Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!
Listerija vreba i trudnice

06/06/2020

Hrana kontaminirana bakterijom Listeria monocytogenes, izaziva ozbiljnu infekciju – listeriozu. Bolest prvenstveno pogađa starije od 50 godina, trudnice, plod u razvoju, novorođenčad i osobe sa smanjenim imunitetom. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, infekcija ovom bakterijom u trudnoći čini trećinu čak trećinu svih slučajeva listerioze, a poznato je da može da izazove prevremeni porođaj, pobačaj ili da ostavi ozbiljne posledice čak i smrt novorođenčeta. 

 

Listerija je retka zarazna bolest koju izaziva listeria monocytogenes gram pozitivna aerobna i uslovno anaerobna bakterija (što znači da živi sa kiseonikom, ali ako ga nema može i bez njeg) koja ne stvara spore – objašnjava ginekolog akušer, citoskriner dr Nada Potpara Novčić iz Opšte bolnice „AnaLife“ u Zemunu. - Otkrivena je pre oko 100 godina i ima nešto više od 20 serotipova, od kojih samo dva oblika izazivaju bolest kod ljudi, a ostali su značajni u veterini.

 

Rezervoar bakterija se nalazi svuda u prirodi, u zemlji, na biljkama u živitinjama u vodi. Javlja se sezonski od maja do septembra. Ono što je izdvaja kao specifičnu to je razmnožavanje na niskim temperaturama i do nula stepeni, a preživljava, iako ne stvara spore, u zamrznutim namirnicama čak na minus 20 Celzijusovih stepeni. Osim toga, specifična je i po širokoj lepezi pH vrednosti sredine u kojoj se održava pa može da opstane i u jako kiseloj sredini želudca i u hipertoničnim rastvorima soli. Prenosi se preko mleka pa čak i pasterizovanog, preko mekih sireva pogotovo onih obogaćenih plesnima, preko mesa i ribe, termički neobrađenog povrća i niskorastućeg voća. Uništava se na temperaturi 60 ⁰ C ako se izloži najmanje 30 minuta .

 

Ono što je, po rečima naše sagovornice, značajno u perinatologiji jeste da mnogo češće od ostale populacije, od listerije obolevaju trudnice i da se bolest prenosi na plod preko posteljice koju oštećuje ili na bebu tokom porođaja prolaskom kroz porođajne puteve.

 

Ukoliko se na plod prenese na početku trudnoće, najčešće uzrokuje spontani pobačaj, a osim toga može da izazove i prevremeni porođaj i smrt prevremeno rođene bebe 

 

#Analife #Analifezdravlje #listerija #trudnoca #Analifelepota

 


Listerija vreba i trudnice

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje