Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Analna fistula

Šta je analna fistula I koje vrste fistula postoje? Analife objašnjava:

 

1. Šta je analna fistula?

Fistula je nenormalna veza između anusa i kože. Na površini kože oko anusa može postojati jedna ili više vidljivih rupa: to su spoljni otvori tankih prolaza koji su poput tunela prema analnom kanalu. Fistula se obično javlja kao rezultat prethodnog apscesa u području koje je bilo izdrenirano ali nije u potpunosti zaraslo. Kao posledica ovoga dolazi do upornog ili povremenog izbacivanja gnoja,krvi ili sluzi. Obično nije praćeno naročitom boli, iako apsces može da se ponovo stvori.

 

2. Lečenje fistule

Lečenje fistule je operacija. Perianalne fistule nije lako lečiti. Operacija je najčešće u fazama, skoro uvek je potrebno uraditi dve, tri, četiri i više operacija. Napominjemo da ni posle dugotrajnog lečenja i nekoliko operacija, ne možemo da garantujemo da će fistule nestati. Kako ne znamo zašto nastaju, tako ne znamo ni da li će potpuno nestati i pored svih preduzetih zdravstvenih mera. Lečenje fistule može toliko da traje, da je potrebno ponavljati operaciju nekada i posle samo nedelju dana od predhodne operacije, ili mesec dana od predhodne operacije ili čak da se javi i posle nekoliko godina (sekundarne operacije).

 

3. Koje su alternativne metode?

Kako mali broj fistula spontano zaraste,operacija se obavlja kod skoro svih pacijenata sa ovim stanjem. Alternativa je odustajanje od operacije.

 

4. Koristi na koje računate posle operacije?

Da se obavi operacija, (obično u fazama) koja će ili izlečiti ili držati pod kontrolom fistulu sa minimalnim propratnim efektima. Da se odredi priroda analne fistule.

 

- Za vreme procedure/operacije:

Operacija fistule može biti jednostavna ili kompleksna u zavisnosti od prirode fistule.

Ponekad nije moguće videti celu fistulu pre operacije, pa se odluke donose dok ste Vi pod anestezijom. Jednostavne fistule mogu da se otvore isecanjem male količine analne kože i mišića. Kompleksne fistule su one dublje kod kojih bi se moralo iseći previše mišića što bi moglo da dovede do inkontinencije tako da takav zahvat nije opcija. Za takav slučaj postoje različiti vidovi lečenja i Vaš hirurg će sa Vama razgovarati o svim opcijama.

 

- Nalaženje puta fistule:

Od najveće je važnosti utvrditi putanju fistule kako bi se primenilo adekvatno lečenje. Ovo se obično postiže uvođenjem sonde kroz spoljni otvor do unutrašnjeg otvora u analnom kanalu. Ponekad je put uzak ili krivudav pa je putanju teško utvrditi.

 

- Otvaranje putanje:

Za površinske fistule najbolje je otvoriti putanju sečenjem kroz kožu direktno iznad sonde koja je na putanji. Ponekad ovo uključuje isecanje malog dela analnog sfinkter mišića ali je rizik od značajne promene kontinencije veoma mali. Ovo područje potom zarasta bez potrebe za nekim naročitim previjanjem. Razgradivi šavovi se obično postavljaju oko ivice rane da pomognu zarastanju.

 

- Dublje fistule:

Ako se unutrašnji otvor nalazi dublje unutra često je najbolje ne seći analni sfinkter mišić već razmotriti alternativne metode. Deo putanje koji nije uz mišić se može otvoriti,ali će hirurg možda odlučiti da postavi seton. Seton je vrsta materijala za ušivanje ili gumena traka koja se može provući kroz otvor na koži, duž fistule, kroz unutrašnji otvor i napolje kroz anus. Onda se vezuje u omču koja može na istom mestu da stoji nekoliko nedelja ili meseci. Mnogim ljudima je seton prilično ugodan-možete prilično bezbedno i normalno ići u toalet i prati se. Najčešće se koristi labavi seton. On podstiče drenažu svakog inficiranog materijala i omogućava da putanja fistule postepeno zarasta oko setona,ostavljajuci zrelo ožiljačno tkivo. Ovo je obično prvi deo lečenja koje obuhvata nekoliko faza/nekoliko operacija.

 

 

#Analifezdravlje #Analifelepota
Pratite nas na Instagramu, Facebook - u i Youtube kanalu

 

 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (6)




Ivan (2023-01-12)

Dobro vece radio sam magnetnu rezonancu i zaključak je da imam perianalnu fistulu levo najpre superficijalna,perianalno desno fistulozni kanal koji zapocinje na oko 11 h,obuhvata desnu cirkumferenciju anusa,oko spoljasnjeg sfinkera i završava se u zidu bez jasne komunikacije sa lumenom. Ako moze objasnjenje i koliko kosta operacija kod vas? Hvala

Ana Life (2023-01-12)

 

Poštovani Ivane,

Nažalost, perianalne fistule znaju da budu veoma uporne i da recidiviraju  ("vraćaju se"). Ipak, jedino rešenje za njihovo lečenje je operacija. Takodje, nekada je potrebno uraditi više intervencija da bi se fistula kompletno zbrinula. 

U velikom broju slučajeva (ali ne i u svim) fistule se mogu tretirati laserski, FiLaC metodom, koja je najbezbednija i najkomfornija za pacijenta. Oporavak nakon operacije FiLaC metodom je veoma brz i lagan, uz minimalne tegobe.

Moram da Vam napomenem da se FiLaC metoda radi u NAJMANJE dve operativne etape. Prva (pripremna) etapa, podrazumeva identifikaciju kanala fistule, kiretažu I postavljanje tzv. "loose" setona (konca). Potom se, nakon 45-60 dana od prve intervencije,  pristupa drugoj etapi, samoj FiLaC metodi, kada se laserskim zračenjem  zatvara ("zavaruje") kanal fistule.

U našoj bolnici cena pripremne intervencije (cena poslata na e-mail), a cena same FiLaC metode (druge etape) se kreće u rasponu  (cena poslata na e-mail)
O tome koja vrsta tretmana bi bila najbolje rešenje u Vašem slučaju (da li je to FiLaC, L.I.F.T., advancement sliding flap, seton, fistulotomija....), mogao bih da dam svoje mišljenje tek nakon pregleda, koji možete zakazati na jedan od naših brojeva telefona:
+ 381 63 322 413 (sestra Nevena), + 381 69 319 6808, + 381 11 319 68 08, + 381 11 319 68 09. Cena pregleda iznosi (cena poslata na e-mail)

Pozdrav,
Dr Aleksandar Šepetkovski
Specijalista opšte hirurgije – proktolog

Kiril (2021-06-05)

Dobar Den! Imav apces vo juli mesec 2020 koj bese dosta komliciran. Posle 7 meseci od togas kanalot ne bese zatvoren i dijagnosticrana e perianalna fistula koja ja operirav so VAATF na 19.05.2021 , koja za zal ne bese uspesna. Posle ova sostojbata mi e vlosena i imam golemi bolki. Dali vasiot laserski metod na lekuvanje bi imal pogolema uspesnost i kolku e cena na istiot.

Ana Life (2021-06-05)

Poštovani Kirile,
Nažalost, perianalne fistule znaju da budu veoma uporne i da recidiviraju  ("vraćaju se"). Ipak, jedino rešenje za njihovo lečenje je operacija.
Takodje, nekada je potrebno uraditi više intervencija da bi se fistula kompletno zbrinula. 
U velikom broju slučajeva (ali ne i u svim) fistule se mogu tretirati laserski, FiLaC metodom, koja je najbezbednija i najkomfornija za pacijenta.
Oporavak nakon operacije FiLaC metodom je veoma brz i lagan, uz minimalne tegobe.
Moram da Vam napomenem da se FiLaC metoda radi u NAJMANJE dve operativne etape. Prva (pripremna) etapa, podrazumeva identifikaciju kanala fistule, kiretažu I postavljanje tzv. "loose" setona (konca).
Potom se, nakon 45-60 dana od prve intervencije,  pristupa drugoj etapi, samoj FiLaC metodi, kada se laserskim zračenjem  zatvara ("zavaruje") kanal fistule.
U našoj bolnici cena pripremne intervencije(cena poslata na e-mail), a cena same FiLaC metode (druge etape) se kreće u rasponu  (cena poslata na e-mail)
O tome koja vrsta tretmana bi bila najbolje rešenje u Vašem slučaju (da li je to FiLaC, L.I.F.T., advancement sliding flap, seton, fistulotomija....), mogao bih da dam svoje mišljenje tek nakon pregleda, koji možete zakazati na jedan od naših brojeva telefona (+ 381 63 232 905, + 381 69 319 6808, + 381 11 319 68 08, + 381 11 319 68 09).
Cena pregleda iznosi (cena poslata na e-mail)

Napomena: Često je, radi kompletne preoperativne evaluacije fistule, potrebno uraditi i NMR male karlice.

Pozdrav,
Dr Aleksandar Šepetkovski
Specijalista opšte hirurgije – proktolog
 

Nenad (2020-11-26)

Dobar dan, imam problem sa analnom fistulom koja mi se veoma često pojavljuje.Da li se u ovom slučaju mogu piti antibiotici i da li se ona sme drenirati i cediti? Ukoliko je rešenje samo operacija, interesuje me kolika je pregleda, kao i cena klasične i laserske operacije?

Ana Life (2020-11-26)

Postovani Nenade,
 na zalost analna fistula (predpostavljamo da je specijalista proktolog postavio dijagnozu) najcesce se resava operacijom.
Sve drugo je privremenog karaktera.
Da bi ste od nas dobili odgovarajuci odgovor potrebno je da dodjete na specijalisticki pregled kod dr Sepetkovskog na pregled koji se zove rektalni tuse i anoskopija (cena poslata na e-mail).
Pregled se zakazuje na neki od nasih telefona. 
Ako se radi operacija,(cena poslata na e-mail)

S postovanjem

Analife
 

Mirjana (2020-10-20)

Dobro vece.lmam problem sa fistula vesicae urinariae non alibi classificata.tomise desilo kada sume operisali i probili besiku.kjom metidom se radi operacija i kolika je cena.unapred hvala

Ana Life (2020-10-20)

Poštovana Mirjana,


Fistule koje se rade u našoj bolnici su PERIANALNE FISTULE. Fistula koju Vi imate mora biti rešavana na Urološkoj klinici.

Pozdrav,

Dr Aleksandar Šepetkovski
Specijalista opšte hirurgije – proktolog
 

Kostantin (2020-10-15)

Dobar dan Kontaktiram vas i vezi operacije analne fistule ,koje metode i koje su cene,uradio sam fustografiju i fistila ima slepi zavrsetak i nema dodira sa drugim organima.

Ana Life (2020-10-15)

Poštovani Kostantine,
Nažalost, perianalne fistule znaju da budu veoma uporne i da se "vraćaju". Ipak, jedino rešenje za njihovo lečenje je operacija.
Takodje, nekada je potrebno uraditi više intervencija da bi se fistula kompletno zbrinula. 
U našoj bolnici se cene operacija perianalnih fistula kreću u rasponu  (cena poslata na e-mail), u zavisnosti od same fistule i vrste neophodnog tretmana. O tome koja vrsta tretmana bi bila najbolje rešenje u Vašem slučaju mogao bih da dam svoje mišljenje tek nakon pregleda, koji možete zakazati na jedan od naših brojeva telefona (+ 381 63 232 905, + 381 69 319 6808, + 381 11 319 68 08, + 381 11 319 68 09). Cena pregleda(cena poslata na e-mail)
 

Pozdrav,
Dr Aleksandar Šepetkovski
Specijalista opšte hirurgije - proktolog
 

Marija (2019-06-23)

Javila sam se proktologu zbog svraba analne regije,hemoroidi su iskljuceni,receno mi je da imam manje fisure?Da li one mogu da izazivaju taj svrab?

Ana Life (2019-06-23)

Poštovana Marija,

Fisure / ragade mogu dovesti do simptoma koji Vi imate, ali da li je to uzrok Vašeg problema ne bih smeo da tvrdim bez obavljenog pregleda.

 

Pozdrav,

Dr Aleksandar Šepetkovski

Specijalista opšte hirurgije – proktolog

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje