Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

Želim da se bavim sportom, koliko smem da se opterećujem fizički?

Zelim da se bavim sportom, koliko smem da se opetrecujem fizicki?
 
Sportisti su zdravi ljudi, a bavljenje sportom je aktivnost korisna po zdravlje. Međutim nije uvek lako povući granicu između fizioloških promena koje nastaju na srcu aktivnog sportiste usled adaptacije organizma na intenzivne fizičke napore i početnih stadijuma nekih srčanih oboljenja i patoloških stanja. Treba uvek imati na umu sivu zonu, i takve sportiste treba češće kontrolisati. Neophodan je kardiološki pregled pre početka bavljenja sportom i individualno određeni periodični kontrolni kardiološki pregledi zavisno od ingtenziteta i vrste sporta kojim se osoba bavi.
Osobe koje se bave sportom i kojima je potreban najpre kardiološki pregled, a zatim pojedinačno određena dodatna dijagnostička ispitivanja možemo podeliti u četiri grupe.
 
 Prvu grupu čine osobe koje žele da se bave sportom rekreativno, radi poboljšanja zdravlja, smanjenja telesne težine, fizičkog izgleda i lepote. Ujedno to je najbrojnija grupa iz opše populacije. To su osobe različitog uzrasta od adolescencije do starijih osoba. Za svakog pojedinca potreban je kardiološki pregled kojim će se utvrditi zdavstveno stanje osobe, prisustvo određenih bolesti, terapija koju eventualno uzima, fizička kondicija odnosno utreniranost pre početka bavljenja fizičkom aktivnosti. Na osnovu donesenog zakčjučka za svaku osobu pojedinačno daje se preporuka o vrsti sporta i fiziče aktivnosti, intenzitetu i trajanju vežbi, kao i postepenom povećanju fizičkog opterećenja. Osobe koje samostalno započnu naglo bavljenje sportom, uz savete često nedovoljno stručnih osoba iz fitnes centara i teretana, mogu imati više štete nego koristi.
 
Drugu grupu čini osetljiva populacija dece i vrlo mladih osoba do 18 godine, koji žele profesionalno da se bave sportom te su izloženi izuzetno velikim fizičkim naporima i zahtevnim svakodnevnim treninzima. Preporučuje se roditeljima da najpre odvedu dete na kardiološki pregled, obave dodatna ispitivanja ako su potrebna, pre započinjanja profesinalnog bavljenja sportom.
Treću grupu čine profesionalni sportisti. Kada osoba postane profesionalni sportista, najčešće u okviru sportskog kluba postoji lekar koji ih redovno prati, ili nadležna institucija u kojoj su organizovani sistematski pregledi.
 
Četvru grupu čine osobe koje su se nekada intenzivno bavile sportom, naglo su prestale iz ličnih razloga ili zbog neke povrede. Kod ovih osoba već postoje promene koje u medicini nazivamo sportskim srcem. Oni mogu osetiti tegobe nakon naglog prestanka intenzivnog bavljenja sportom. Najčešće vrlo brzo dobijaju u telesnoj težini, osećaju preskakanje ili ubrzan rad srca. Njima se preporučuje kardiološko praćenje i nastavak rekreativnog bavljenja sportom u skladu sa individualnim zdravstvenim stanjem i mogućnostima pojedinca.
 
 

Postavite pitanje ili komentar Komentari (0)




Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje