Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!
Šesti ste mesec trudnoće...Šta se dešava sa bebom?

26/03/2019

Bebino telo je potpuno prekriveno sirastim mazom (vernixom), koji je neka vrsta toplotnog izolatora, a i štiti kožu od delovanja urina (beba nema izdvojen WC, već piški u polodovu vodu). Rastu joj obrve i trepavice. Na zubima se stvara zubna gleđ. Rastu nokti na rukama, a tu su i otisci na prstima. Počinju da se stvaraju leukociti, a slušni aparat je potpuno formiran. 

 

Na kraju 24 nedelje (6-og meseca), mališan je dugačak oko 30 cm, a težak oko 650 gr

 

Šta se radi od pregleda?

 

Ovaj period trudnoće je najbolji za detaljnu analizu izgleda (morfologije) svih glavnih organskih sistema i spoljašnjeg izgleda bebe ultrazvukom. 

 

Po protokolu vođenja normalne trudnoće (Zdravstvena zaštita žena u toku trudnoće, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, 2005.god.), ovaj pregled je jedan od dva najvažnija ultrazvučna pregleda u trudnoći (uz ultrazvuk od 11-14 nedelje, tj. u vreme „double“ testa).

 

Naravno, već ste naučili da jednom mesečno odete kod ginekologa na redovnu kontrolu (kontrola krvne slike, analiza urina, merenje krvnog pritiska, prirasta telesne težine, a i razgovor sa stručnim licem nije zanemarljiv). 

 

Savet:

Da li ste ikad dobili toliko saveta kao sada u trudnoći? Znam, niste. Pošto se trudnoća ne zove bez razloga „drugo stanje“, saveti su neophodni. A ima ih raznih, i stručnih i nestručnih. Recimo, verovatno ste negde čuli da treba da jedete za dvoje. Nemojte to da radite. U trudnoći se metabolizam ubrzava, apetit raste, te mnogo lakše dobijate na težini nego kada niste trudni. Uz uravnoteženu, blago dijetalnu ishranu, Vaša beba koja je idealan parazit (uzima bez pitanja), dobiće sve što joj je potrebno. Normalno je da dobijate oko 500 grama nedeljno. Znači, zaobilazite poslastičarnice i pekare u širokom luku.

 

Saznajte više


Šesti ste mesec trudnoće...Šta se dešava sa bebom?

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje