SKRINING KUKOVA NOVORODJENČETA

SKRINING KUKOVA NOVORODJENČETA 
Naš region a naročito jug, jugoistok Srbije a naročito Kosovo predstavljaju endemsko područje za urodjeno išćašenje kukova novorodjenčeta, kao i druge različite stepene i modalitete njihovih  poremećaja . Zbog toga je u poslednje tri decenije je uložen ogroman napor u iskorenjivanju ovog problema. Pre dvsadeset godina je dnevno u našim velikim ortopedsko hiruškim ustanovama operisano nekoliko deteta sa iščašenim kukovima dok je danas taj broj sveden na godišnji nivo. U tome možemo da zahvalimo sistematskom skrinigu kukova novorodjenćadi koji je postao zakonska regulativa.
 
On podrazumeva klinički i ultrasonografski pregled svih novorodjenčadi unutar prva tri meseca života.Na taj način rano otkrijemo poremećaj i borimo se sa njim raznim neoperativnim metodama tokom prve godine života. Interesantno je itaći da ovaj vid sistemtskog skriniga postoji tek u nekolicini zemalja Evrope /Srbija, Austrija, Češka, Slovaćka .../ dok se u većem naročito ekonomski dominantnom delu ne sprovodi sistematski. 
 
I   Roditelje pitamo :
1.    Koja je trdnoca i koje dete po redu
2.     Kakva je bila trudnoća / rizična, održavana, karlična prezentacija ploda, prateće bolesti tokom trudnoće i uzimanje lekova , navike , vantelesna oplodnja..../
3.    Porodjaj : carski rez ili prirodni
 
II      Pregled
1.   Dužina donjih ekstremiteta
2.   Simetričnost femoralnih i glutealnih brazdi
3.   Ograničenje pokreta / abdukcije/
4.   Stabilnost kuka
 
 
 
 
 
III   ULTRASONOGRAFSKI PREGLED
Talasna priroda UZ je izuzetno niske energije pa bezopasno omogućava vizualizaciju mekano- tkivnih struktura lokomotornog sistema
1.   Neinvazivan
2.   Brz
3.   Pouzdan
4.   Jednostavan
5.   Jevtin
6.   Komforna za bebu i dijagnostičara
 
 
 
IV RTG PREGLED
Rengenski pregled kukova novorodjenčeta i odojčeta je rutinski obavljan do šestog meseca starosti sve do pojave ultrazvučne dijagnostike. Primedbe su na njegovu štetnost kao i veoma zakasneli pregled u situacijama poremećaja gde je neophodno lečenje.
 
Danas se RTG kukova ograničeno primenjuje i to u kompleksnim situacijama lečenja iščašenih kukova kao i u područjima gde ne postoji obučeni tim za ultrazvučni pregled.  
 
 
 
PRVI PREGLED SE OBAVLJA ŠTO RANIJE NAKON PORODJAJA PO MOGUĆSTVU U PORODILIŠTU I TO U PRVOM MESECU A NAJ KASNIJE DO TREĆEG MESECA ŽIVOTA
 
Kod normalnih stanja se obavlja i kontrolni pregledi na 6-8 nedelja, a roditeljima se savetuje široko povijanje do isteka šestog meseca, vežbe i uzimanje D vitamina.
 
U situacijama iščašenih ili displastičnih /plitkih / kukova savetuje se ortopedsko lečenje
- Primarno reponiranje ortopedskim manevrima ili kombinovano sa zenit trakcijom kod težih situacija
- Nošenje dinamičkih ortoza – kaiševa Pavlik aparat
 
 
Uspešnost lečenja je u zavisnosti od stepena poremećaja kuka -displazije ili iščašenja kao i od vremena započetog lečenja.
 
ŠTO RANIJE PREGLED !

KONTAKT:


OPŠTA BOLNICA ANALIFE

Skadarska 5, (Zemun), Beograd
+381 11 319 68 08
+381 11 319 68 09
+381 11 319 68 11
+ 381 69 319 68 08

email: bolnica@analife.rs