Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Polip u materici - kako se rešiti problema?

Za rešavanje problema polipa u materici, Analife predlaže: Intervenciju koja se zove histeroskopija

 

U velikom broju ustanova koje se bave vantelesnom oplodnjom, histeroskopija spada u obavezni deo pripremnog postupka pre započinjanja samog procesa vantelesne oplodnje.

 

 Šta je histeroskopija?

- Histeroskopija je procedura tokom koje se materična šupljina ispituje instrumentom koji se zove histeroskop. Histeroskop je specijalni optički instrument promera svega 3-5mm, koji je povezan sa izvorom svetla (za osvetljavanje unutrašnjosti materice), kamerom i monitorom. Zbog svog malog promera, histeroskop je vrlo lako ubaciti u matericu, što nam omogućava kvalitetno sagledavanje materične duplje i eventualnih promena koje se u njoj nalaze.

 

U većini slučajeva, procedura se izvodi u kratkoj intrevenskoj opštoj anesteziji i traje 10-20 minuta.

 

Koje su koristi od histeroskopije?

- Histeroskopija se koristi za dijagnostiku stanja u materičnoj duplji (dijagnostičkahisteroskopija), a uočene promene se često mogu histeroskopom i ukloniti (operativna histeroskopija).

 

Histeroskopija ima veliku dijagnostičku vrednost (otkriva uzrok) u slučaju raznih ginekoloških problema:

- Infertilitet (U velikom broju ustanova koje se bave vantelesnom oplodnjom, histeroskopija spada u obavezni deo pripremnog postupka pre započinjanja samog procesa vantelesne oplodnje.

 

- Krvarenja (obilno ili nepravilno menstrualno krvarenje, krvarenje između ciklusa, krvarenja nakon seksualnog odnosa, krvarenja u menopauzi).

- Nejasni uzroci pobačaja.

- Prisustvo ožiljnog tkiva u materičnoj duplji (intrauterusne sinehije)

- Rani stadijumi raka sluzokože materice

- Ukoliko se drugim pregledima (ultrazvuk, histerosalpingografija) posumnjalo na postojanje polipa materične sluzokože, mioma koji narušavaju materičnu duplju, zadebljanu materičnu sluzokožu ili nepravilnost oblika materice

 

U nemalom broju slučajeva, histeroskopija se takođe može koristiti za tretman (rešavanje) problema. Na primer, tokom histeroskopije često je moguće iz šupljine materice odstraniti:

- Miome koji ulaze u materičnu šupljinu (submukozni miomi)

- Polipe sluzokože materice

- Pregrade (uterusne septe)

- Intrauterusni kontraceptivni uložak (spirala)

- Ožiljno tkivo (sinehije)

 

Šta treba da znam pre procedure?

- Vaš lekar ili sestra će Vam dati informacije o samoj proceduri. Procedura se u većini slučajeva obavlja u operacionoj sali koja je opremljena potrebnim instrumentima, u kratkoj intravenskoj opštoj anesteziji. U tom smislu, neophodno je da pre intervencije uradite određene analize (preoperativna priprema) kako bismo rizike koje ova procedura nosi, smanjili na najmanju moguću meru.

 

Procedura se ne radi ukoliko tog dana krvarite (jer krv može otežati sagledavanje materične duplje). Pre histeroskopije treba da budete sigurni da niste trudni, što znači da ćete dobiti savet o kontracepciji (primeni mera za sprečavanje začeća) od prvog dana ciklusa u kome se planira procedura. Ukoliko postoji sumnja da ste trudni, potrebno je uraditi test na trudnoću.

 

Po obavljenom razgovoru sa lekarom potpisujete informisani pristanak, što znači:

- Da ste dobili i razumeli sve neophodne informacije u vezi intervencije koja treba da Vam bude urađena.

- Da pristajete na intervenciju koja treba da Vam bude urađena.

 

Kako se izvodi histeroskopija?

- U dogovoreno vreme, prateći prethodno dobijena uputstva, dolazite na kliniku. Obavićete kratak razgovor sa nadležnim lekarima (anesteziolog, ginekolog), nakon čega će vas uvesti u operacionu salu. Dobićete lekove za opštu anesteziju (spavaćete tokom intervencije).

 

Po uvođenju u anesteziju, ginekolog će načiniti toaletu (hiruršku pripremu) spoljašnjih genitalije i vagine u cilju smanjenja rizika od infekcije, a zatim će kroz grlić materice uvesti histeroskop u materičnu duplju.

 

Ukoliko je spoljašnje materično ušće (spoljašnji otvor grlića materice) suviše usko za histeroskop, ono se može malim instrumentom (dilatator) privremeno proširiti, čime se omogućava nastavak intervencije. Obzirom da su zidovi materice obično „slepljeni“, kroz histeroskop se ubacuje sterilan fiziološki rastvor, što omogućava lekaru adekvatno sagledavanje materične duplje. Prilikom intervencije, mala količina sluzokože materice se može uzeti za histo-patološku analizu (ovo se naziva biopsija endometrijuma). Ukoliko se uoči polip ili priraslica u materičnoj duplji, posebnim instrumentima se ove promene mogu ukloniti. Cela procedura obično traje između 10 i 20 minuta.

 

Šta se dešava nakon procedure?

- Nakon buđenja u operacionoj sali, bićete prebačeni u sobu za pacijente. Kada se probudite možete osetiti blage bolove u trbuhu (slične menstrualnim bolovima). Ovo je očekivano i ukoliko je potrebno, dobićete lekove protiv bolova. Nakon intervencije može se javiti oskudno krvarenje, posebno ukoliko je uklonjen polip ili je urađena biopsija endometrijuma. U sobi za pacijente ostajete nekoliko sati, kako bi se procenilo vaše stanje pre otpusta. Pred otpust iz bolnice, lekar će obaviti razgovor sa Vama. Ukoliko je procedura rađena u opštoj anesteziji (najčešći sličaj), neko treba da Vas odveze iz bolnice i da ostane sa Vama naredna 24 sata. Trebalo bi da ste sposobni da se vratite Vašim uobičajenim aktivnostima kasnije u toku tog ili narednog dana.

 

#Analifezdravlje #Analifelepota

Pratite nas na Instagramu, Facebook - u  i Youtube kanalu

 

 

 
 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (2)




Vlada (2022-06-20)

Koliko treba da prođe vremena da bi imali normalan sex i moguću trudnoću. HVALA U NAPRED

Ana Life (2022-06-20)

 

Poštovani Vlado,

Ukoliko imate neka pitanja možete da dodjete sa suprugom na pregled kod nasih ginekologa u savetovalište za sterilitet.

Srdčan pozdrav Vaša Analife

 

Sladjana (2021-09-05)

Postovani,koliko kosta celokupna procedura histeroskopije,otklanjanje polipa I eventualna biopsija?

Ana Life (2021-09-05)

Postovana Sladjana

Histeroskopija je ambulantna hirurška procedura kojom moze da se uradi kompletna  vizualizacija matericne šupljine. 
Ova procedura omogućava dijagnozu i lečenje abnormalnosti materice koje mogu biti uzrok neplodnosti ili abnormalnog krvarenja.
CENA DIJAGNOSTIČKE HISTEROSKOPIJA JE(cena poslata na e-mail)
CENA OPERATIVNE HISTEROSKOPIJE SA POLIPEKTOMIJOM (cena poslata na e-mail)
PRI OPERATIVNOJ HISTEROSKOPIJI  PROMENA (POLIP) SE ŠALJE NA
-HP ANALIZU –(cena poslata na e-mail)
Potrebno je prvo da zakazete  jedan ginekoloski ultrazvucni pregled kod dr Vilendecica i cena pregleda(cena poslata na e-mail)
Pregled mozete zakazati na 0693196808, a zatim ce te dobiti sva detaljna uputstva oko pripreme za intervenciju.
Srdacan pozdrav Vasa Analife
 

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje