Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Bol u kolenu - kako rešiti problem?

Kako da rešim problem bolnog i nestabilnog kolena?


Analife savetuje: artroskopsko rešavanje nestabilnog kolena i najsavremeniju rehabilitaciju na CPM robotu za koleno. Artroskopsko rešavanje nestabilnog kolena (raskid prednjih ukrštenih ligamenata).

 

Bol u kolenu - Priče iz naše bolnice:

Mladi sportista je na treningu tako nezgodno pao, da je čuo kako je nešto puklo i kao da je koleno “pobeglo”. Otok i bol bili su strašni. Nije mogao da ide na trening.

Po savetu ortopeda uradio je snimak kolena magnetnom rezonancom. Na magnetu je potvrđeno da su prednji ukršteni ligamenti pokidani. Naš savet je bio legamentoplastika, odnosno najsavremenija operacija takve vrste povrede kolena. To je zatvorena operacija pri kojoj se kroz tri milimetarske rupice rešava problem pokidanih ligamenata.

Dr Miodrag Glišic, specijalista ortopedije i traumatologije Bolnice Analife, koristi najkvalitetnije implante kada radi artroskopsku rekonstrukciju prednjih, ukrštenih ligamenata. Posle operacije ODMAH se krenulo sa rehabilitacijom na robotu za koleno. Takav pristup vrlo brzo, za nekoliko dana, vraća punu pokretljivost zglobu kolena. Znali smo da će naš mladi sportista moći da se vrati sportu i normalnim fizičkim aktivnostima. Treba uvek imati na umu da raskid prednje ukrštene veze ne może spontano da se izleči.

 

Postoje, inače, dva načina lečenja: konzervativno i operativno.

1. Konzervativno lečenje se sastoji u jačanju musckulature i poboljšanju za osećaj položaja u prostoru kolena (propriocepcija). Jačanjem mišića pokušava se stabilizacija kolena. Međutim, sa ovakvom vrstom rehabilitacje i lečenja ne može da se postigne rotacijska stabilnost kolena. To obezbeđuju (ili sprečavaju) ukršteni ligamenti. Ovakav pristup lečenja dovodi do češćih ponavljanja iste povrede i bržeg razvijanja degenerativnih promena na kolenu; dovodi do bržeg propadanja kolena i potrebe za zamenom veštačkim kolenom. Ali mladi obično ne razmišljaju tako daleko o posledicama povreda. Čini im se da je najbolje da problem reše bez operacije. Medjutim, nije tako.

2. Operativno lečenje – artroskopsko rešavanje pokidanih ligamenata, uz korišćenje najkvalitetnijih implanta, zatim ODMAH posle operacije rehabilitacija na robotu za koleno, najbolji je i najbrži način za vraćanje sportu i normalnom životu.

 

Zaključak: Nestabilno koleno, povreda zbog koje ne možete više da se bavite sportom, uspešno se rešava ligamentoplastikom, uz obaveznu tarapiju na robotu za koleno i to ODMAH posle operacije. Samo tako može se ocekivati dobar rezultat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (1)




Stanisa (2019-08-15)

Posao mi iziskuje puno ĉučanja i klečanja na kolenima. Koleno krcka, puca, oteceno je i imam jak bol, ne mogu da se oslonim na levu nogu. Pretpostavljam da je meniskus u pitanju. Koliko kosta pregled i operacija, tj. kompletman trtman kod vas. Pozzz..

Ana Life (2019-08-15)

 Poštovani Staniša, 
da bi smo znali da li je i koliko osteceno koleno, tj. da li ste za artroskopiju kolena sa debridmanom meniskusa, potrebno je da sa snimcima, bilo RTG ili Magnet sto je jos preciznije, dodjete na specijalsticki pregled naseg ortopeda dr Glisica (cena poslata na e-mail)

 Ako se ustanovi da ste za artroskopiju kolena sa menisektomojom, cena je promotivna (cena poslata na e-mail) U tu cenu spada: preoperativna priprema (color doppler noge, RTG pluca, kardioloski pregled EKG, Internisticki pregled, operacija, jedna noc u bolnici i pet terapija od po jedan sat na robotu za koleno. 

S poštovanjem Analife 

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje