Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Anomalije ploda - šta su i kako se manifestuju?

- Najveći strah budućih roditelja je vezan za eventualno postojanje anomalije ploda. Zadatak stručnjaka za prenatalnu negu je da na vreme uoče svaku promenu koja upućuje na anomaliju i, kada je moguće, da spreče posledice otkrivenih anomalija - a sve u cilju rađanja zdravog deteta.

 

Šta su u stvari anomalije ploda?

- Anomalija je promena strukture ili forme organa, dela organa ili dela tela kod novorođenčeta.

 

Da li su takve promene česte?

- Anomalije su relativno česte, a javljaju se kod tri do pet odsto živorođenih beba. Drugim rečima, od 100 rođenih beba, tri do pet ima neku anomaliju. One su najčešći uzrok smrti pre navršene prve godine života.

Najveći broj anomalija (oko 65-75%) nastaje iz nama nepoznatog razloga, ili zbog udruženog delovanja raznih faktora, od kojih su nam neki poznati, a neki ne. Praktično, za skoro tri četvrtine anomalija ne znamo uzrok. U ovu, najveću grupu malformacija, spadaju: defekti neuralne cevi, anomalije srca, razni rascepi na licu (usne, nepca), anomalije gastrointestinalnog trakta, vodena glava (hidrocefalus), zatim anomalije dijafragme, urinarnog trakta, defekti trbušnog zida... Jedini način za njihovo otkrivanje (bar za one koje mogu da se otkriju u trudnoći) jeste isključivo ultrazvuk.

 

#Analifezdravlje #Analifelepota

Pratite nas na Instagramu, Facebook - u i Youtube kanalu

 

 

 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (0)




Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje