Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Kardiologija - Imam glavobolje, skok krvnog pritiska

Imam potiljačne glavobolje, zujanje u ušima, zamućen vid, crvenilo i osećaj vrućine u glavi, skok krvnog pritiska
 
Potiljačna glavobolja, zujanje u ušima, zamućen vid, crvenilo i osećaj vrućine u glavi, često su simptomi povišenog krvnog pritiska i znak za obavezan kardiološki pregled.
Povišen sistolni, odnosno gornji srčani pritisak preko 140mmHg, i skok dijastolnog (donjeg krvnog pritiska) iznad 90mmHg, smatraju se hipertenzijom.
FAKTORI RIZIKA za arterijsku hipertenziju kao i neishranjenost srčanog mišića (anginu pektoris) i šećernu bolest su sledeći: genetska sklonost, gojaznost, nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje, povišene masnoće u krvi, stres. 
 
Povišen krvni pritisak je najčešća bolest od svih kardioloških oboljenja. Na žalost, vrlo često ostaje neotkrivena i nelečena, čak i godinama.
U početnoj fazi hipertenzije (faza labilne  hipertenzije), skokovi krvnog pritiska nisu svakodnevni, javljaju se povremeno, vezano za uticaj vremenskih prilika, visinu atmosferskog pritiska, uzimanje slane, masne i začinjene hrane, alkohola, konzumiranje cigareta i emotivni stres. Simptomi su vrlo blagi (potiljačne glavobolje, zujanje u ušima i sl.) ili nedostaju.
Osobe koje dugo vremena imaju nelečen visok krvni pritisak, često nemaju nikakve simptome, jer se organizam adaptirao. Međutim, šteta koju hipertenzija čini velikim i malim krvnim sudovima svih organa je ogromna.  Kaže se da ljudi ne umiru od hipertenzije, već od njenih posledica. A posledice su dramatične i ozbiljnje.
Posledice dugogodišnje nelečene hipertenzije su: akutni infarkt miokarda (srčani udar), infarkt mozga (moždani udar ili šlog), hronična bubrežna insuficijencija (popuštanje i slabost bubrežne funkcije sve do stadijuma kada je potrebna dijaliza).
 
Zato je vrlo važno obavljati kardiološke preglede bar jednom godišnje, naročito u slučaju pojave pomenutih simptoma. Jedino se pravovremenim lečenjem povišenog krvnog pritiska, mogu sprečiti posledice ove podmukle bolesti, koja se u medicini kao i šećerna bolest često naziva „ tihi ubica“.
 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (6)




T (2023-11-18)

Dobar dan, imam pitanje. Moj roditelj ima jake glavobolje obavezno uz njih ide i visok pritisak,povraćanje i pospanost. Ima svoju terapiju ali u zadnje vreme pritisak ode i do 150 sa 110 i glavobolje jake pulsirajuce,onda povraćanje i to sve traje dan dva tri pa prodje. Pritisak jedva da ode ispod 130 sa 95,i kad prodju te jake glavobolje. Skoro svaki dan ima glavobolje ali ne tako jake. Šta može da se odradi, jer primi trodon za bolove i ne bude bolje. Hvala unapred

Ana Life (2023-11-18)

 

Postovani,

Molimo Vas odvedite roditelja kod kardiologa kako bi se odradi detaljan pregled i videlo sta je uzrok takvog stanja.

Srdačan pozdrav Vasa Analife

 

Milica (2023-10-29)

Dobro veče, moju babu vec 2 meseca( nije bilo toliko jako i sa prekidima) boli pola glave( leva strana) sad je ove dve nedelje to jako često i bol je neizdrživa, i to sve prati veoma povisen pritisak do čak 170, inače baka je šećeras, neka pomoć, dijagnoza ?

Ana Life (2023-10-29)

 

Poštovana Milice,

Molimo Vas javite se lekaru kako bi baku detaljno ispitali po svim sistemima.

Srdačan pozdrav Vasa Analife

 

Nedeljk (2023-02-05)

Hvala vam

Ana Life (2023-02-05)

 

Poštovani Nedeljko,

Kažite nam kako možemo da Vam pomognemo?

 

Srdačan pozdrav Vaša Analife

 

Margareta (2020-05-20)

Postovani, da li bi vas internista ili kardiolog mogao da odgovori na pitanje zasto imam skok pritiska i osecaj gusenja posle jutarnje defekacije. Zatim usledi i cesta potreba za ponovnom defekacijom. Vec duze vreme imam taj problm.. Inace uzimam terapiju za povisen pritisak i u menopauzi sam. Hvala

Ana Life (2020-05-20)

 Postovana Margareta,

Molimo Vas javite se Vasem lekaru radi pregleda.  Tumacenje rezultata i postavljanje dijagnoza, ovim putem , bilo bi krajnje neozbiljno i neprofesionalno. 

Srdacan pozdrav Vasa Analife
 

AIDA (2014-04-25)

zdravo,ja imam 15 dodina,imam glavobolju,najcesce me boli celo ali samo u sredini,kada me glava tako boli moram da spavam 1/2 sata i ona prestane,i imam bolove u usima,sta bi to moglo da bude.unaprijed hvala

Ana Life (2014-04-25)

Poštovana Aida,

Mislim da bi trebalo da posetite neurologa.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Savo (2013-03-14)

imam konstatno zujanje u usima i cescu glavobolju i tada pojacano zujanje u usima.Imam dioptriju vida +2. Da li ovi siptomi ukazuju na neko oboljenje vida ili sluha?Pomoc bi mi dobro dosla. Unaprijed Zahvalan.

Ana Life (2013-03-14)

Poštovani Savo, Nijed doktor Vam ne može dati precizne odgovore šta je kod Vas u pitanju bez pregleda koji uključuju pregled Oftalnologa, ORL doktora i pre svega neurologa. S poštovanjem, Bolnica AnaLife

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje