Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Beba u trećem mesecu trudnoće

Kako beba napreduje u trećem mesecu trudnoće?

U trećem mesecu trudnoće, od 3 cm i 3 grama koliko ima u 8 nedelji, poraste do 8,5 cm i 30 grama u 12 nedelji. Oči su prisutne, otvara usta, srce kuca 150 otkucaja u minuti. U stvari, do 10 nedelje, svi vitalni organi su već potpuno formirani. Od tog momenta, ginekolozi vašu bebu više ne zovu embrion, nego fetus.

 

Šta da uradite od pregleda u trećem mesecu trudnoće?

Od pregleda u ovim nedeljama najvažniji je ekspertski ultrazvučni pregled od 11-13. nedelje trudnoće tj. „Genetski sonogram prvog trimestra“.  

Šta sve podrazumeva pregled u trećem mesecu trudnoće?

Pregled se sastoji iz sledećih segmenta:

1.Genetski sonogram prvog trimestra - Uočavanje i merenje najvažnijih markera za Daunov sindrom:

· NT /nuhalna translucenca ili vratno rasveteljnje/

· NK /nosna kost, najnovije NK u 3D/

 

U slučaju potrebe, procenjuju se i:

· DV Arantii /protok kroz mali kr.sud ploda/

· TP Flow /protok kroz srce ploda/

 

Adekvatno urađenim genetskim sonogramom, uz analizu iz Vaše krvi („dabl“ test), mogućnosti otkrivanja Daunovog sindomasu oko 90-95%.

 

Ukoliko rezultat tzv. kombinovanog testa (genetski sonogram + “dabl” test) nije dobar, preporučuje se amniocenteza (intervencija kojom se proveravaju hromozomi ploda).

 

2.Drugi segment ekspertskog pregleda je anatomsko – morfološka analiza, odnosno detaljan pregled anatomije ploda (spoljašnji izgled i građa unutrašnjih organa), uključujući i ranu fetalnu ehokardiografiju (ultrazvuk srca bebe)

 

Ukoliko se pregled obavlja na 3D/4D ultrazvučnom aparatu, moći ćete da zavirite u svoj stomak i da vidite kako izgleda Vaša beba.

 

Zaključak: Ovako detaljan pregled omogućava najranije dijagnostikovanje anomalija  koje se mogu videti u ovom periodu trudnoće.

 

Pored ultrazvuka i Dabl testa iz krvi, u ovom periodu, ginekolog će savetovati da uradite biohemijske analize iz krvi i mokraće, koje će pokazati kako  funkcionišu Vaši glavni organi ( jetra, pankreas, bubrezi...), briseve, testiranje na HIV i odredite krvnu grupu i Rh faktor. Potrebno je uraditi kolposkopiju i Papa bris, ukoliko nisu rađeni u poslednjih 6 meseci.

 

Savet: Ako je  trudnoća normalna, ne treba da ležite sve vreme plašeći se da ćete nauditi bebi. Ponašajte se uobičajeno, sve fizičke aktivnosti, uključujući dosta šetnje i laganih vežbi, dozvoljene su i poželjne.

 

Dr sci.med. Vojislav Živanić,   Opšta bolnica“Analife“  

 

#Analifezdravlje #Analifelepota

 

Pratite nas na Instagramu, Facebook - u  I Youtube   kanalu

 

 

 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (0)




Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje