Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!

PRP tretman: kolena, skočnog zgloba, kuka, lakta i ramena

PRP tretman: kolena, skočnog zgloba, kuka, lakta i ramena

 

Cilj operacije

 

Naše telo ima moć da regeneriše tkivo na svim delovima kože. Matične ćelije rade to svaki dan i pomažu telu da uopšte dođe do te procedure. Zato su one veoma bitne komponente u našem telu.

 

ŠTA JE PRP tretman?

 

Primena sopstvene krvi u svrhu lečenja u medicini, pozanta je već 100 godina. 

PRP tretman ( platelet rich plazma ) je tretman koji podrazumeva primenu faktora rasta i matičnih ćelija  sopstvene krvi ( krvne plazme ). Ovaj estetsko - medicinski zahvat koristi moć  koju imaju trombociti i faktori rasta u krvi, kako bi se stimulisalo reagovanje matičnih ćelija. Matične ćelije potpomažu nastanku novog kolagena  i krvnih sudova, obnavljanje oštećene kože i brišu znakove starenja.

 

ŠTA JE TO TROMBOCITNA PLAZMA?

 

Trombocitna plazma je centrifugat krvi, uzet od osobe koja je odlučila da radi tretman. Ona ima visoku količinu trombocita, u  maloj količini krvne plazme ( 1 milion trombocita na 1 cm kubni plazme ). Pored trobmocita, u krvnoj plazmi se nalaze i faktori rasta ( sedam bitnih fakotra ), i veliki broj matičnih ćelija. 
 

PRP u ortopediji

 

U ortopediji se ovakva terapija najčešće koristi kod degenerativnih promena na zglobovima.

Cilj terapije je da spreči dalje propadanje zgloba i delimično regeneriše oštećeno tkivo, naročito hrskavicu, pa na taj način pacijent ima znatno manje tegobe. Mogu da se tretiraju svi zglobovi bez izuzetka, a najčešće koleno, kuk, rame i skočni zglob.

U zavisnosti od indikacije, lekari  opšte bolnice Analife će odrediti terapiju i način njenog sprovođena u cilju postizanja najboljih rezultata.

 

 

Sportske povrede i PRP

 

Primena regenerativne medicine kod sportskih povreda, daje odlične rezultate. Može se primeniti kod svih vrsta tendinopatija kao i kod parcijalnih ruptura, ligamenata, tetiva i mišića.

Terapija se može sprovesti kod akutnih i hroničnih promena muskuloskeletnog sistema, a njen cilj je da se iz krvi izdvoje neophodne komponente za zarastanje tkiva i da se one lokalno aplikuju na mesto povrede.

Postupak se najčešće sprovodi pod kontrolom ultrazvuka, a kako bi se što preciznije definisala i tretirala povređena zona. Ovom terapijom mogu da se tretiraju povrede ahilove tetive, teniski lakat, “jumper knee”, rotatorna manžetna, …

Profesionalnim sportistima, ovakva terapija omogućava brži povratak na teren. Ono što je posebno važno je činjenica da se od strane Svetske anti – doping agencije ne tretira kao doping.

 PRP metoda je bezbedna, i ne posotji mogićnost od dobijanja alergijskih ili drugih imunoloških reakcija jer se koristi plazma od samog pacijenta. 

 

KAKO IZGLEDA PRP TRETMAN?

 

Za PRP metodu  nije potrebna nikakva specijalna priprema. Prvo se uzme uzorak krvi od klijenta ( oko 40 ml- 150 ml). Zatim se krv pripremi ( centrifugira ) i izdvoji tečni deo krvi ( plazma ) od statičnog dela. 

Izdvojena plazma se ubrizgava  u okviru artroskopske operacije ili specijalnim iglama direktno u tretirano područije.

Ovim postupkom se na priordan način podstiče regeneracija i oporavak tkiva,hrskavice.

 

KOLIKO TRAJU EFEKTI?

 

To zavisi i od Vaših životnih navika, oštećenja  hrskavice,zglobova I  tkiva. Nije moguće tačno odrediti vreme trajanja efekata, jer ono zavisi od niza spoljašnjih faktora na koje mi ne možemo utiicati, ali možemo ublažiti.

 

KOLIKO JE POTREBNO TRETMANA? 

 

Vaš doktor ce proceniti koliko je potrebno tretmana. 


Tretman traje oko 30 min.

 

Profesionalni košarkaš na terapiji za povredjeni skočni zglob: PRP i ROBOT (CPM) - Bolnica Analife i dr Glišić

Postavite pitanje ili komentar Komentari (3)Zoran Milojevic (2019-12-21)

Postovani .Imam problem sa desnim kukom od prosle godine osetio sam da me zicne bol sa unutrasnje strane butine i primetio sam kad dugo hodam da pomalo hramljem,Uradio sam u februaru ove godine rentgen desnog kuka izvestaj glasi :subhondralna skleroza krova desnog acetabuluma sa umerenim suzenjem zglobnog prostora desnog koksofemoralnog zgloba u lateralnom delu. A pre neki dan sam uradio Magnetnu rezonansu oba kuka izvestaj glasi:Artikularne povrsine glatke,kongruentne artikularna hrskavica istanjena obostrano.Postoje subhondralne cisticne lezije desno vidljive u fluid senzitivnim sekvencama. Pa vas molim za savet dal, radite PRP tretman kuka i dali je efikasan za moj slucaj,mada imam 51 godinu.dal se sa tim tretmanom moze izostaviti operacija. Recite mi kolko taj tretman kosta ,i kako se izvodi. Srdacan pozdrav od Zorana Milojevica.

Ana Life (2019-12-21)

Postovani Zorane,
 sve odgoore na Vasa pitanja dobicete od naseg ortopeda hirurga dr Miodraga Glisica. Pregled (cena poslata na e-mail)
 i zakazuje se telefonom. Sa sobom ponesite sve snimke koje imate. Radimo PRP pod kontrolom ultrazvuka. (cena poslata na e-mail)
 tretman) Da li je to za Vas ili terapija na robotu za kukove to ce reci dr Glisic.

 S postovanjem

 Analife 

Beci ?enge (2019-12-03)

Koliko košta prp tretman kolena

Ana Life (2019-12-03)

Poštovani,
Kada je reč o PRP tretmanu kolena, to je intervencija koja se radi ambulantno. Prvo se izvadi Vasa Krv, koja se spacijalno obradi, zatim se izdvoji plazma koja je puna trombocita, tj faktora rasta i onda se ona aplicira u koleno. Intervencija se radi pod kontrolom ultrazvuka i cena intervencije (cena poslata na e-mail) po jednom tretmanu. Intervenciju izvodi nas ortoped dr Miodrag Glišić
Pregled i intervenciju mozete zakazati na 069-319-68-08.

Srdačan pozdrav Vaša Analife

Ljiljana Lekovi? (2019-05-22)

Poštovani, U Novom Sadu dr Ivica Lalić izvršio mi je reviziju cementne proteze kuka. Naime, prvi put sam operisana 2002. godine i posle 15 godina proteza se razglavila, tako da sam u septembru 2017. godine ponovo operisana. Godinu dana nisam videla svoj snimak, pa sam, pošto oporavak nije bio zadovoljavajući, sama sam otišla i privatno snimila kuk. Bila sam šokirana kada se na snimku videlo da je implant probio butnu kost. Hodam uz pomoć podlakatnih štaka već skoro dve godine i čekam da me neki drugi lekar ponovo operiše. Molim vas, napišite mi da li je moguće operativnim putem ispraviti ovu grešku. Mogu samo malo da se oslonim na operisanu nogu i želela bih da se ova greška ispravi i da moj život ima neki kvalitet. Rođana sam 1948. godine. S poštovanjem, Ljiljana Leković, Novi Sad, Vase Stajića 24

Ana Life (2019-05-22)

Draga Ljiljana,
na žalost, ne možemo Vam pomoći. Opsta bolnica Analife je specijalizovana za artroskopske intervencije (ligamentoplastike, debridmane, vadjenje slobodnih zglobnih tela, plika): ramena, lakta, kolena i stopala. Ne radimo operacije kukova.

S poštovanjem Analife

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje