Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Razlika izmedju 4D i 2D ultrazvučnog pregleda

1. Koje su prednosti 3D/4D u odnosu na 2D ultrazvuk u kontroli trudnoće?

 

- Savremena kontrola trudnoće ne može se zamisliti bez ultrazvučnog pregleda. Ultrazvuk je neinvazivno dijagnostičko sredstvo koje ginekologu omogućava posmatranje ploda u materici. Koristi od ovakvog načina pregleda su nemerljive – pouzdano utvrđivanje trudnoće, analiza građe i otkrivanje eventualnih anomalija ploda itd. 3D/4D ultrazvučni aparat je najsavremeniji uređaj iz oblasti ultrazvučne dijagnostike. Njegova tehnološka rešenja omogućavaju najbolji kvalitet “običnog“ dvodimenzionalnog (2D) prikaza ploda.

 

Takođe, izdvaja se i mogućnost trodimenzionalne slike (3D) i trodimenzionalnog prikaza pokreta bebe - trodimenzionalni film (4D). Za razliku od standardne 2D ultrazvučne slike u vidu siluete (obrisa, senke), 3D/4D ultrazvuk daje tom prikazu osećaj dubine i mogućnost prostorne orijentacije. Razlika je ekvivalentna razlici između slike i skulpture.

 

Na ekranu se prikazuje figura ploda ili deo njegovog tela (npr. noga, ruka, lice), koji možemo posmatrati iz bilo kojeg ugla. 3D analiza preseka organa i tkiva (npr. mozga ploda) omogućava uočavanje detalja iz uglova koje je teško ili nemoguće prikazati standardnim 2D pregledom. Dodatna prednost je mogućnost snimanja određenih 3D/4D detalja (tzv. 3D/4D uzorak), koji se kasnije mogu analizirati u tri dimenzije i bez prisustva pacijenta. Veliku novinu ova tehnologija donosi u dosad malo istraživanim oblastima – ponašanje ploda i emotivna sfera roditelja.

 

4D ultrazvuk omogućava posmatranje celog spektra motoričke aktivnosti i ponašanja ploda –  aktivnosti tela i ekstremiteta (sisanje prsta, dodirivanje pojedinih delova tela rukama i sl.) i  mimike lica (zevanje, osmeh, mrštenje, plač, otvaranje očnih kapaka itd.). Istražuju se i mogućnosti procene stanja ploda na osnovu izraza njegovog lica i ukupnog ponašanja, kako spontanog, tako i na određene spoljašnje stimuluse.

 

Veoma je interesantan emotivni uticaj pregleda na roditelje. Poznato je da psihički mir buduće majke, tj. budućih roditelja ima blagotvoran uticaj na trudnoću. Verovatno najčešća rečenica majke neposredno posle porođaja je da li dete normalno izgleda, što odslikava koliki je njen strah od anomalija ploda. 3D/4D prikaz ploda ima pozitivan uticaj na sigurnost i psihički mir trudnice, te ublažavanje uvek prisutnih strahova vezanih za potomstvo. Naročitu psihološku korist od ove vrste pregleda imaju roditelji koji su doživeli neuspešnu trudnoću iz raznoraznih razloga (npr. smrt ili anomalija ploda) ili u slučajevima dugotrajnog infertiliteta.

 

Rađena su istraživanja koja su pokazala smanjenje pa i prekid pušenja i uzimanja drugih supstanci koje mogu negativno da deluju na trudnoću, pošto je buduća majka videla svoje dete.

 

2. Koji sve deformiteti ploda mogu biti uočeni pomoću 3D/4D ultrazvuka?

 

- Ovo naizgled jednostavno pitanje je u stvari vrlo kompleksno, pa zahteva malo detaljnije objašnjenje. Da li će i kada neka anomalija ploda biti otkrivena, zavisi od nekoliko faktora, a najvažniji su: vrsta poremećaja, starost trudnoće, kvalitet ultrazvučnog aparata, i naravno, obučenost lekara koji radi pregled. Neke anomalije se ultrazvukom uočavaju lakše, a neke vrlo teško. Na primer, poremećaji u formiranju dugih kostiju se relativno lako otkrivaju, dok se anomalije mekih tkiva (lica, šake i slično),  kao i poremećaji srca, uočavaju znatno teže. Poremećaje u razvoju nekih organskih sistema (npr. nižih delova creva) vrlo je teško, a neretko i nemoguće otkriti u trudnoći.

 

Uvaženo je mišljenje da je ekspertski (detaljan) ultrazvučni pregled u trudnoći isto što i 3D/4D pregled u trudnoći. Iako su ova dva pregleda komplementarna, oni se ne mogu upoređivati.

 

Šta to znači?

- Sa stručnog aspekta, u trudnoći postoje dve vrste UZ pregleda: standardni i detaljni (ekspertski). I jedan i drugi pregled mogu, ali ne moraju, biti urađeni na 3D/4D ultrazvučnom aparatu. Ekspertski (detaljan) ultrazvučni pregled ploda je najdetaljniji i, samim tim, najpouzdaniji pregled bebe u trudnoći.

Ovaj pregled podrazumeva analizu bukvalno svega što je moguće videti ultrazvukom u trudnoći. Za razliku od detaljnog (ekspertskog) pregleda, na standardnom ultrazvučnom pregledu gleda se znatno manje anatomski detalja ploda. Standardnim UZ pregledom je moguće otkriti do 50%, a detaljnim oko 75-85% anomalija ploda. Kritični faktor koji pravi razliku nije vrsta aparata na kojem se pregled radi, nego znanje i iskustvo sonografera

 

Najuočljivija razlika između ova dva pregleda je analiza građe i funkcije srca ploda (fetalna ehokardiografija). Fetalna ehokardiografija je sastavni (obavezni) deo ekspertskog pregleda, dok se na standardnom pregledu ne radi.  

 

Iako za ekspertski ultrazvučni pregled u trudnoći nije neophodan 4D ultrazvučni uređaj, upotreba 3D/4D tehnologije ovaj pregled znatno olakšava. Štaviše, sve više radova pokazuje bolju dijagnostiku velikog broja anomalija ploda 3D/4D tehnologijom u odnosu na 2D UZ pregled. Sa druge strane, slučaju sumnje na neke malformacije ploda, 3D/4D pregled je postao tzv. metod izbora. (rascep nepca, razne anomalije lica – mikrognatija, hipertelorizam, asimetrija lica, deformiteti uha i sl.)  

 

Najbolja kombinacija za ultrazvučni pregled u trudnoći je detaljan pregled na 3D/4D ultrazvučnom aparatu, tj. ekspertski 3D/4D ultrazvučni pregled ploda. Optimalna starost trudnoće za ovaj pregled je od 20-26. nedelje trudnoće.

 

Savremena ultrazvučna kontrola trudnoće podrazumeva standardne ultrazvučne preglede na 6-8 nedelja i jedan ekspertski (detaljan) ultrazvučni pregled od 20-26 nedelje trudnoće, poželjno na 3D/4D aparatu.

 

Na kraju rekao bih da je 3D/4D ultrazvuk svakako dodatni kvalitet, tj. “kvalitet više“ koji nam neretko omogućava precizniji nalaz i sigurniju dijagnozu u trudnoći.  

 

Dr med.sci. dr Vojislav Živanić, ginekolog – akušer,  Opšta bolnica Analife  

 

 Važna napomena:

Veća količina masnog tkiva na trbuhu izrazito otežava prolazak ultrazvučnih talasa. Zbog toga, kod gajaznih trudnica, često nije moguće uraditi detaljan (ekspertski) 4D pregled ploda. Više o tome

 

#Analifezdravlje #Analifelepota

Pratite nas na Instagramu, Facebook - u i Youtube kanalu

 

 
 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (0)




Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje