Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Beba u četvrtom mesecu trudnoće

Šta se dešava sa bebom u četvrtom mesecu trudnoće?

 

U poređenju sa ostatkom tela, glava Vaše bebe je ogromna. U 14-toj nedelji  glava čini polovinu ukupne dužine bebe. U daljem toku trudnoće beba polako postaje proporcionalna.  Tokom četvrtog meseca strukture lica se uobličavaju, čak počinju da rastu i obrve.

 

Ruke su potpuno razvijene sa razdvojenim  prstima i zamislite, formiranim otiscima. Kosti kalcifikuju i ovaj proces „osifikacije“ se nastavlja sve dok Vaše dete ne prestane da raste ( oko 18-19-te godine )

 

Da li ste znali da Vaša bebe sada počinje da piški. Pošto stalno guta plodovu vodu koja se filtrira preko bubrega do mokraćne bešike, mora da je prazni na svakih pola sata. ( kao penzioneri, bez uvrede)

 

U ovom uzrastu može da čuje majčin glas i otkucaje njenog  srca, reaguje na svetlost, štuca.Po telu počinju da se razvijaju lanugo dlačice. Teška je oko 160 grama a dugaćka oko 17-18 cm.

 

Šta od pregleda treba da uradite u četvrtom mesecu trudnoće?

Kontrola trudnoće inače podrazumeva mesečnu  posetu ginekologu. Tom prilikom obavezno se meri visina krvnog pritiska, prirast telesne težine, krvna slika i urin, na osnovu tih rezultata  procenjuje se Vaše opšte stanje i tok trudnoće. U trudnoći je povećan rizik od infekcije urinarnog trakta te se u ovom periodu obavezno radi i urinokultura.

 

Savet za ćetvrti mesec trudnoće - kako sprečiti razvoj infekcije urina:

  1. Praznite bešiku kad god osetite potrebu za tim.

  2. Trudite se da bešiku ispraznite svaki put potpuno.

  3. Pijte oko 2 litra ( vode, ne sokova) dnevno.

  4. Nosite komotan, pamučni donji veš.


 

#Analifezdravlje #Analifelepota

Pratite nas na Instagramu, Facebook - u i Youtube kanalu

 

 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (1)




Andrijana (2020-07-18)

Postovani, zanima me cena 4d ultrazvuka i da li je pametnije uraditi ga, recimo u 18.nedelji ili sacekati na period od 20. -24.nedelje? Pozdrav

Ana Life (2020-07-18)

Postovana Andrijana,

Ekspertski 3D/4D ultrazvuk je pregled na sve anomalije koje se samo ultrazvukom mogu dijagnostikovati. Pregled mora da obuhvati i ekspertski pregled srca tj Fetalnu ehokardiografiju. Ako nedostaje Fetalna ehokardiografija onda to nije ekspertski pregled ploda. 4Dultrazvuk je nabolji aparat na kome se radi ekspertski pregled i na kome se mogu dobiti 3D slicice bebe i 4D filmici sta radi vasa beba. Dr Zivanic koji je ekspert za anomalije koje se dijagnostikuju iskljucivo na ultrazvuku radi sve tri pregleda u okviru jednog 1. Ekspertskipregled ploda na morfoloske (strukturne) anomalije + Fatalna ehokardiografija + 4D bebe. (cena poslata na e-mail) Zakazivanje telefonom na 069-319-68-08

 S postovanjem

  Analife
 

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje