EKSPERTSKI 4D ultrazvuk od 20-24 nedelje trudnoće

4D-3D ULTRAZVUČNI PREGLED OD 20 - 24 NEDELJE TRUDNOĆE
 
Ekspertski 4D/3D ultrazvučni pregled od 20 do 24 nedelje trudnoće “Anatomsko-morfološki pregled sa fetalnom ehokardiografijom”
 
Iako se plod detaljno gleda počev od 12. nedelje trudnoće, ovo je najbolji period za analizu izgleda (morfologije) svih glavnih organskih sistema i spoljašnjeg izgleda bebe.
Po protokolu vođenja normalne trudnoće (Zdravstvena zaštita žena u toku trudnoće, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, 2005.god.), ovaj pregled je jedan od dva najvažnija ultrazvučna pregleda u trudnoći (pored pregleda u vreme „double“ testa).
 
Pregled se sastoji iz četiri segmenta:
 
1. 4D/3D/2D ANATOMSKO – MORFOLOŠKA ANALIZA

Veličina bebe omogućava analizu i najsitnijih anatomskih detalja, kako bismo se uverili da nema anomalija koje mogu da se uoče ultrazvukom:
- 3D/4D mod – analiza spoljašnjeg izgleda ploda (da li postoji rascep usne, kakva je simetrija lica, da li postoje deformiteti šake i stopala)
- kičmeni stub (2D i 3D mod)
- analiza moždanih struktura (mali mozak, moždane komore, corpus calosum, krvni sudovi baze lobanje /3D i Power Doppler, prisustvo očnih sočiva)
- analiza trbušnih organa (uočavanje želuca i integriteta dijafragme, uočavanje mokraćne bešike i dve arterije pupčanika, prisustvo i izgled oba bubrega)
- analiza integriteta prednjeg trbušnog zida (da li postoji defekt prednjeg trbušnog zida)

Napomena:

Posle 20-te nedelje trudnoće gube se ultrazvučni znaci za Daunov sindroma na plodu i iz krvi trudnice, te mongoloidi koji nemaju neku veću anomaliju, praktično više ne mogu da se otkriju. 
 
 
2. FETALNA EHOKARDIOGRAFIJA

Ovaj period je referentni (najbolji) za pregled srca ploda. Analiza je sada detaljnija u odnosu na period do 20 nedelje, samim tim što je ovaj važan organ veći. Analiziraju se dve komore i dve predkomore, aorta i njen izlaz iz leve komore, plućna arterija i nje izlaz iz desne komore, srčana pregrada, protoci kroz srce i njegove velike krvne sudove (Power, Color Doppler i 3D angio modovi) ....

3. PREGLED POSTELJICE I KOLIČINE PLODOVE VODE (AFI - indeks količine plodove vode)
 
·      Izgled i struktura posteljice, njena lokalizacija (nisko usađena?).
·      Količina plodove vode je veoma važna - nije dobro da je ima malo, a ni puno.
 
 
 
 
4. 3D/4D - KAKO IZGLEDA I NA KOGA LIČI?

Gledajući Vašu bebu kako se češka, smeje, plače, zeva ili ljuti, i Vi i budući otac već u trudnoći ostvarujete prisan kontakt sa njom. Ovakve slike i filmovi su više nego očigledna potvrda reči doktora da je Vaša beba dobro. Nije ni čudo što je jedna mala devojčica, buduća sestra, kad se završio pregled uzviknula: a bata, što ga ne vodimo kući ?!
Kompletni pregledi u trudnoći najmodernijim metodama u okviru nove bolice AnaLife.
 

KONTAKT:


OPŠTA BOLNICA ANALIFE

Skadarska 5, (Zemun), Beograd
+381 11 319 68 08
+381 11 319 68 09
+381 11 319 68 11
+ 381 69 319 68 08

email: bolnica@analife.rs