2D/3D Ultrazvuk dojke, pazušnih jama, podključnih i nadključnih regija

 
Postovani,
 
Bila sam na pregledu kod svog ginekologa, koji mi je uz ginekološki pregled uradio i pregled dojki. Nakon pregleda rekao mi je da je pod prstima nalaz uobicajen za moje godine, ali ipak da uradim UZ pregled.
Jas am otisla da uradim UZ pregled u drzavnoj ustanovi gde mi je lekar dao “foto” i rekao da misli da imam ciste i savetovao pregled onkologa.
Potom sam otisla na pregled kod onkologa, koji je rekao da ponovim UZ pregled jer ovaj nema napisan izvestaj.
 
Sada sam uplasena i zabrinuta a krenula sam na pregled bez ikakvih tegoba da uradim sistematski pregled u cilju pravovremene brige za svojke zdravlje a pod uticajem raznih mediskih priča?
 
Napominjem da imam dvadeset pet godina i uredan ginekološki status.
 
Poštovana mlada damo,
 
Vaša situacija je potpuno uobičajena.
 
Obzirom da ste naveli godine i ginekološki status predlog je sledeći.
U Ana Life možete uraditi UZ pregled dojki na aparatu odličnih tehničkih karakteristika. Aparat je opremljen sondom za pregled dojke i daje slike vrhunskog kvaliteta i rezolucije što je prvi uslov za pravilnu interpretaciju nalaza.
 
Pregledom su obuhvaćene obe dojke po odredjenom redosledu - po takozvanim kvadrantima, (sve u cilju da se nešto ne preskoči) a potom se tkivo dojke uporedjuje da se dodatno uoči eventualno odstupanje u gradji. Zatim se pregleda regija bradavica i na kraju pazuh.
Nakon završetka pregleda konstatuje se prisustvo eventualnih promena i daje sugestija gde je eventualno potrebno dalje otići radi lečenja.
Mogu Vas obavestiti da je prisustvo malih cista tkz. mikrocista vrlo čest nalaz u dojkama u generativnom period žene, tako da ukoliko je lekar siguran da su to stvarno mikrociste ne treba se uzrujavati. One se mogu čak i izgubiti ili ostati slične veličine na više kontrola. Veće ciste se mogu opipati prstima ukoliko dojka nije voluminozna i naravno videti UZ pregledom. One takodje ne moraju brinuti pacijenta ukoliko
nisu mnogo velike(napr do 2cm), ukoliko nisu bolne i zapaljene i ukoliko je u njima prisutna samo tečnost.
 
Ostale, veće ciste i ciste koje ne spadaju u gore navedene- tkz “proste”, pripadaju grupi komplikovanih i kompleksnih cista moraju se razmatrati pojedinačno za svakog pacijenta i tada je najbolje konsultovati lekare sa iskustvom u dijagnostikovanje i lečenju patolologije dojke.
 
Napominjem Vam da u bolnici Ana Life postoji stručan tim lekara sa dugogodišnjim iskustvom u dijagnostikovanje i lečenju obolja dojke.
 
Dr Jasna Stevnaović, spec radiologije
 
 

KONTAKT:


OPŠTA BOLNICA ANALIFE

Skadarska 5, (Zemun), Beograd
+381 11 319 68 08
+381 11 319 68 09
+381 11 319 68 11
+ 381 69 319 68 08

email: bolnica@analife.rs