Opšta Bolnica Analife :: Ispitivanje neplodnosti
Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

dr. Jelena Mićić

Vantelesna Oplodnja

Ispitivanje neplodnosti

Ispitivanje neplodnosti  
Pre nego što se podvrgnete ispitivanju neplodnosti, morate znati koliko posvećenosti je potrebno sa naše i vaše strane.

Ispitivanja i periodi pokušavanja lečenja mogu trajati mesecima. Kod nekih parova uzrok neplodnosti se nikada ne pronađe (neobjašnjena neplodnost).

Proces može biti skup i obuhvatati neprijatne procedure.  Mnoga zdravstvena osiguranja ne pokrivaju troškove lečenja neplodnosti.

Na kraju i na žalost, ne postoje garancije da će posle svih ispitivanja i savetovanja, terapije i lečenja,  doći do začeća.

Ispitivanje neplodnosti se deli na:
-       Ispitivanje kod žene
-       Ispitivanje kod muškarca

Ispitivanje kod žene su:
-       Ispitivanje infekcija
-       Ispitivanje prohodnosti jajovoda (HyCoSy)
-       Testovi ovarijalne rezerve (hormonski testovi)
-       Praćenje ovulacije (folikulometrija)
-       Ispitivanje posle pobačaja

Ispitivanje kod muškarca su:
-       Ispitivanje infekcije
-       Spermogram
 

 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (2)

Natasa (2015-05-10)

Dragi doktori, Nakon šest godina pokušavanja da zatrudnim, brojnih ipistivanja, doktor mi je zbog bolova u donjem dijelu stomaka, rekao da imam endometriozu i da se mora uraditi laparoskopija, pristala sam, nadajući se rešenju.Nakon postupka nije mi ništa govorio nego da sam ja težak slučaj i da ću teško ostati trudna prirodnim putem, zbog jajovoda koji je zapušen, policističnih jajnika i imam i polip. Kako da izvadim polip i moram li ga vaditi? Muž je uradio spermiogram i dijagnoza je asthenozoospermia. Ja sam vadila sve ostale nalaze koje je trebalo i u redu su osim što je prolaktin povećan. I tako evo već sedam godina pokušavamo i trudnoće nema, a nitko ne zna točan razlog. Razmišljamo o postupku potpomognute oplodnje, ali malo me strah. Pozdrav

Ana Life (2015-05-10)

Poštovana Natasa,

Prema svemu što ste naveli, razloga za problem sa zatrudnjivanjem u vašem slučaju ima više, od endometrioze, neprohodnog jajovoda, policističnih jajnika, povišenog prolaktina, pa i postojanja polipa, do lošeg nalaza partnerovog spermograma.

Ne znam koliko imate godina, ali posle 6 godina neuspešnih pokušaja da zatrudnite, svakako bi trebalo da se pre svega obratite lekaru koji se bavi problemom steriliteta, koji bi vas dalje vodio i uputio u mogućnosti rešavanja problema koji imate. Polip koji imate se svakako mora otkloniti, intervencija kojom se to radi je histeroskopija, radi se u kratkotrajnoj anesteziji i bezbolna je, tako da ne zahteva oporavak.

Vantelesna - ili potpomognuta oplodnja - jeste krajni izbor za rešavanje vašeg problema, ali opet - svakako je potrebna konsultacija sa svim nalazima lekara specijaliste iz oblasti steriliteta, da bi se našao način lečenja koji bi bio adekvatan za vas.

Srdačan pozdrav,
dr Jelena Micić

Bolnica Analife

Marina (2015-04-23)

Poštovani, imam, 35 god. nikada nisam rađala niti ostajala, u drugom, stanju, imam partnera koji ima isto godina, pokušavamo već neko, vreme da, zatrudnim ali nikako ne uspevamo pa me zanima koja, je procedura, uopšte da, krenemo na proveru i preglede i da ustanovimo da li, je sve uredu, ili ako imamo, problem da preduzmemo sledeći korak. Napomenula bi, da je on, uradio spermogram i, spermokulturu i sve mu je uredu. Meni je po ranijim, ultrazvukoima i pregledima, ustanovljeno da imam jedan jajnik blago, policističan ali da ne, bi trebalo da mi, stvara neki problem oko začeća. Nalazi i brisevi, su mi uvek bili, uredni i, negativni na bilo kakve infekcije ili polne bolesti. Molim vas, da mi opšteno, kažete princip i korake odakle da počnemo. Unapred, zahvalna na odgooru, Marina

Ana Life (2015-04-23)

Poštovana Marina,

obzirom da imate 35 godina, ukoliko više od 6 meseci uz nezaštićene odnose ne dolazi do trudnoće, svakako bi trebalo da počnete sa ispitivanjem. Vaš prvi korak bi trebalo da bude javljanje lekaru - ginekologu specijalisti u oblasti infertiliteta, koji bi vas dalje vodio kroz postupak ispitivanja i, ukoliko je potrebno lečenja. Načelno, osnovno ispitivanje bi podrazumevalo spermogram i spermokulturu kod muškarca, isključivanje infekcija kod oba partnera (Chlamidia, Mycoplasma, Ureaplasma), a kod žene i ispitivanje hormonskog statusa, ultrazvučno praćenje ovulacije (folikulometriju) i ispitivanje prohodnosti jajovoda.

Srdačan pozdrav,
dr Jelena Micić, ginekolog

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Skadarska 5 (Zemun), Beograd
 

 

Finansiranje i Kreditiranje

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Načini Plaćanja

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Zakazivanje pregleda

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Adresa

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakaži online