Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!
Kakva treba da mi bude ishrana u trudnoći? Zdrava ishrana za trudnice: Hranjenje Vas i Vaše Bebe

11/12/2023

1.    Raznolika  Ishrana za Uspešan Razvoj:

 Raznovrsnost je ključna. Uključite različite voće, povrće, integralne žitarice, proteine i mlečne proizvode kako biste obezbedili miks vitamina i minerala.

2.    Superheroji na Tanjiru - Vitamini i Minerali:

 Fokusirajte se na hranu bogatu folnom kiselinom, gvožđem, kalcijumom, omega-3 masnim kiselinama. To su superheroji koji pomažu u pravilnom razvoju bebinog nervnog sistema, kostiju i srca.

3.    Voda, Voda, Voda:

Ne zaboravite na vodu! Održavanje hidriranosti ključno je za Vaše dobro zdravlje, a takođe pomaže u prevenciji konstipacije (zatvor)  koja može biti neželjeni saputnik trudnoće.

4.    "Mala, Ali Česta Jela":

 Probajte jesti manje, ali češće. Ovo može pomoći u kontroli jutarnje mučnine i održavanju konstantnog nivoa energije tokom dana.

5.    Jelovnik za trudnice morao bi često na Meniju da ima Kalcijum i Belančevine:

 Mlečni proizvodi, orašasti plodovi, i meso pružaju vašem telu potrebne doze kalcijuma i belančevina koje su neophodne za bebin razvoj.

6.    Umetnost Grickanja - Zdrave Užine:

Voće, povrće, orašasti plodovi - ovo su savršene opcije za zdrave užine. Osim što su ukusne, pružaju potrebne vitamine i vlakna.

Pametne odluke o ishrani tokom trudnoće nisu samo dobre za Vaše fizičko zdravlje, već i za Vaše emotivno stanje. Uživajte u svakom zalogaju i budite sigurni da pružate najbolje za Vas i Vašu malu bebu.

 

 Ishrana u trudnoći bez gojenja:

"Za Dvoje" Ne Znači Duplo Jesti : Zašto Trudnice treba da planiraju ishranu?

Jeste, trudnoća je vreme kada je ishrana posebno važna, ali to ne znači automatski udvostručavanje obroka. Evo zašto "jesti za dvoje" nije nužno najbolji pristup:

 

          Pravilan Rast, Ne Prekomerna Težina:

Prekomerna telesna težina tokom trudnoće može izazvati komplikacije. Fokusirajte se na pravilan rast i razvoj bebe, uz redovne posete lekaru. Ukupan prirast telesne tezine u toku cele trudnoce, ne bi trebalo da bude vise od 12 do 15 kg

 Kvalitet Iznad Količine: Trudna sam – moraju mi se ispuniti sve želje!

Fokusirajte se na kvalitet hrane umesto na kvantitet. Hrana bogata nutrijentima ključna je za zdrav razvoj bebe, a ne velike porcije.

 

Šta ne treba jesti u trudnoći

Više Nutrijenata, Manje Prerađenih Šećera:

 Umesto da razmišljate o duplim porcijama, usredsredite se na raznolikost. Unosite hranu bogatu gvožđem, folnom kiselinom, kalcijumom, omega-3 masnim kiselinama i vitaminima.

Kvalitetna Hrana za Zdravu Trudnoću:

 Osmislite obroke koji kombinuju voće, povrće, integralne žitarice, proteine i mlečne proizvode kako biste osigurali raznolikost nutrijenata.

Prevencija Dijabetesa Tokom Trudnoće:

Prekomerna konzumacija šećera može dovesti do gestacijskog dijabetesa. Razumno konzumiranje šećera pomaže u održavanju optimalnog zdravlja.

Pametno planiranje ishrane tokom trudnoće ima daleko veće značenje od jednostavnog povećanja porcija. Kvalitet, raznolikost i pažljivo praćenje potreba tela ključni su za zdravu i srećnu trudnoću. 


Kakva treba da mi bude ishrana u trudnoći? Zdrava ishrana za trudnice: Hranjenje Vas i Vaše Bebe

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje