4D-3D ultrazvučni pregled do 9. nedelje trudnoće

3D/4D ULTRAZVUČNI PREGLED do 9. nedelje trudnoće („utvrđivanje trudnoće“)
 
Pozitivan test na trudnoću iz mokraće ili povišene vrednosti „hormona trudnoće“ /Beta HCG/ u krvi, su znaci da je trudnoća verovatna, ali ne i sigurna. Takođe, ovi testovi ne mogu da isključe eventualnu vanmateričnu trudnoću.

Jedina sigurna dijagnoza trudnoće postavlja se ULTRAZVUČNIM PREGLEDOM koji nam omogućava da utvrdimo:
-       Da li ste trudni?
-       Da li je trudnoća u materici?
-       Da li se vidi plod i njegova srčana aktivnost? 
-       Koliko je stara trudnoća- nedelja gestacije (NG)?
-       Koji je termin porođaja?

Ukoliko se na ovom pregledu ne uoči plod i njegova srčana aktivnost (ultrazvukom je moguće primetiti srčanu aktivnost ploda već oko 5 nedelje gestacije), pregled se ponavlja za oko 7 dana (u Bolnici „Analife“ u okviru „utvrđivanja trudnoće“, naplaćuje se samo prvi ultrazvučni pregled). 
 
 
Kada utvrdimo da ste trudni, analizirajući Vaše anamnestičke podatke (porodična i lična oboljenja uključujući alergije na lekove, preležane zarazne bolesti, dijabetes, oboljenja štitna žlezda, pritisak, telesna težina, raniji porođaji i pobačaji), svrstavamo trudnoću u normalnu (fiziološku) ili visokorizičnu (trudnoća koja zahteva pojačan nadzor i eventualne dodatne dijagnostičke i terapijske postupke).

Dobićete savet u vezi uobičajenih tegoba u trudnoći:

-        Muka i povraćanje su prolazne pojave i trebalo bi da prestanu spontano oko 16 nedelje
-        Gorušica može da se ublaži manjim i češćim obrocima i ako treba promenom namirnica
-       Hemoroidi i zatvor su u trudnoći uobičajena tegoba i zato treba jesti hranu sa više žitarica (mekinje, kačamak, pahuljice, a izbegavati masnu, jako začinjenu hranu, kafu i alkohol)
-       Što se tiče pušenja dovoljno je pitati trudnicu da li bi bebi stavila cigaretu u usta kada se rodi? Naravno da ne, ali Vi to upravo radite kada pušite – mislite o tome?
-       Proširene vene su takođe propratna pojava u trudnoći, a tegobe se mogu ublažiti nošenjem čarapa za vene i izbegavanjem dužeg stajanja i hodanja. U izraženijim slučajevima neophodan je pregled vaskularnog hirurga.
-       Dobićete preporuku kakva u trudnoći treba da bude ishrana, fizička aktivnost, seksualno ponašanje, korišćenje lekova, informacije o mogućnostima putovanja, proceni radne sposobnosti itd.
 
 

KONTAKT:


OPŠTA BOLNICA ANALIFE

Skadarska 5, (Zemun), Beograd
+381 11 319 68 08
+381 11 319 68 09
+381 11 319 68 11
+ 381 69 319 68 08

email: bolnica@analife.rs