2D/3D Ultrazvuk abdomena

 
Ultrazvuk abdomena i karlice sa Color Doppler pregledom

Ultrazvuk abdomena i karlice je vrlo korisna, bezbolna, neškodljiva (za stvaranje slike koristi zvuk, ne koristi nikakvo zračenje) i brzo izvodljiva metoda za pregled svih struktura u trbušnoj duplji i karlici osim želuca i creva, (strukture ispunjene vazduhom ili mešavinom tečnosti i vazduha se na ultrazvuku ne vide dobro).

Dakle, ultrazvukom mogu da se pregledaju sledeće strukture u abdomenu i kartlici:
 
- Jetra, sa svojim velikim venama – vena porte i hepatične vene, žučna kesa i žučni putevi
- pankreas, slezina, nadbubrežne lože, oba bubrega
- limfni čvorovi u trbušnoj duplji
- veliki krvni sudovi trbuha – abdominalna aorta, celijačno stablo, gornja mezenterična arterija, bubrežne arterije, donja šuplja vena, ilijačne arterije i vene
- mokraćna bešika
- prostata, semene kesice, materica i jajnici (ove strukture se bolje vide specijalnim endovaginalnim ili endorektalnim sondama koje se stavljaju u vaginu ili završni deo debelog creva, ali se mogu poregledati i sondom za pregled trbuha, preko površine kože)
- prisustvo slobodne tečnosti u trbušnoj duplji
- mišići trbušnog zida
 
Priprema za pregled

Dan pre pregleda ne bi trebalo jesti hranu koja nadima (pasulj, kupus, grašak, boranija...). Ne treba jesti niti piti kafu četiri do pet sati pre pregleda (inače žučna kesa bude prazna i ne vidi se dobro), ili još bolje, uraditi pregled ujutro, na prazan stomak, posle pražnjenja creva. NE MOKRITI bar dva sata pre pregleda (da mokraćna bešika bude puna, bolje se vide i bešika i strukture karlice).
 
Pregled može u hitnim slučajevima da se uradi i bez bilo kakve pripreme!

Dijagnostičke mogućnosti (šta se može videti ultrazvukom):
 • difuzno oštećenje jetre - oboljenja jetre koja zahvataju celu jetru (»masna jetra«, hepatitis, ciroza jetre. Ukoliko postoji ciroza, Dopler pregledom se može ustanoviti i postojanje portne hipertenzije, tj. povećanog krvnog pritiska u sistemu vene porte sa posledičnim proširenjem vene porte, vena slezine i uvećanjem slezine
   
 • žarišne (fokalne) promene na jetri – primarni dobroćudni tumori jetre (hemangiomi i adenomi), rak jetre i sekundarni tumori na jetri tj. metastaze tumora drugih organa u jetri (ultrazvukom NE MOŽE da se odredi iz kog primarnog tumora potiče metastaza, tj. ako se vidi metastaza u jetri, ne može samo na osnovu njenog izgleda da se kaže da li potiče iz primarnog tumora pluća, dojke, debelog creva ili nekog drugog organa)
   
 • kamenje u žučnoj kesi (ponekad i u žučnim putevima), proširenje žučnih puteva, zapaljenje i tumori žučne kese
   
 • Pankreas – zapaljenje pankreasa(akutni pankreatitis ili hronični pankreatitis), tumori pankreasa, ciste pankreasa, proširenje pankreasnog kanala
   
 • Slezina – uvećanje cele slezine, najčešće zbog ciroze jetre ili nekih zaraznih bolesti ili bolesti krvi (infektivna mononukleoza, hronična leukemija, limfomi), a mogu se videti i metastaze tumora u slezini. Često se vidi i mala, pomoćna slezina.
   
 • Bubrezi – ultrazvukom se dobro vidi kamenje u bubrezima (pesak u bubrezima je suviše sitan i NE VIDI se ultrazvukom, dokazuje se pregledom urina) i zastoj mokraće u izvodnom sistemu bubrega koji se zbog toga proširi (staza, hidronefroza). Odlično se vide ciste u bubrezima – kortikalne, subkapsularne, parapijelične. Takođe se mogu videti tumori – dobroćudni (angiomiolipom) i zloćudni – rak bubrega. Mogu se videti i urođene anomalije – spušten bubreg, rotiran bubreg, potkovičast bubreg i može se ispitati da li postoji suženje bubrežnih arterija (Dopler bubrežnih arterija).
   
 • Nadbubrežne žlezde se, kad su normalne, ne vide ultrazvukom. Ukoliko postoji uvećanje nadbubrežne žlezde, najčešče zbog nekog tumora, to se vidi ultrazvukom
   
 • Abdominalna aorta – ultrazvukom se najčešće utvrđuje da li postoji proširenje tj. aneurizma abdominalne aorte
   
 • Uvećani limfni čvorovi oko aorte, donje šuplje veneili ilijačnih krvnih sudova se takođe mogu videti ultrazvukom (kad su normalne veličine obično se ne vide). Uvećanje limfnih čvorova u trbušnoj duplji se javlja kod limfoma i metastaza drugih tumora u limfne čvorove
   
 • Mokraćna bešika – ultrazvukom se mobu videti vrećasta proširenja zida bešike (divertikulumi), zadebljanje zida, kamenje u bešici i tumori bešike
   
 • Prostata – ultrazvukom (transabdominalno, preko kože trbuha) može da se utvrdi veličina prostate i izmeri zapremina. Transrektalno (kroz debelo crevo, mnogo preciznije), može da se utvrdi struktura prostate i mogu da se uoče tumori u prostati.
   
 • Semene kesice – veličina i oblik, ciste semenih kesica (retko se pojavljuju)

Ultrazvukom se mogu prikazati i upalna stanja, odnosno gnojne kolekcije u trbušnoj duplji (mogući nakon operativnih zahvata), uvećano i upaljeno slepo crevo (apendiks), ciste trbušne maramice (peritoneuma) i njenih duplikatura i slobodna tečnost  u trbušnoj duplji (ascit - najčešće se javlja kod ciroze jetre i raka jajnika, ali i u nekim drugim stanjima)
 
Ultrazvukom može da se vidi i slobodna tečnost u plućnoj maramici – pleuralni izliv.

Vrlo je bitno napomenuti da je SAMO ZA NEKE od navedenih obljenja i stanja ultrazvuk definitivna metoda, tj. da se radi samo ultrazvuk i da nije potrebno nikakvo dodatno snimanje. ZA veliki broj navedenih bolesti i stanja ultrazvuk je samo POČETAK ispitivanja i neophodna su dodatna ispitivanja ili snimanja – skenerom (CT, MSCT) ili magnetnom rezonancijom (MRI).
 
 

KONTAKT:


OPŠTA BOLNICA ANALIFE

Skadarska 5, (Zemun), Beograd
+381 11 319 68 08
+381 11 319 68 09
+381 11 319 68 11
+ 381 69 319 68 08

email: bolnica@analife.rs