Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!
Anomalije srca - Koje trudnice pripadaju rizičnoj grupi za anomalije srca ploda?

19/08/2021

Šta su anomalije srca ploda?

Anomalije srca su tzv. multifaktorijalne etiologije (porekla). Znači, ne postoji «prava» genetska osnova, mada postoje i genetski sindromi koji dovode do ovih poremećaja.

Kada se javljaju anomalije srca ploda?

Anomalije srca se, na primer, češće javljaju ukoliko neko od budućih roditelja ima srčanu manu, ili ako je u prethodnim trudnoćama postojala anomalija srca ploda.

Rizična grupa trudnica za anomalije srca ploda

Rizična kategorija su i trudnice koje imaju određene bolesti, kao što je šećerna bolest, zatim bolesti vezivnog tkiva, ili neke virusne infekcije u početku trudnoće. Postoje i određeni teratogeni faktori, tj. supstance koje, kada se unesu u organizam u periodu organogeneze (formiranja organa), mogu da poremete razvoj srca ploda. Na posebnu opreznost upućuje i prisustvo nekih anomalija na plodu. Naime, anomalije srca su u 30 odsto slučajeva praćene i anomalijama na drugim organskim sistemima ploda. Rizična je i trudnoća kod koje se genetskim sonogramom (ultrazvučni pregled od 11. do 14. nedelje) utvrdi povećan NT, tzv. vratno rasvetljenje, inače jedan od ultrazvučnih markera za kontrolu bebinih hromozoma.

 

Pokazalo se da su veće anomalije srca u 25 do 40 odsto slučajeva povezane sa visokim NT-om. To znači da povećan  NT ne upućuje samo na poremećaj hromozoma, već i na moguću anomaliju srca ploda. U tom slučaju treba što ranije uraditi detaljni ehokardiogram (pregled srca) ploda.

 

Saznajte više

Follow Bolnica Analife on Instagram , TikTokFacebook and Youtube


Anomalije srca - Koje trudnice pripadaju rizičnoj grupi za anomalije srca ploda?

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje