Kolposkopija i Papa bris

 
Kolposkopski pregled sa Papa brisom
· Kolposkopija je pregled grlića materice i vagine pod specijalnim mikroskopom (kolposkopom).  Ovakav način pregleda (pod uveličanjem) omogućava ginekologu da mnogo jasnije analizira površinu grlića materice i zidove vagine i uoči eventualne sumnjive promene (ranice).
 
· Neposredno pred kolposkopski pregled obavezno se radi bris po Papanikolau (Papa bris) (ove dve metode se idealno dopunjuju).
 
· U zavisnostu od izgleda i obima uočenih promena, kao i od rezultata Papa brisa, doktor će proceniti da li je neophodno da se uzme deo tkiva (biopsija) i da se pošalje na histo-patološki pregled (HP).
Kolposkopski pregled uz uzimanje Papa brisa potrebno je raditi jednom godišnje, pod uslovom da je prethodna kontrola bila u granicama normale.

· Prvi ovakav pregled treba uraditi najkasnije 3 godine posle prvog seksualnog odnosa, ali ne kasnije od 21. god. života.

U savremenoj ginekologiji opšte je potvrđena i prihvaćena sledeća konstatacija:
· redovne godišnje kolposkopske / Papa kontrole omogućavaju otkrivanje premalignih i ranih malignih promena grlića materice, u fazi kada su one potpuno izlečive manjom hirurškom intervencijom
 
Drugim rečima, ovakav način kontrole praktično eliminiše mogućnost razvoja uznapredovalih formi karcinoma grlića materice.

KONTAKT:


OPŠTA BOLNICA ANALIFE

Skadarska 5, (Zemun), Beograd
+381 11 319 68 08
+381 11 319 68 09
+381 11 319 68 11
+ 381 69 319 68 08

email: bolnica@analife.rs