobodnih zglobnih telas

- Rešavanje hondralnih defekata (debridman, tehnika mikrofraktura)

- Sinvijektomija i sekcija sinovijalnih plika

- Rekonstruktivne operacije kolena:

  - Plastika prednje ukrštene veze

  - Plastika zadnje ukrštene veze

  - Rekonstrukcija medijalnog patelofemoralnog ligamenta

 

Rame:

- Dijagnostička artroskopija ramenog zgloba

- Odstranjenje slobodnih zglobnih tela

- Subakromijalna dekompresija, debridman i akromioplastika

- Artroskopska resekcija akromioklavikularnog zgloba

- Popuštanje kapsule i redresman kod „smrznutog ramena“

- Rekonstruktivne operacije ramena:

  - Artroskopska stabilizacija ramena

  - Rekonstrukcija rotatorne manžetne

 

Skočni zglob

- Dijagnostička artroskopija

- Artroskopsko rešavanje prednje impingementa

- Artroskopsko rešavanje zadnje impingementa

- Odstranjenje slobodnih zglobnih tela

- Debridman osteohondralnih lezija

- Artroskopsko rešavanje Haglundove pete

 

Artroskopija može biti korisna u dijagnostifikovanju i lečenju nezapaljenskog, zapaljenskog i infektivnog tipa artritisa, kao i kod različitih povreda zgloba.

 

Nezapaljenski degenerativni artristis – osteoartritis može da se vidi artroskopom kao pohabana i nepravilna hrskavica. Nova procedura koja se primenjuje kod mlađih pacijenata sa izolovanom povredom na hrskavici koja prekriva krajeve kosti u zglobu, uključuje “lepljenje” pacijentovim sopstvenim ćelijama hrskavice. Ćelije se pokupe i rastu u laboratoriji, a posle nekog vremena se presade u koleno uz pomoć artroskopa.

 

Kod zapaljenskog artritisa, kao što je reumatoidni artritis, nekim pacijentima se upaljeno tkivo zgloba može artroskopski odstraniti (sinovektomija). Ovo tkivo koje oblaže zglob (sinovijum) se može biopsirati i pregledati pod mikroskopom kako bi se utvrdio uzročnik zapaljenja I otkrile infekcije, poput tuberkuloze. Artroskopija nam omogućava da dobijemo više informacija nego što bi bilo moguće samo izvlačenjem tečnosti i analiziranjem tečnosti zgloba.

 

Uobičajene povrede kolena za koje je artroskopija predviđena uključuju kidanje hrskavice, (kidanje meniskusa), istezanje i kidanje ligamenata i propadanje hrskavice ispod čašice kolena. Artroskopija se uobičajeno koristi za kolena i ramena, ali može poslužiti i za pregled i lečenje stanja kukova, ručnog zgloba, skočnog zgloba, stopala, kičme i laktova.

 

Delići kosti ili hrskavice, kao i strana tela poput trna ili igle, koji su ušli u strukturu zgloba, mogu takođe biti odstranjeni artroskopijom.

 

Kakva je priprema za artroskopiju?

Artroskopija je procedura pri kojoj se ne očekuje gubitak krvi i generalno se ne povezuje sa komplikacijama. Ipak, celokupno zdravlje paciijenta se uzima u obzir prilikom biranja kandidata za artroskopiju. Najvažnije je da pacijent može da podnese anesteziju koja se koristi tokom procedure. Pacijent ne bi smeo da ima problema sa srcem, bubrezima, jetrom i plućima. Ukoliko postoje problemi sa srcem ili emfizem, trebalo bi optimizovati stanje pacijenta pre operacije. Pacijenti koji su na antikoagulantima trebalo bi da prilagode terapiju operaciji. I ostali zdravstveni problemi, poput dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, moraju biti pod kontrolom pre operacije.

 

Predoperativni pregled pacijenta obično uključuje fizički pregled, analize krvi i urina. Kardiološki pregled  EKG i rendgen pluća. Svaki znak postojeće infekcije obično odlaže artroskopiju, ukoliko se ne radi o mogućoj infekciji zgloba.

 

Kako se izvodi artroskopija?

Artroskopija se najčešće izvodi bez hospitalizovanja pacijenta. Tip anestezije koji će se koristiti zavisi od zgloba koji se pregleda i zdravstvenog stanja pacijenta. Artroskopija se može izvesti pod totalnom, spinalnom ili epiduralnom anestezijom, regionalnom blokadom ili čak lokalnom anestezijom. Na strani zgloba se pravi hirurški rez kroz koji se potom uvodi artroskop. Ukoliko je potrebno da se koriste drugi instrumenti da bi se određene strukture bolje videle, prave se dodatni rezovi kroz koje se ti instrumenti uvode. Kod artroskopske hirurgije, kroz dodatne male rezove se uvode instrumenti kojima se isecaju, odstranjuju ili ušivaju oštećene strukture. Po završetku procedure, artroskop se izvlači, rezovi se ušivaju i previju sterilnim zavojem.

 

Koliko traje oporavak nakon artroskopije?

Neosredno posle operacije pacijent se oseća pospano zbog delovanja anestezije. Ukoliko je potrebno, daju se lekovi protiv bolova. Ako se procedura obavlja pod lokalnom anestezijom, moguće je da nema nikakvih bolova. Kada se koriste epiduralna ili regionalna anestezija, normalan je osećaj utrnulosti i slabosti koji popuste pre nego što pacijent bude pušten kući.

 

Hirurški rezovi koji se prave za potrebe procedure su mali. Obično se pravi jedan ili više rezova od po 5mm sa obe strane zgloba, koji se posle previju. Zavoj može upiti nešto tečnosti od dreniranja rana, a trebalo bi ga skinuti isključivo po odluci lekara. Prvih nekoliko dana nakon operacije treba paziti da zavoj ostane suv. Pacijent mora odmah da obavesti lekara ako oseti neobičan bol u zglobu, u slučaju otoka, crvenila ili osećaja toplote, kao i u slučaju povrede tog zgloba.

 

Nekoliko dana nakon artroskopije pacijentima se savetuje da odmaraju sa podignutim zglobom, i da stavljaju ledene obloge kako bi smanjili otok i bol. Posle operacije se postepeno uvode vežbe koje će ojačati mišiće oko zgloba i sprečiti kontrakture okolnog mekog tkiva. Cilj je ponovno postizanje stabilnosti, opsega pokreta i snage zgloba brzo, ali bezbedno, dok se istovremeno sprečava rast ožiljačnog tkiva. Ovaj program je esecijalni deo procesa oporavljanja kako bi se postigao optimalni ishod procedure.

 

Vremenom je proizvodnja sve kvalitetnije fiber-optičke opreme omogućila razvoj minijaturne artroskopije.  Sada je moguće izvesti artroskopiju i na malim zglobovima. Artroskopija je tako postala važno sredstvo u artroskopskoj hirurgiji, a njena uloga će nastaviti da raste razvojem artroskopskih instrumenata.

 

Koje su moguće komplikacije artroskopije?

Moguće komplikacije su retke, a uključuju krvarenje unutar zgloba i infekciju zgloba, kao i nuspojave anestezije.

 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (7)Miro Djurkovic (2018-08-24)

Postovani Pisem.u vezi moje kcerke Kristine. Zadnji 5 godina iscasenje casice desnog kolena. Takodje bol u desnom kolenu. Casica joj cesto iskace. Dijagnoza.. luxatio patellae recurrens (recidiva)bill. Prec. Dex. I predlaze se hirusko lecenje artroskopski asistirana stabilizacija casice sa rekonstrukcijom MPFL Recite mi mozete li joj vi kako pomoci.Kristina ima 19 god. Hvala Miro Djurkovic

Ana Life (2018-08-24)

Poštovani Miro, 

Da bi smo vam precizno odgovorili na vaše pitanje da li možemo pomoći, pošaljite nam na direktan email bolnica@analife.rs snimak na magnetnoj rezonanci koleno, a najbolje bi bilo da sa snimkom dodjete da pogleda naš ortoped dr Glisić da li je za operaciju ( artsriskopija kolena)  i koju, a ako nije da li je za terapiju na robotima za koleno. 

 

S poštovanjem

Vaša Analife

vesna (2018-08-17)

Imam problem sa Haglundovom desnom petom.Vidim da radite artroskopski?

Ana Life (2018-08-17)

Poštovani.

Haglundov deformitet petne kosti moguće je rešiti artroskopskom remodelacijom. U zavisnosti od oštećenja samog pripoja Ahilove tetive ponekad je potrebno i njegovo pojačanje. Tada se koriste ankeri (biorazgradivi klinovi koji fiksiraju tetivu za kost). Neophodan je pregled i dodatna dijagnostika kako bih Vam rekao konkretno u vašem slučaju šta je potrebno uraditi.

 

Srdačan pozdrav Vaša Analife

Sanja (2018-08-17)

Koliko košta artroskopija skočnog zgloba

Ana Life (2018-08-17)

Poštovani,
Artroskopija skočnog zgloba (cena poslata na e-mail)
Preoperativnu pripremu možete uraditi kod nas ili na drugom mestu.

 

S poštovanjem

Analife

mladen puskovic (2018-06-25)

imam roblem sa Haglundovom levom petom.Vidim da radite artroskopski.Da li je u pitanju odstranjenje zuba kosti ili koristite anchor?Koliko je dug postoperativni tok?

Ana Life (2018-06-25)

Poštovani.
Haglundov deformitet petne kosti moguće je rešiti artroskopskom remodelacijom. U zavisnosti od ostećenja samog pripoja Ahilove tetive ponekad je potrebno i njegovo pojačanje. Tada se koriste ankeri (biorazgradivi klinovi koji fiksiraju tetivu za kost). Neophodan je pregled i dodatna dijagnostika kao bih vam rekao konkretno u vašem slučaju šta je potrebno uraditi.

Srdačan pozdrav Vaša Analife

Marko (2018-06-21)

Koliko košta artroskopija kolena levi meniskus zadnji rog

Ana Life (2018-06-21)

Postovani

Posaljite nalaze ukoliko ih imate, Magnet i ili RTG u stojecem stavu u dva pravca. 

Artroskopija kolena (cena poslata na e-mail)

Preoperativnu pripremu mozete uraditi kod nas ili na drugom mestu. 

 

S postovanem
Analife

Olivera jovanovic (2018-06-08)

Operisan mi je skocni zglo8b 9.02.2015g.Upravo sam saznala da mi je ostao slomljen sraf.Da li vadite srafove i orijentaciono koliko to kosta?

Ana Life (2018-06-08)

Postovana,

U PRINCPU NAJBOLJE JE   DA KOMPLIKACIJE RESAVAJU ONI KOJI SU RADILI OPERACIJU.

 

 Srdacan pozdrav Vas Analife

Željana Jovi? (2018-06-05)

Poštovani,interesuje me mišljenje ortopeda ili fizijatra,ne znam u čijem domenu je moj "problem".Imala sam prelom i operaciju skočnog zgloba pre 9.meseci.Ortoped je rekao nakon snimanja da je njegov deo posla završen,fizijatar nakon svih terapija da je sada sve stvar vežbe,a realnost je da imam ograničene pokrete,otok koji nikad nije nestao,i rekla bih "viška delova" u prednjem delu zgloba.Dakle,htela bih ili ultra zvuk ili već kojom metodom se izvodi snimanje ligamenata i tetiva,pa Vas molim da mi u mailu pošaljete koju vrstu pregleda da zakažem kod Vas i koliko ta usluga košta.Hvala unapred.

Ana Life (2018-06-05)

Postovana,
posallite nam sve nalaze koje imate

1. lecenje kod otopeda

2. snimke koje imate

3. nalaz lekara fizijatra

 

Ako ste zaista zavrsili sa ortopedom moramo znati koja je zavrsna dijagnoza kako bi smo ordinirali terapiju 

Ako su roboti u pitanju, ciji su rezultati impresivni, terapija od sat vremena (cena poslata na e-mail)

 

Srdačan pozdrav,

Analife

 

Finansiranje i Kreditiranje

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Načini Plaćanja

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Zakazivanje pregleda

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Adresa

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakaži online