Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Osmi mesec trudnoće - šta se dešava u ovom periodu?

Svi znamo da je glavna muška priča vojska, a ženska trudnoća. To su događaji  koji se ne zaboravljaju. A poslednja tri meseca (i vojske i trudnoće) najčešće ostavljaju najjači utisak.

 

Porođaj više i nije tako daleko. Samo osluškujete bebu, negde ste pročitali da ako u ovom periodu izbrojite manje od deset pokreta dnevno, pravac ginekolog. Brojali, ne brojali, svejedno, uzbuđeni ste toliko da samo o bebi mislite. Znate li da su rađene studije (Univerzitet u Kanberi) zbog čega su trudnice zaboravne? Buduća mama svesno i nesvesno stalno razmišlja o bebi, njenom zdravlju, boji očiju (pol danas više nije tajna), kako će joj urediti sobu, koje bi ime bilo najlepše. Zbog toga trudnica zanemaruje sve oko sebe, pa i najmilije. Buduće tate,  imajte razumevanja.

 

Šta se dešava sa Vama u osmom mesecu trudnoće?

Materica se toliko uvećala, da menja centar ravnoteže, pa pored bolova u leđima imate i nespretan, gegajući hod. Većina trudnica povremeno ima osećaj  nedostatka vazduha (beba pritiska na dijafragmu). Zbog zadržavanja vode često se javljaju otoci (edemi) oko skočnog zgloba i stopala. Izbegavajte slanu hranu i duže stajanje.


 

Šta se dešava sa bebom u osmom mesecu trudnoće?

Ovo je period kada bebica dobija na težini oko 150-200 grama nedeljno. Postaje „bucmasta“, dobija jastučiće rukama i nogama. Na 4D ultrazvuku nije više žgoljava, sada stvarno liči na „pravu bebu“. Velika razlika u odnosu na prethodne ultrazvučne preglede kada je, po komentarima nekih roditelja, ona ličila na „vanzemaljca“, „kosturčić prekriven kožom“, uz zabrinuta pitanja „da li ima dovoljno hrane?“ ....

Na kraju osmog meseca trudnoće mali čovek  je dugačak oko 40cm, a težak oko 1900 grama.

 

 

Šta bi trebalo uraditi u ovom periodu trudnoće?

Pored posete ginekologu uz  analizu krvne slike i urina, redovnog merenja telesne težine i pritiska, sada je pravo vreme da se upišete u školu roditeljstva. Kao i u svakoj školi i ovde se nešto uči, ali i razvejava strah od nepoznatog.

Od stručnih lica dobićete sve potrebne informacije koje vas interesuju o trudnoći i porođaju, kao i postupanju sa vašom bebom u prvim mesecima njenog života.

Naučićete kako da dišete u toku porođaja i  kako da se napinjete u periodu istiskivanja bebe, kada je vaša aktivnost od suštinske važnosti za uspešan završetak porođaja.

 

#Analifezdravlje #Analifelepota

Pratite nas na Instagramu, Facebook - u  i Youtube kanalu

 

 

1553511480_24.trudnoca-ekspertski-4D-ultrazvuk-od-25-27-nedelje-trudnoce-galerija.jpg

Postavite pitanje ili komentar Komentari (0)




Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje