Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Bol u laktu - kako izlečiti bolni lakat?

Kako da rešim problem bolnog i ukočenog lakta?

Klasična fizikalna terapija od 6 meseci nije mi pomogla! Ortoped je rekao da moram na operaciju. Analife predlaže: specijalistički pregled  ortopeda dr Glišića i, ako treba, najsavremenija artroskopska operacija lakta.

 

Bol u laktu - Priča iz naše bolnice

 

U pitanju je mlada teniserka (N.P), kojoj su svi životni planovi vezani za tenis. Povreda lakta je zahtevala imobilizaciju od mesec dana - (lakat se nije pomerao). Posle skidanja ortoze (isto kao kada imate gips), lakat i dalje nije mogao da se pomera, tako da nije bilo moguće da ova mlada sporitsiskinja ponovo igra tenis! Došla je kod nas, u Bolnicu Analife, u kojoj je dr Miodrag Glišić, na osnovu snimka magnetne rezonance, uočio problem i predložio operaciju, u pitanju je bilo posttraumatsko stanje sa kontrakturom zgloba (kontraktura znači ukočenje). Bio je to jedini način da se mlada teniserka vrati tenisu i treninzima.

Urađena je artroskopija lakatnog zgloba, a odmah posle operacije, čim je prošlo dejstvo anestezije, uključena je rehabilitacija na robotu za lakat. Veoma je važno da se što pre, u prvih 24 časa od operacije, počne sa rehabilitacijom na robotu za lakat. Postoje naučni radovi koji dokazuju, što praksa takođe potvrđuje, da je oporavak lakta mnogo brži i bolji kada se sa rehabilitacijom na robotu za lakat krene ODMAH! Rezultat je lošiji kada se sa rehabilitacijom krene posle 48 sati od operacije. U slucaju mlade teniserke rehabilitacija je trajala 9 dana od po sat vremena. Posle toga naša pacijentkinja je mogla da nastavi sa redovnim treninzima i igranjem tenisa.

 

Zaključak: Svetska medicina zna odavno da najbrže i najefikasnije vraćanje sportu i normalnom životu jeste rehabilitacija na robotima za lakat, rame, koleno ili skočni zglob. Uz artroskopiju, ako je potrebna operacija ramena, lakta, kolena, ili skočnog zgloba, roboti su izbor broj jedan za potpun oporavak. Ali i kada je reč o povredama, pri kojima postoje otok, bol, modrice, odgovarajući roboti su sigurno rešenje.

 

Šta je artroskopija?

Artroskopija je najsavremenija ortopedska hirurška procedura tokom koje se, kroz minijaturne   rezove u zglobu, uvode kamera i specijalni instrumenti za dijagnostikovanje i hirurško rešavanje problema zgloba.

Tokom artroskopije zglob se minimalno otvara. Samim tim, mogućnost infekcije, ili komplikacija,  svedeni su na minimum, za razliku od klasičnih operacija velikih zglobova, gde su komplikacije znatno češće i ozbiljnije.

 

Minimalno invazivna operacija dovodi do manjeg postoperativnog oticanja i smanjenja bolova, od otvorenih tehnika, a takođe smanjuje rizik od komplikacija i omogućava brži oporavak.

 

Artroskopija je  prvi izbor i za operativno rešavanje problema ramena, lakta, kolena i skočnog zgloba, naročito kod sportista i mlađih ljudi.

 

Lakat

Zglob lakta, sa svojom složenom anatomijom, okružen mišićima, magistralnim krvnim sudovima i nervima smatran je za vrlo nepristupačan, što se tiče artroskopije. Od prvih opisa ove procedure 80- ih godina prošlog veka, ona je doživela značajan napredak, tako da je postala pouzdana opcija lečenja za brojna patološka stanja zgloba..

 

Artroskopija lakta se preporučuje kad imamo dijagnozu:

- Slobodna zglobna tela

- Osteohondralne lezije

- Postraumatska stanja sa kontrakturomzgloba

- Plika sindrom

- Sinovitise zgloba

- Infekcije zgloba

Iako je kod artroskopije lakta najveći rizik od oštećenja neurovaskularnih struktura, benefit ovakve jedne intervecije je nemerljiv.

 

Lakat je zglob kod koga, nakon otvorene hirurgije, vrlo često dolazi do artrofibroze i kontrakture zgloba. Nakon artroskopskih intervencija tako nešto događa se u znatno manjoj meri.


 

#Analifezdravlje  #Analifelepota

 

Pratite nas i na Instagramu i Facebook

 

 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (0)




Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje