Transplantacija masti i matičnih ćelija u zadnjicu

Transplantacija masti i matičnih ćelija u zadnjicu /Fat graft zadnjice/ ili buttok fat

1. Doktore Arsicu, kakva je operacija transplantacija msti u zadnjicu /buttok fat transfer/ koju Vi radite?
 
Transplantacija masti i matičnih ćelija u zadnjicu /Fat graft zadnjice/ ili buttok fat transfer, je operacija gde se vrši transplantacija masti koja je prethodno uzeta sa regija gde je ima u visku. Potom se ista mast specijalno obradi, izvoje se vitalne masne ćelije, zatim se trasplantira (ubaci) u glutealne regije (zadnjicu). Da bi efekat bio još bolji, moja operativna tehnika podrazumeva ubacivanje matičnih ćelijauzetih iz vase krvi. Matične ćelije povećavaju procenat revitalizovanih masnih ćelija i pokreću mehanizam stvaranja novih masnih ćelija.
 
Na ovaj način smo obezbedili da se veći procenat, nego inače, masnih ćelija revitalizuje (primi). Samim tim je potreba za novom, dodatnom operacijom svedena na minimum.
 
2. Kako se izvodi operacija transplantacije masti u zadnjicu

Fat graft zadnjice ili transplantacija sopstvene masti i maticnih celija je operacija koja se sastoji iz dve operacije obavljenje u jednom aktu:
 
1. Liposukcija delova tela koji imaju masno tkivo u višku, ujedno se radi ikorekcija lipodistrofičnih promena dovodeći telo u sklad. Formira se novi struk i tope se delovi leđa iznad zadnjice. Tako se dobija potpuno drugačija bista (figura) jer
(koriguju se lipodistroficne promene na regijama gde ih ima u visku)
2. Tranasplantacija masti i maticnih celija u glutealne regije (zadnjica), gde masnih celija ih u manjku ili gde treba korigovati oblik I velicinu zadnjice).
 
3. Da li se prave rezovi, ako se prave, da li se vide ožiljci?
 
Nema rezova, nema ni ožiljaka!!!!!!!
 
Masno tkivo se uzima iglama za liposukciju minimalnog promera, i u te minijaturne rupice stavlja se po jedan šav, koji se skida nakon 7 dana od operacije. Ožiljak od rupice vremenom nestane, izuzetno osetljiva koža može imati blede tačke.
A rupice na glutealnim (zadnjica) regijama, kroz koje se ubacuje /transplantira/ mast se ne šiju, minimalne se i zarastu nakon 2 -3 dana. Drugim rečima, ožiljaka nema.
 
4. Da li mast koja se transplantira u zadnjicu ostaje tu zauvek?
 
Našim načinom ubacivanja ili transplantacijom masti sa vašim matičnim ćelija veći procenat masnih ćelija se revaskularizuje, tj.”primi”.
Manji procenat masnih ćelija propadne, organizam ih resorbuje. Zbog toga se uvek stavlja više masnih ćelija da krajnji rezultat bude što bolji, kao i da broj “izgubljenih“ ćelija svedemo na na minimum.
Iako su rezultati ove metode dugotrajni, oni se ipak ne mogu smatrati trajnima. Zbog starenja i gubitka mase na raznim mestima može biti potrebno ponavljanje zahvata
 
5. Koja je vrsta anestezije i koliko traje operacija?
 
Fat graft –uvecanje zadnjice tranasplantacijom sopstvene masti je operacija koja traje jedan do da sata, ali operacija može biti i duža u zavisnosti od masti I toga kako se ona izdvaja I preradjuje.
Čitava procedura sprovodi se u opštoj anesteziji.
 
6. Kakav je postoperativni tok?
 
Prva kontrola je 3-4 dana, nako operacije, kada se skidaju flasteri I kontroliše rana.
Sledeća kontrola je nakon 7 dana I tada se skidaju konci sa regija gde je mast uzeta. Tuširanje (kvašenje rana) izbegavati bar prvih 3-4 dana od operacije.
 
Normalnim dnevnim aktivnostima se možete vratiti od nedelju do dve nedelje dana nakon operacije, u zavisnosti od posla kojim se bavite.
Seksualnu aktivnost treba izbegavati najmanje 2-3 nedelje nakon hirurškog zahvata.
 
Nakon toga morate biti pažljivi i oprezni sa vašom zadnjicom najmanje mesec dana nakon operacije.
Treniranje je dozvoljeno meseca dana posle operacije.
 
Koje su komplikacije ovog zahvata?
Post proceduralni diskomfort ili nelagodnost posle operacije se veoma razlikuje od bolesnika do bolesnika. Dok neki mogu imati osećaj bola, modrice, otok ili otežano disanje, drugi mogu biti bez ikakvih tegoba.
Iako većina pacijenata nema nikakve komplikacije, trebalo bi da sa svojim
plastičnim hirurgom popričate o svakoj mogućoj komplikaciji.
Kod nas dobijete Informator o operaciji i saglasnost na istu. Kada ga pročitate, popričaćete sa mnom i sa našim anesteziologom o svemu što je nejasno ili vazbunjuje.
 
8. Kakva je preoperativna priprema?

Kao što je za svaku operaciju u anesteziji, tako je i za ovu potrebno uraditi:
- RTG pluća sa nalazom specijaliste radiologa
- EKG
- Specijalistički pregled interniste
- Specijalistički pregled anesteziologa
- Kontrolna krvna slika
- Bolnicki dan i noć, sutradan napuštate bolnicu.
 
U cenu operacije ne ulazi spisak laboratorijskih analiza
-Krvnu grupu
-Kompletnu krvnu sliku sa biohemijom
-Analiza urina

9.Koji su alternativni tretmani?

Alternativa je ne podvrgavanje operaciji. I prikrivanje stanja odgovarajućom garderobom.

KONTAKT:


OPŠTA BOLNICA ANALIFE

Skadarska 5, (Zemun), Beograd
+381 11 319 68 08
+381 11 319 68 09
+381 11 319 68 11
+ 381 69 319 68 08

email: bolnica@analife.rs