Uspešno ste prijavljeni na našu mailing listu. Hvala!
Vaš komentar je poslat na odobrenje administratora. Hvala!
Trudnoća anomalije u trudnoći doktor vojislav živanić

Dr sci.med. dr Vojislav Živanić - specijalista ginekologije i akušerstva

Oblast: 4D trudnoća, dijagnostika anomalija, 3D ginekologija. Medicinski direktor bolnice Analife

Anomalije u trudnoći

Anomalija je promena strukture ili forme organa, dela organa ili dela tela kod novorođenčeta.

 

ŠTA SU ANOMALIJE PLODA ?

- Najveći strah budućih roditelja je vezan za eventualno postojanje anomalije ploda. Zadatak stručnjaka za prenatalnu negu je da na vreme uoče svaku promenu koja upućuje na anomaliju i, kada je moguće, da spreče posledice otkrivenih anomalija - a sve u cilju rađanja zdravog deteta.

Šta su u stvari anomalije ploda?

- Anomalija je promena strukture ili forme organa, dela organa ili dela tela kod novorođenčeta.

Da li su takve promene česte?

- Anomalije su relativno česte, a javljaju se kod tri do pet odsto živorođenih beba. Drugim rečima, od 100 rođenih beba, tri do pet ima neku anomaliju. One su najčešći uzrok smrti pre navršene prve godine života.

 

Šta može da dovede do anomalija i da li su nasledne?

- Česta je zabluda da su sve anomalije nasledne pa se razmišlja da, ako ih nemaju roditelji, zašto bi ih imala njihova beba. Naprotiv, vrlo mali deo anomalija je nasledan.

 

Uzroci anomalija su različiti i mogu da se podele u nekoliko grupa.

1. Jednu grupu čine anomalije koje nastaju usled poremećaja na genima i hromozomima ploda (genetske anomalije i hromozomopatije). Najveći deo ovih anomalija je ‚‚slučajna greška prirode”, a samo mali deo je direktno nasledan (znatno ispod 10%).

 

2. Druga grupa anomalija je uzrokovana određenim bolestima majke, bilo da se radi o samoj bolesti koja može da dovede do anomalije, ili lekovima koje ona mora da uzima zbog te bolesti. Na primer, primećena je češća pojava nekih anomalija ploda kod trudnica koje boluju od šećerne bolesti, bolesti vezivnog tkiva (lupus eritematodes), poremećaja funkcije štitne žlezde, epilepsije, itd.

 

3. Mali deo anomalija ploda (manje od jedan odsto) nastaje zbog uzimanja lekova koji mogu da oštete plod. Sa tog aspekta, naročito je značajan period kada se formiraju organi, odnosno do desete nedelje trudnoće. Posle toga, svi organi ploda uglavnom rastu, pa se rizik od njihovog oštećenja značajno smanjuje.

 

4. Najveći broj malformacija (oko 65-75%) nastaje iz nama nepoznatog razloga, ili zbog udruženog delovanja raznih faktora, od kojih su nam neki poznati, a neki ne. Praktično, za skoro tri četvrtine anomalija ne znamo uzrok. U ovu, najveću grupu malformacija, spadaju: defekti neuralne cevi, anomalije srca, razni rascepi na licu (usne, nepca), anomalije gastrointestinalnog trakta, vodena glava (hidrocefalus), zatim anomalije dijafragme, urinarnog trakta, defekti trbušnog zida... Jedini način za njihovo otkrivanje (bar za one koje mogu da se otkriju u trudnoći) jeste isključivo ultrazvuk.

Kako na plod deluju infekcije majke koje mogu da se dogode i u trudnoći?

- Od svih anomalija ploda, tri do deset odsto nastaje usled infekcija majke u trudnoći. Najopasnije su infekcije virusom rubeole, citomegalovirusom, toksoplazmom, herpes virusom i slično. Ove infekcije, naročito u ranim nedeljama trudnoće, mogu da dovedu do teških anomalija srca ploda, do oštećenja na centralnom nervnom sistemu, jetri i očima, ali i na ostalim vitalnim organima tela.

U kojem periodu trudnoće se dijagnostikuju anomalije?

- Da li će i kada neka anomalija ploda da bude otkrivena, zavisi od nekoliko faktora, a najvažniji su: vrsta poremećaja, starost trudnoće, kvalitet ultrazvučnog aparata, i naravno, obučenost lekara koji obavlja pregled. Dijagnoza velikog broja malformacija je moguća već od 11. do 14. nedelje trudnoće (treći mesec), kada se trudnici i predlaže detaljni ultrazvučni pregled, poznat kao ‚‚genetski sonogram prvog trimestra”. Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji (3D i 4D ultrazvuku), dobro obučen ginekolog može rano i jasno da vidi, recimo, rascep usne i nepca u tri dimenzije, anomaliju na kičmi, deformitet stopala ili ruke, pa čak i veće anomalije srca.

Zbog čega se, kada se kaže anomalija, najčešće misli na Daunov sindrom?

- Zbog toga što je u poslednjih nekoliko godina, zbog napretka u načinu dijagnostike, ova anomalija u žiži interesovanja javnosti. Ipak, radi se o retkom poremećaju. Otprilike na 500 do 700 porođaja se rodi jedan mongoloid.

 

Da li amniocenteza daje odgovor na pitanje da li je sa bebom sve u redu?

- Zabluda je da amniocenteza daje odgovor na sve. Kamo sreće da je tako! Prvo, amniocenteza nije intervencija bez rizika. Uloga ginekologa je da trudnici objasni koji su rizici da beba ima poremećaj hromozoma, ali i rizici da zbog same intervencije izgubi trudnoću. Na 200 amniocenteza jedna trudnoća se izgubi zbog intervencije. Sa druge strane, amniocenteza i slični invazivni postupci (biopsija čupica posteljice, kordocenteza) praktično otkrivaju samo poremećaje hromozoma ploda (u okviru kojih je Daunov sindrom daleko najčešći). Ove malformacije čine samo oko 20-25 odsto anomalija ploda. Za dijagnozu svih ostalih anomalija, koje je moguće otkriti u trudnoći, neophodni su detaljni ultrazvučni pregledi ploda. Prema tome, relativno česta rečenica trudnice koju čujem u kliničkoj praksi: ‚‚Da uradim amniocentezu, pa ću znati da li beba ima anomaliju ili ne”, daleko je od istine.

 

Dr med.sci.dr Vojisla Živanić - ginekolog i akušer Opšte bolnice Analife

 

Važna napomena:

Veća količina masnog tkiva na trbuhu izrazito otežava prolazak ultrazvučnih talasa. Zbog toga, kod gajaznih trudnica, često nije moguće uraditi detaljan (ekspertski) 4D pregled ploda. Više o tome Klikni ovde.

Postavite pitanje ili komentar Komentari (125)




Slavica (2024-02-22)

Moja kci je u 6.mesecu trudnoce, zivi u Crnoj Gori i na 4D ultrazvuku je dr primetio tecnost u bebinom trbuhu. Sve ostalo je ok. Koliko je to opasno i da li imate neki savet, lekar je rekao da mora da se prati. Jako sam zabrinuta, moja kci ima 28 god, ima vec dete od 1,5god, pije eutirox jer ima hasimoto sindrom jos od 19.godine, pila je i u prvoj trudnoci. Unapred hvala

Ana Life (2024-02-22)

 

Poštovana Slavice,

Molimo Vas posaljite nam nalaz da dr Živanić pogleda.

Nalaz pošalji na bolnica@analife.rs i naglasite da je za dr Živanića.

Srdačan pozdrav Vasa Analife

 

M (2024-02-16)

Postovani, Prenatalni test je uredan ali se u 30. nedelji sumnja na micrognatiu (skracena donja vilica). Da li mislite da moze upak biti povezano sa nekim sindromom ili je moguce da se beba na UZ nije lepo namestila icda je greska? Hvala

Ana Life (2024-02-16)

 

Postovana,

Molimo Vas javite se u genetsko savetovaliste kako bi konzilijum lekara pogledao sve nalaze i odradio pregled i doneo odluku o daljem toku trudnoće.

Srdačan pozdrav Vasa Analife

 

Jelena (2024-02-02)

Poštovani, planiram trudnoću i bolujem od reumatoidnog artritisa. Pijem lek salazopyrin. Da li je on bezbedan u trudnoći? Reumatolog tvrdi da je bezbedan, ginekolog kaže da je teratogen. Molim za vaše mišljenje? Hvala unapred.

Ana Life (2024-02-02)

 

Postovana Jelena,

Molimo Vas da se posavetujete sa ginekolozima u tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi.

Srdačan pozdrav Vasa Analife

 

Mira (2024-01-12)

Test pokazao da beba ima trizomiju,potvrdila aminocinteza u 20. Nedelji trudnoce,kako i gde obaviti prekid trudnoce?

Ana Life (2024-01-12)

 

Poštovana Miro,

To je najbolje da radite u ustanovi tercijarnog tipa Višegradska ili Narodni Front.

Srdačan pozdrav Vasa Analife

 

Milica (2023-10-18)

Pozdrav,danas sam bila na drugom ekspertnom pregledu i doktor mi je rekao da je izlaz aorte većim delom iz desne komore,manjim iz leve.Ali da nije sad 100%siguran jer sam ja punija devojka i ne mogu bas najbolje da vide.da li je to u redu ili nije ?

Ana Life (2023-10-18)

 

Postovana Milice,

Posaljite nam nalaz doktora na email bolnica@analife.rs kao i kontakt telefon.

Čim doktor Živanić pogleda nalaz javićemo Vam se sa više informacija.

Srdačan pozdrav Vasa Analife

 

Suzana (2023-10-02)

Na ulzrazvučnom pregledu u 34.nedelji trudnoće +4 dana, doktorica je rekla da je želudac dobro napunjen i da je debelo crevo dilatirano i iznosi 17mm. Savetuje se kontrolni usg. Interesuje me koliko je ovo ozbiljno? Unapred se zahvaljujem na odgovoru

Ana Life (2023-10-02)

 

Poštovana Suzana,

Naravno savet i jeste da se ponovi ultrazvuk kroz par dana. Ono što morate da znate, jeste da je detaljnije tumacenje rezultata ovim putem  jako neprofesionalno, molimo Vas javite se  Vasem ginekolgu radi pregleda.

Srdacan pozdrav Vaša Analife

 

Tatjana (2023-08-11)

Molim vas dali mi možete pomoći. Doktor je rekao ma ultrazvuku da beba u 12 nedelja po njegovom mišljenju ima malo veću glavicu. Šta to znači. Unapred hvala.

Ana Life (2023-08-11)

 

Postovana Tatjana,

To može da bude genetski uslovljeno, ali svakako treba pratiti dalji rast i razvoj bebe, što Vaš i lekar radi.

Srdačan pozdrav Vasa Analife

 

Tijana (2023-06-20)

Poštovani, u 23. nedelji trudnoće vrednosti Va i Vp bebe su 9,9 mm. Da li ima razloga za brigu?

Ana Life (2023-06-20)

 

Postovana Tijana,

Molimo Vas posaljite poslednji ultrazvučni nalaz na email bolnica@analife.rs, takodje u emailu navedite i Vas kontakt telefon kako bi smo Vas kontaktirali kada doktor Živanić pogleda nalaz.

Srdačan pozdrav Vaša Analife

 

Ivana (2023-05-16)

Radila sam nifty test, pokazuje mi rizik na di George sindrom, poslata sam na amniocintezu radjena 8 maja, jos uvek cekam rezultate koliko je verovatno da je nifty pogrešio i da Bog sve bude u redu?

Ana Life (2023-05-16)

 

Poštovana Ivana,

Mi jedino sto možemo da Vam kažemo jeste da sačekate rezultate amniocenteze.

Srdačan pozdrav Analife

 

Suzana (2023-03-16)

Mojoj snaji je u 17,5ng postavljena dijagnoza na ul zvuku bebe Grav.ml IV/V. Cystis plexusa chorioidales foeti. Dal je to opasno s obzirom da su nam rekli da je cista bebi na mozgu anehogena promera 6,7mm. Unapred Vam hvala na odgovoru.

Ana Life (2023-03-16)

 

Poštovana Suzana,

Pošaljite nalaz lekara koji je opisao cistu na email bolnica@analife.rs , kada doktor Živanić bude pogledao nalaz kontaktiraćemo Vas za više informacija.

U email-u navedite i kontakt telefon.

Srdačan pozdrav Vaša Analife

 

Natasa (2023-02-20)

Trudnoća po ciklusu 16+0,po plodu 17+1. Inace, trece dete. Imam 41 godinu. Zadnje mere su bile bpd 35,hc 135,ac 115,ptm ploda 187g, fl/bpo 0,67, Art.uterina dex 0,62 Art.uterina sin 0,70 Art. Umbilicalis ri 1,1 , s/d3, 2 Da li su nalazi u redu?

Ana Life (2023-02-20)

 

Poštovana Nataša,

Tumacenje rezultata ovim putem bilo bi jako neprofesionalno sa nase strane, molimo Vas javite se  ginekolgu radi pregleda, kako bi Vam objasnio detaljno nalaze i mere ploda. 

 

Srdacan pozdrav Vaša Analife

 

Marija (2022-10-20)

Postovani, Juce sam radila I ekspertni ultrazvuk. 12+4 (Blizanacka trudnoca) Jedna beba ima NN -1,74 CRL-65 a druga 2,44. CRL-67,6Doktor je rekao da je malo povisen ali posto je prenatalni test dobar,za sad pratimo. Danas sam otisla kod drugog doktora po jos jedno misljenje, Jedna beba sad ima manji 1,40 a druga kojoj je povisen je 2,89. Oba doktora su rekla da nema razloga za brigu,zbog dobrih rezultata prenatalnog,Veritas Superior i da samo pratimo. Dosta sam zbunjena velikim pdstupanjima i da li su to dosta visoke vrednosti? Hvala unapred

Ana Life (2022-10-20)

 

Poštovana Marija,

Mi ne radimo ekspertski ultrazvučni pregled blizanačke trudnoće.
Ali ako želite mišljenje dr Živanića možete da nas kontaktirate telefonom i da nam pošaljete nalaze na email da doktor pogleda.

Srdačan pozdrav Vaša Analife

 

Jelena (2022-09-30)

Poštovani, U 30.nedelji trudnoće sam, živim u inostranstvu i nažalost nemam nikakvo poverenje ovde u doktore, pa bi rado htela da čujem još neko mišljenje. U 23.nedelji je urađen 2d/4d UZ gde je biometrija ploda odgovarala gesta. starosti od 23,1 ng. FHR- 139/min; PTM=581 gr.. Na ponovljenom uz u 27+4 ned dr je napisao da je sve uredu , s tim što je BPD manji , 65,7 mm, tezina - 976 g. Na narednom pregledu 29+4 ned doktor me pita- da li su mi rekli na prethodnom merenju da je beba manja nego što bi trebala da bude. Iako je na tom poslednjem pregledu bila po kilazi preko 1400 g, pa je i konstatovao da nije mala. Koliko je taj Bpd bitan, s obzirom da je obim glave u redu? Da li bi mogla i vama da pošaljem parametre sa uz i konsultujem se.

Ana Life (2022-09-30)

 

Poštovana Jelena,

 

Tumacenje rezultata i postavljanje dijagnoza ovim putem bilo bi jako ne profesionalno sa nase strane.
Bez pregleda kod naseg ginekologa i tek onda uporedjivanja sa Vašim dosadašnjim nalazima, mogli bi smo da Vam damo više informacija.

Srdacan pozdrav

 

Predrag (2022-09-23)

Postovani, Moja snaja koja zivi sa sinom u Americi je trudna u 32 nedelji. Na poslednjim pregledima UZ su uocene razlike u dimenzijama tela, trupa i glave. Glava je u okviru 32 nedlje, medjutim truo i noge nisu oko 28 nedelje. beba ima samo 1,35 kg. Lekar im tamo kaze da sacekaju jos mesec dana pa ukoliko se beba bude sporo razvijala onda da urade porodjaj i bebu stave u inkubator na dalje razvijanje. Nalaze smo poslali u Narodni Front. Oni kazu da nesto nije u redu i sumnjaju na genetske anomalije ploda i po njima bi izazvali odmah porodjaj i odstranili plod. Koga slusati ? Oni zive dista daleko i nisu u mogucnosti da dolaze u Srbiju vec sve mora tamo da se zavrsi na los ili pozotivan nacin. Molim Vas za savet ili konsultaciju. Napominjem da je snaja radila prenatalni genski test i da jhe bio uredan nalaz. Srdacan pozdrav,

Ana Life (2022-09-23)

 

Poštovani Predraže,

Jako je nezgodno komentarisati tudje nalaze i reći nešto više o daljem toku trudnoće,bez pregleda. 

Možete ako želite da nam pošaljete nalaze da dr Živanić pogleda. Nalaze možete poslati na analifepacijent@gmail.com i kontaktirati nas na 011 319 68 08.

Srdačan pozdrav Vaša Analife

 

Jovanka (2022-07-20)

Pozdrav, dijabeticar sam od 11 god. sada imam 32, trudna sam 25 nedelja, radila sam prenatalni qualified 360, koji je u redu, na eho srca bebe doktorka Novakov mi je rekla da u levoj komori srca hiperohomogeni fokus, kaze da to nije nista i da nestaje do kraja, i da je to sumnja na daunov, ali isklucuje to posto je prenatalni dobar... mene zanima ako se ne povuce do kraja trudnoce, hoce li beba imati neke probleme zbog toga...

Ana Life (2022-07-20)

 

Poštovana Jovanka,

Molimo Vas javite se na 011 39 68 08 kako bi smo Vas spojili sa dr Živanićem,radi konsultacije.

Srdačan pozdrav Vaša Analife

 

Teodora (2022-07-05)

Doktore, 18 sam nedelja, juce sam isla na kontrolu,doktor mi je rekao da je grlic zarvoren ali kratak i da je 2.88. sto se tice bebe, sve je super, ali mi je rekao da nije formiran ceo mozak..pitala sam da li to nesto kasni, da li ima problema, rekao je ne. Mogu li da cujem Vase misljenje? Hvala vam puno.

Ana Life (2022-07-05)

 

Poštovana Teodora,

Ovim putem ne možemo da postavljamo dijagnoze i to na osnovu tudjeg pregleda.
Možemo jedino da Vam kazemo da zakazete detaljan Ekspertski 3D/4D ultrazvučni  pregled kod naseg dr Zivanića u periodu od 20-24 nedelje.
Cena pregleda
(cena poslata na e-mail)

Pregled se zakazuje 3-4 nedelje unapred i to telefonom na 011 319 68 08.

Srdačan pozdrav Vaša Analife

 

Selma (2022-07-01)

Pozdrav postovani bila sam danas na uz rekla mi doktorka da sam u 6 nedelji trudnoce međutim gestrijski mesak se video a srčana radnja i plod ne e sad ja sam bez krvarenja i neznam dali ce mi biti trudnoca sve uredu molim vas za odgovor pozdrav

Ana Life (2022-07-01)

 

Postovana Selma,

Vas lekar Vam je sigurno rekao da ponovite jos jednom ultrazvučni pregled za koji dan, kako bi proverio da li ima srčane radnje ili ne.
 

Srdacan pozdrav Vaša Analife

 

Milica (2022-06-02)

Poštovani da li možete da mi kazete šta znaci kada se na ultra zuvku vide dve posteljice, to je ginekolog video danas a kada sam bila prošle nedelje na Betaniji doktorka je rekla da je sve uredu i da je posteljica na prednjem zidu, molim vas da mi pojasnite jer sam danas ostala zbunjena jer doktorka nije ništa rekla samo se rekla da se vide dve posteljice i da je jedna tanja inače sam u 24 nedelji trudnoće u napred hvala Milica

Ana Life (2022-06-02)

 

Poštovana Milice,

 

Molimo Vas javite se Vasem ginekologu kako bi Vam razjasnio sve. 
Tumacenje rezultata i postavljanje dijagnoza, ovim putem,bilo bi krajnje neozbiljno i neprofesionalno. 

Srdacan pozdrav Vasa Analife

 

Mila (2022-04-13)

Dobar dan, ustanovili su mi na ultrazvuku da desni deo bebinog srca se nije lepo razvio, i da je najbolje prekinuti trudnocu, u 23 nedelji sam, da li mozete da mi date neki savet?

Ana Life (2022-04-13)

Postovana Mila,

Molimo Vas javite se na 011 319 68 08 kako bi ste se konsultovali sa dr Zivanicem.

Srdacan pozdrav Vasa Analife

 

Miroslav (2022-04-12)

Postovani, U 32. nedelji ustanovljena je smanjena kolicina plodove vode. AFI = 81. Koja je normalna kolicina afi u tom periodu? I da li je afi 81 los rezultat?

Ana Life (2022-04-12)

Postovani Miroslave,

Molimo Vas javite se na 011 319 68 08 i posaljite nam nalaz na email, kako bi dr Zivanic pogledao.

Srdacan pozdrav Vasa Analife

 

Marijana (2022-04-08)

Postovanje, trenutno sam u 30 nedelji tudnoce (bila sam na pregledu 29w 5d) doktorka je u izvestaji napisala da biometrija ploda odgovara gestaciji 27w 5d. Dok je vrsila UZ uocila je manji BPD u odnosu na gestaciji (BPD 67,2 OFD 89,7 HC 248 AC 246 FL 53 HL 48). Teska je 1212gr, duzina 41cm. Da li mozete da mi napiste da li to moze da utice na funkcije bebe i da li moze da se rodi sa odredjenim anomalijama i generalno na razvijanje mozga njegovih funkcija? Unapred hvala!

Ana Life (2022-04-08)

 mozga njegovih funkcija? Unapred hvala!

Odgovor:Postovana Marijana,

Molimo Vas da se javite u genetsko savetovaliste radi pregleda.

Srdacan pozdrav Vasa Analife

 

Marijana (2022-03-30)

Postovani, u 23.nedelje trudnoce sam radila 4d ultrazvuk gde je doktor ustanovio da je sve u najboljem redu, ali se nije uocavao na snimku desni bubreg kod bebe. Da li to sutra na porodjaju moze dovesti do nekih komplikacija po zdravlje bebe ili posle porodjaja? I da li se moze uraditi opet neki ultrazvuk gde se opet moze proveriti da li drugi bubreg postoji?

Ana Life (2022-03-30)

Postovana Marijana,

Ukoliko doktor nije video neki organ ili je video nesto sumnjivo, pravilo je da Vas uputi na genetsko savetovaliste u nadleznu ginekolosku ustanovu tercijarnog tipa.

Srdacan pozdrav Vasa Analife

 

Ivana (2022-02-02)

Postovani, Zanima me da li je snimanje magnetnom rezonancom bezbedno za plod u trecem trimestru trudnoce, i da li postoje neki rizici?

Ana Life (2022-02-02)

Postovana Ivana,

Molimo Vas da se konsultujete sa radiologom koji radi snimanje.

Srdacan pozdrav Vasa Analife

 

Anica (2021-12-24)

Poštovani, Veoma bi mi značilo Vaše mišljenje. Naišla sam na Vaš kontakt prilikom pretrage besplatnog genetičkog savetovališta. Izubila sam trudnoću u 12.nedelji a rezultat je pokazao prisustvo Patau sindroma na plodu. Rezultati pokazuju muževljev i moj kariotip ćelije kao tipični, uz napomenu da je nije moguće isključiti mogućnost postojanja mozaičnih aberacija. Da li one mogu dovesti do toga da svaki sledeći plod razvije isti sindrom? Hvala mnogo na odgovoru!

Ana Life (2021-12-24)

Postovana Anice,

Detaljne odgovore u vezi Vaseg problema potrazite kod geneticara koji je radio analizu, ako Vam treba bilo kakva vrsta konsultacije sa dr Zivanicem molimo Vas pozovite nas na 0693196808.

Srdacan pozdrav Vasa Analife

 

Ivana (2021-11-25)

Poštovanje, na ekspertskom UZ koji mi radjen u 33 nedelji, a na koji sam upućena jer je BPD bio veći za nedelju dana u odnosu na starost trudnoće utvrdjeno je da je atrijum trenutno manji od 10mm, Vp simetricni 4,7mm, Cc+, CSP+, talx+, CM 6,6, V/H odnos normalnih vrednosti. Mene zanima da li je ovo sve u granicama normale, radila sam dva ekspertska kod Vas u 12-oj i 24-oj nedelji pa bih volela da i sada cujem Vaše stručno mišljenje? Hvala!

Ana Life (2021-11-25)

Postovana Ivana,

Posaljite nam Vase nalaze na email bolnica@analife.rs i pozovite nas na 0113196808 kako bi smo se konsultovali sa dr Zivanicem.
Srdacan pozdrav Vasa Analife

Jovana (2021-11-22)

Zadnji ciklus sam imala 14oktobra… beta hcg bila 339 pa posle 2 dana 2459…na ultrazvuk se potvrdila trudnoca ali se plod ne vidi a 5+4 je plod…Samo ona vrecica …da nagovestim 27oktobra radjena inseminacija u Sistinu … da li je još rano da se vidi trudnoća tj plod ? Hvala

Ana Life (2021-11-22)

Postovana Jovana,

Tumacenje rezultata i postavljanje dijagnoza ovim putem bilo bi jako ne profesionalno sa nase strane, molimo Vas javite se Vasem ginekolgu radi pregleda.
 

Srdacan pozdrav Analife

 

Tijana (2021-11-12)

Postovani, Molim Vas samo za odgovor da li je moj nalaz Dabl testa gde je ultrazvucno dijagnostikovano NT 6mm a analiza krvi pokazuje visoke rizike za sva tri sindroma na koje se putem ovog testa I rade pretrage,da li je Taj nalaz izuzetno Los? Znam sta mi sledi od daljih analiza Ali bih Vas zamolila samo ako biste mogli da mi kazete,potvrdite Los rezultate svega ovoga. Zaista unapred zahvalna I uzasno sludjena..

Ana Life (2021-11-12)

Postovana Tijana,

Molimo Vas da se javite u genetsko savetovaliste radi daljeg pracenja trudnoce i eventualnih dodatnih ispitivanja.Testovi su statistika, a amniocenteza je jedina 100% sigurna dijagnostika.

Srdacan pozdrav Vasa Analife

 

Ana (2021-11-03)

Poštovani , Na ekspertnom ultrazvuku sa ehokarfiografijom u 24toj nedelji primećen je hiperehogeni fokus u levoj komori srca. Svi parametri na ultrazvuku (ovom i svim prethodnim ) su uredu , kao i dabl test radjen u 12toj nedelji. Da li imam razlog za brigu i da li treba da idem na dodatne preglede i analize ? Unapred zahvalna na savetu. Pozdrav

Ana Life (2021-11-03)

Postovana Ana,

Najbolje je da se javite u genetsko savetovaliste kako bi Vam tim lekara odradio pregled i kako bi ste Vi bili mirniji i uzivali u ostatku trudnoce.

Srdacan pozdrav Vasa Analife

 

Sandra (2021-08-21)

Postovanje, molim Vas za misljenje. Radila sam 4d pregled , trenutno sam 12+3 , po ultrasvuku 13 nedelja. Bebi je nosna kost 2.4 a vratni nabor 2.0. Da li je to uredna vrednost ili moze ukazivati na neku anomaliju? Doktor nije bas zadovoljan. Unapred zahvalna

Ana Life (2021-08-21)

Postovana Sandra,

Nas savet je da Vas  doktor uputi na genetsko savetovaliste u ustanovu tercijarnog tipa, kako bi uradili sve detaljne prglede.

Srdacan pozdrav Vasa Analife
 

Aleksandra (2021-08-08)

Molim vas da li moze vas savet,saznala sam da sam u drugom stanju 5.08.2021.a bila sam izlozena RTG zracenju 21.07.2021.drzala sam osobu dok se snimala RTG pluca.Po UZ sam trudna tacno 7 nedelja danas 8.8.2021.Mozete mi molim vas reci sto se tice kongenitalnih anomalija koje su mogucnosti da ih beba dobije zbog izlozenosti RTGa,P.S.Jako sam zabrinuta imam zakazan abortus ,a jos uvek se lomim i ne bih da sklonim bebu,a iskreno i bojim se.inace sam i gojazna i nije mi prva trudnoca,kod kuce deca zdrava.HVALA NA ODGOVORU.

Ana Life (2021-08-08)

Postovana Aleksandra,

Najbolje je da se javite na genetsko savetovaliste u nadleznu ginekolosku ustanovu tercijarnog tipa kako bi uradili pregled i doneli odluku o daljem toku trudnoce.

Srdacan pozdrav Vasa  Analife
 

lidija (2021-08-04)

Molim vas za pomoc...Vidjene pijelektazije <5mm....Dabl test dobar.Sve ostale mere bebine dobre.Ginekolog kaze za 10 dana da proverimo da li su i dalje tu a ako jesu onda da radimo amniocentezu.Molim vas objasnite mi sta su pijelektazije,kako citam to je anomalija ?Sta zeli ginekolog otkriti amniocentezom ako je sve ostalo uredno kod bebe i dobar dabl test.Da li i dalje ovo moze da bude povezano sa nekom bolescu hromozoma?Ili znaci da cu roditi dete sa anomalijom kona ce morati da se operise ali bice mentalno zdravo?sta znaci uopste pijelektazija,da li mogu stvarno da nestanu vremenom?mnogo sam zabrinuta ,pomozite..

Ana Life (2021-08-04)

Postovana Lidija,

Vazno je da znate da jedino rezultat amnicenteze moze da pokaze da li su hromozomi bebe uredni ili ne. Dabl test je statistika, znaci nije 100% siguran rezultat.  Ono sto je vidjeno na ultrazvuku treba da se prati i trebate da odete na genstesko savetovaliste jer oni donose krajnju odluku o daljem toku trudnoce. Takodje vazno je da znate da beba moze da ima savrsene hromozome i da je sve uredu, a moze da ima i neku anatomsku  anomalniju. Zato su testovi (dabl test, prenatalni test ), amniocenteza i detaljni ultrazvucni pregled u trudnoci kao kljuc i brava (jedno bez drugog ne mogu).  

Vas ginekolog ce pratiti stanje i shodno pregledima uputiti Vas gde je potrebno.

Srdacan pozdrav Vasa Analife
 

Zabrinuta (2021-07-28)

Pozdrav, pre nekoliko dana radila sam vaginalni ultrazvuk. Ustanovljeno je da moja trudnoca traje 5 nedelja i 6 dana. U nalazu pise CRL promera 1.8 mm sto odgovara za ng.YS=2.6mm. Mesak promera 15mm. Da li je ova velicina u redu za navedenu nedelju trudnoce? Unapred hvala na odgovoru!

Ana Life (2021-07-28)

 Postovana, 
Cilj foruma bolnice Analife je da Vam odgovara na pitanja o delatnostima Opšte bolnice Analife, ukoliko
dovoljno informacija niste dobili na našem sajtu.

Ovakvim vidom komunikacije ne mogu se postavljati dijagnoze, ordinirati terapija, tumačiti rezultati
raznih analiza, kao ni komentaristi zdravstveni nalazi koji nisu obavljeni u našoj kući. To bi bilo izrazito
neprofesionalno i neozbiljno. Ukoliko zelite mozete pregled zakazati kod nas pa da doktor pogleda da li su nalazi i trudnoca uredni. 
Srdacan pozdrav Vasa Analife 
 

Biljana (2021-07-01)

Postovanje! U 30 nedelji mi je utvrđeno da beba ima uvecane mozdane komore 9,5leva i 9,7 desna, CM:6 cm. Uputili su me da ratim torch analize. Recite mi koliko je to opasno i kakve su posledice? Usled ceka nastaje to uvecanje? Do sada je trudnoca bila uredna! Hvala

Ana Life (2021-07-01)

Postovana Biljana,
Molimo Vas posaljite email sa nalazom gde je vidjen problem i sa upitom na bolnica@analife.rs, kako bi smo se konsultovali sa dr Zivanicem.
Srdacan pozdrav Vasa Analife
 

Jelena (2021-03-09)

Poštovani doktore, bila bih Vam zahvalna ukoliko biste mogli da mi odgovorite da li je normalan FL 37mm, u 24oj nedelji trudnoće, pošto sam na ultrazvuku proživela stresno iskustvo i rečeno mi je da je butna kost manja nego što bi trebalo? Unapred hvala,srdačan pozdrav.

Ana Life (2021-03-09)

Postovana Jelena,

Cilj foruma bolnice Analife je da Vam odgovara na pitanja o delatnostima Opšte bolnice Analife,
ukoliko dovoljno informacija niste dobili na našem sajtu.

Ovakvim vidom komunikacije ne mogu se postavljati dijagnoze, ordinirati terapija, tumačiti rezultati
raznih analiza, kao ni komentaristi zdravstveni nalazi koji nisu obavljeni u našoj kući. To bi bilo izrazito
neprofesionalno i neozbiljno. Molimo Vas posaljite nam Vase nalaze na email bolnica@analife.rs ili se konsultujte sa lekarom koji je radio pregled.

S poštovanjem
Analife
 

Snezana (2020-12-17)

Postovanje doktore zasto dolaxi do anomalije u trudnoci ,Ako je prva trudnoci protekla normalno .

Ana Life (2020-12-17)

 Postovana Snezana, 

uzroci anomalija su mnogostruki. 

Anomalija je promena strukture ili forme organa, dela organa ili dela tela kod novorođenčeta.

Ovo su najčešća pitanja koje nam trudnice i buduce trudnice postavljaju.  
ŠTA SU ANOMALIJE PLODA ?
- Najveći strah budućih roditelja je vezan za eventualno postojanje anomalije ploda.
Zadatak stručnjaka za prenatalnu negu je da na vreme uoče svaku promenu koja upućuje na anomaliju i, kada je moguće, da spreče posledice otkrivenih anomalija - a sve u cilju rađanja zdravog deteta.

Šta su u stvari anomalije ploda?
- Anomalija je promena strukture ili forme organa, dela organa ili dela tela kod novorođenčeta.

Da li su takve promene česte?
- Anomalije su relativno česte, a javljaju se kod tri do pet odsto živorođenih beba. 
Drugim rečima, od 100 rođenih beba, tri do pet ima neku anomaliju. 
One su najčešći uzrok smrti pre navršene prve godine života.

 
Šta može da dovede do anomalija i da li su nasledne?
- Česta je zabluda da su sve anomalije nasledne pa se razmišlja da, ako ih nemaju roditelji, zašto bi ih imala njihova beba.
 Naprotiv, vrlo mali deo anomalija je nasledan.

 
Uzroci anomalija su različiti i mogu da se podele u nekoliko grupa.
1. Jednu grupu čine anomalije koje nastaju usled poremećaja na genima i hromozomima ploda (genetske anomalije i hromozomopatije).
Najveći deo ovih anomalija je ‚‚slučajna greška prirode", a samo mali deo je direktno nasledan (znatno ispod 10%).

 
2. Druga grupa anomalija je uzrokovana određenim bolestima majke, bilo da se radi o samoj bolesti koja može da dovede do anomalije, ili lekovima koje ona mora da uzima zbog te bolesti.
Na primer, primećena je češća pojava nekih anomalija ploda kod trudnica koje boluju od šećerne bolesti, bolesti vezivnog tkiva (lupus eritematodes), poremećaja funkcije štitne žlezde, epilepsije, itd.

 
3. Mali deo anomalija ploda (manje od jedan odsto) nastaje zbog uzimanja lekova koji mogu da oštete plod.
Sa tog aspekta, naročito je značajan period kada se formiraju organi, odnosno do desete nedelje trudnoće.
Posle toga, svi organi ploda uglavnom rastu, pa se rizik od njihovog oštećenja značajno smanjuje.

 
4. Najveći broj malformacija (oko 65-75%) nastaje iz nama nepoznatog razloga, ili zbog udruženog delovanja raznih faktora, od kojih su nam neki poznati, a neki ne.
Praktično, za skoro tri četvrtine anomalija ne znamo uzrok.
U ovu, najveću grupu malformacija, spadaju: defekti neuralne cevi, anomalije srca, razni rascepi na licu (usne, nepca), anomalije gastrointestinalnog trakta, vodena glava (hidrocefalus), zatim anomalije dijafragme, urinarnog trakta, defekti trbušnog zida...
Jedini način za njihovo otkrivanje (bar za one koje mogu da se otkriju u trudnoći) jeste isključivo ultrazvuk.

Kako na plod deluju infekcije majke koje mogu da se dogode i u trudnoći?
- Od svih anomalija ploda, tri do deset odsto nastaje usled infekcija majke u trudnoći. Najopasnije su infekcije virusom rubeole, citomegalovirusom, toksoplazmom, herpes virusom i slično.
Ove infekcije, naročito u ranim nedeljama trudnoće, mogu da dovedu do teških anomalija srca ploda, do oštećenja na centralnom nervnom sistemu, jetri i očima, ali i na ostalim vitalnim organima tela.

U kojem periodu trudnoće se dijagnostikuju anomalije?
- Da li će i kada neka anomalija ploda da bude otkrivena, zavisi od nekoliko faktora, a najvažniji su: vrsta poremećaja, starost trudnoće, kvalitet ultrazvučnog aparata, i naravno, obučenost lekara koji obavlja pregled. Dijagnoza velikog broja malformacija je moguća već od 11. do 14. nedelje trudnoće (treći mesec), kada se trudnici i predlaže detaljni ultrazvučni pregled, poznat kao ‚‚genetski sonogram prvog trimestra". Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji (3D i 4D ultrazvuku), dobro obučen ginekolog može rano i jasno da vidi, recimo, rascep usne i nepca u tri dimenzije, anomaliju na kičmi, deformitet stopala ili ruke, pa čak i veće anomalije srca.

Zbog čega se, kada se kaže anomalija, najčešće misli na Daunov sindrom?
- Zbog toga što je u poslednjih nekoliko godina, zbog napretka u načinu dijagnostike, ova anomalija u žiži interesovanja javnosti. 
Ipak, radi se o retkom poremećaju. Otprilike na 500 do 700 porođaja se rodi jedan mongoloid.

 
Da li amniocenteza daje odgovor na pitanje da li je sa bebom sve u redu?
- Zabluda je da amniocenteza daje odgovor na sve. Kamo sreće da je tako! Prvo, amniocenteza nije intervencija bez rizika.
 Uloga ginekologa je da trudnici objasni koji su rizici da beba ima poremećaj hromozoma, ali i rizici da zbog same intervencije izgubi trudnoću.
 Na 200 amniocenteza jedna trudnoća se izgubi zbog intervencije.
 Sa druge strane, amniocenteza i slični invazivni postupci (biopsija čupica posteljice, kordocenteza) praktično otkrivaju samo poremećaje hromozoma ploda (u okviru kojih je Daunov sindrom daleko najčešći).
Ove malformacije čine samo oko 20-25 odsto anomalija ploda.
Za dijagnozu svih ostalih anomalija, koje je moguće otkriti u trudnoći, neophodni su detaljni ultrazvučni pregledi ploda.
Prema tome, relativno česta rečenica trudnice koju čujem u kliničkoj praksi: ‚‚Da uradim amniocentezu, pa ću znati da li beba ima anomaliju ili ne", daleko je od istine.

 
Dr med.sci.dr Vojisla Živanić - ginekolog i akušer Opšte bolnice Analife

 
Važna napomena:

Veća količina masnog tkiva na trbuhu izrazito otežava prolazak ultrazvučnih talasa.
Zbog toga, kod  trudnica, koje imaju masno tkivo na prednjem trbusnom zidu često nije moguće uraditi detaljan (ekspertski) 4D pregled ploda.

Srdacan pozdrav Analife
 

Marina (2020-12-12)

Poštovani doktore, U 32. nedelji trudnoce sam, do sada su mi svi parametri ukljucujuci i nifty bili normali. Pre dva dana na uz mi je doktorka koja mi vodi trudnocu izmerila BPD 88 i rekla da je dete citiram 'glavato', i uveravala me kako ne treba da brinem. Molim Vas za misljenje, da li je mozda pogreban dodatni uz i da li imam razloga za paniku? BDP 88, HC 295,16, AC 255,18 , FL 62,03 Ng/kl 31,6, NG/Uz 32,1 Unapred hvala na odgovoru.

Ana Life (2020-12-12)

Postovana Marina,

Vasa doktorka ce pratiti kako se odvija dalje stanje i raditi redovne preglede.
Ukoliko se nesto bude menjalo mozete nas kontaktirati na 0693196808 i poslati Vase nalaze na e-mail bolnica@analife.rs .
Ovim putem je jako ne profesionalno tumaciti rezultate.

Srdacan pozdrav Vasa Analife
 

Natasa (2020-12-03)

Postovani doktore, sada sam u 29.nedelji trudnoce i desna mozdana komora ploda je 7.9. Pre mesec i po dana je 6.8. Doktor mi je rekao da je u granicama normale i da cemo samo pratiti. Kolike su sanse da se moze naglo pogorsati do porodjaja?

Ana Life (2020-12-03)

  Postovana Natasa
  Cilj foruma bolnice Analife je da Vam odgovara na pitanja o delatnostima Opšte bolnice Analife, ukoliko dovoljno informacija niste dobili na našem sajtu. 

Ovakvim vidom komunikacije ne mogu se postavljati dijagnoze, ordinirati terapija, tumačiti rezultati raznih analiza, kao ni komentaristi  zdravstveni  nalazi koji nisu obavljeni u našoj kući.
To bi bilo izrazito neprofesionalno i neozbiljno. 

Vaša Analife
 

Jelena (2020-12-01)

Postovani,juce sam bila na ekspertnom ultrazvuku na kome pise da je DV negativan a talas, NT je 1.4mm i ICT je 2.3mm. Zanima me da li je to dobar rezultat?

Ana Life (2020-12-01)

 Postovana Jelena,
ginekolog koji je radio ekspertski pregled mora da vam da objasnjenja sta je dijagnoza. Mi ne komentarisemo tudje nalaze.

S postovanjem Analife

Brankica (2020-11-06)

Postovani, na ekspertnom UZ doktorka je izmerila NT=2.2mm. Trudna sam 12+5 nedelja. Pre dve nedelje, u 10.nedelji, uradila sam prenatalni test Verified, rezultati su dobri. Znaci, testiz krvi je uradjen pre ekspertnog. Medjutim, doktorka zbog povecane vrednosti NT misli da treba uraditi amniocintezu. Kakvo je Vase misljenje? Hvala na odgovoru.

Ana Life (2020-11-06)

Postovana Brankice

Vi trebate da se javite u genetsko savetovaliste gde konzilijum lekara treba da donese odluku, da li trebate i sta trebate dalje od ispitivanja da odradite .

Srdacan pozdrav Vasa Analife
 

Lenka (2020-10-27)

Poštovani,danas sam radila UZ na 12.nedelji. Rečeno mi je da je detetu nos 1.8mm i vrat 2.2...uglavnom doktor nijd bio zadovoljan. Jel to ukazuje na anomaliju?

Ana Life (2020-10-27)

Postovana Lenka,

Uradicete neki genetski test koji Vam predlozi Vas lekar, pa se javite ako zelite misljenje.

Srdacan pozdrav
 

Jelena (2020-10-21)

Radila Sam dabl,amniocintezu...ave je super...Na ekspertnom su primetili prosirena creva,sta je zapravo to? Inace sve radim na Institutu za majku I dete pa su mi rekli za nedelju Dana da pogledaju opet

Ana Life (2020-10-21)

Postovana Jelena

Ukoliko ste tamo radili sve preglede, oni ce kompletno propratiti stanje i razvoj vase bebe. Ukoliko budete imali neki nedoumica javite se na 069-319-68-08.
 

Srdacan pozdrav Vasa Analife
 

Takica (2020-08-19)

Postovani,na ekspertnom uz u 23+5 nedelji je ustanovljeno da postoji komunikacija izmedju 4te mozdane komore i cisterne magne od 4mm, medjutim sve ostalo je u najboljem redu i komore normalne velicine. Da li je moguce da je ovo gestacijski problem i kada se zatvara ta komunikacija najcesce?

Ana Life (2020-08-19)

Postovana Takice,

Morate sa Vasim nalazima da se javite na genetsko savetovalište, kako bi oni uradili pregled i doneli odluku o daljem vodjenju trudnoće.

 

Srdacan pozdrav Vasa Analife
 

Tamarica (2020-08-18)

Postovana Natasa, Trenutno sam u 20oj nedelji trudnoce i otkrili su mi hiperhogeno crijevo kod bebe. Dable triple i nifty test je bio negativan... i rezultati na sve viruse u prvom semestru. Vec godinu dana pijem lekove za stitnu zlezdu, ovo je moja prva trudnoca imam 27 godina, aktivni sam sportista, nepusac. Imam li razloga za brigu ? Unaprijed zahvalna

Ana Life (2020-08-18)

 Postovana Tamarice,

Molimo Vas da se javite Vasem ginekologu ili ginekologu u ustanovi gde će te se poradjati, kako bi videli o čemu je reč i sve detaljno propratili. Ako želite da zakazete pregled kod dr Živanića tj Ekspertski 3D-4D ultrazvuk , to možete uraditi pozivom na broj telefona 069-319-68-08.

Srdacan pozdrav Vasa Analife 
 

Natasa (2020-07-01)

Postovani, Trudnica sam 29 nedelja, u 24 nedelji su na UZ videli da dete ima levu prosirenu nozdanu komoru od 12mm, a desna 5mm. To je potvrdjeno i na magnetnoj u klinickom centru. S tim sto me zbunjuje sto pise na nalazu diferencira se cista septum pelucidum i cavum verge, korteks velikomozdanih hemisfera debljine preko 3 mm. Sta to znaci, da li je to otezavajuca okolnost? Magnet je radjen 10 juna. Na konzilijumu za fetalne anomalije u visegradskoj su rekli samo da se to prati. Molim za misljenje, savet?

Ana Life (2020-07-01)

 Postovana Natasa, 

Krajnju odluku i dalji postupak u toku pracenja trudnoce donosi iskljucivo Konzilijum za fetalne anomalije,  u Vasem slucaju u Visegradskoj. Tako da nas savet da pratite njihova uputstva i savete. 

Srdacan pozdrav Vasa Analife
 

Andrijana (2019-12-25)

Od prilike sam mesec dana trudna i doktorka mi je rekla da se plod nalazi gore u levom rogu i da se to njoj uopste ne svidja i da ne moze lepo da vidi plod da li mozete da mi objasnite sta to znaci

Ana Life (2019-12-25)

Poštovana Andrijana,
Ono sto mi možemo da Vam kazemo, to je da dodjete na ultrazvucni pregled-utvrdjivanje trudnoce kod naseg ginekologa dr Radakovic Nade cena pregleda (cena poslata na e-mail) ili kod dr Vojslava Zivanica (cena poslata na e-mail)
Pregled mozete zakazati na 069-319-68-08.

Srdacan pozdrav vaša  Analife

Nessa (2019-11-27)

Postovani, U 10+4 sam sedmici trudnoce. Doktor mi je izmjerio nuhalni nabor koji je u prosjeku izmedju 2,7-3,0 ? Isto tako ne vidi srcane komore i pretkomore. Takodjer, predlaze da prekinem trudnocu. Molim vas za vas komentar i pomoc, jer sam zaista mnogo zabrinuta... Hvala

Ana Life (2019-11-27)

Poštovana Nessa, 
Morate da se javite na genetsko savetovaliste neke vece zdravstvene ustanove. Gak Visegradska ili Narodni Front. 

Srdačan pozdrav Analife

Selvedina (2019-10-20)

Poštovani. Zadnja M je bila 16.9.2019.Pošto sam imala jake krčeve u stomaku 14.9.2019 su me poslali na uz i rengensko slikanje stomaka nakon što je test za trudnoću pokazao da je negativan. Nakon 2 dana sam uradila kićni test za trudnoću koji je pokazao pozitivno. Gin. Je isto potvrdila to i rekla da se ide na sve ali ništa. Ja bi sa veseljem zadržala bebu ali se bojim isto tako nus pojava koje bi se mogle preprečit. Molila bih Vas za Vaše mišljenje i kolika je mogućnost do povrede bebe od rengena? Lijep pozdrav.

Ana Life (2019-10-20)

Poštovana Selvedina,
Molimo Vas da se konsultujete sa Vasim ginekologom i sa radiologom, kao i da uradite detaljna ispitivanja kako bi ste doneli konacnu odluku.

Srdacan pozdrav Vasa Analife

Sofija (2019-09-12)

Poštovani, sada sam 7.nedelja trudnoce. Jos uvek nisam otisla na pregled kod ginekologa,trudnoca utvrdjena kucnim testom. Pre dva dana mi se pojavila mala krasta odmah ispod nosa u vidu herpesa. Nikada ranije ga nisam imala. Inace ovo mi je druga trudnoca. Po forumima svasta pise,da li ovo moze uticati na plod,i izazvati neke anomalije,s obzirom da nikada ranije nisam imala? Hvala

Ana Life (2019-09-12)

Postovana Sofija,

Molim Vas javite se Vasem ginekologu da Vam uradi pregled i da vidi sta Vam se to pojavilo.

Srdacan pozdrav Vas Analife

Alex (2019-08-22)

Postovanje.Nosim blizance i bila sam na 4D pregledu u 23+1 nedelji Kod prve bebe sve je super i teska ke 535g,kod druge isto tako sve u redu.Sve mere i svi organi kako treba razvijeni.Tezak 505g.Normalno pomera nogice,sve dimenzije normalne,nema rascep usnice ni nepca.Samo ginekolog je na kicmi nasao nesto kao malu izbocini koja je kao zrno graska.Zanima me da li je to nesto opasno i kako moze da se leci ili sta vec?Trudnoca sasvim uredna.Hvala.

Ana Life (2019-08-22)

Poštovana, 

 

predpostavljam da Vam je Vas doktor koji je gledao bebu predlozio da uradite Ekspertski pregled u trudnoci a ako ste to uradili onda je nalaz na kicmi razlog (indikacija ) da Vas posalje na geneticko savetovaliste, koje ce da kaze da li je sa Vasom bebom sve u redu ili ne. To je telo od vise doktora. Uostalom to je zvanican protokol kada treba da se postuje. 


Srdačan pozdrav  Analife

Maša (2019-02-28)

Poštovani, Uradila sam ekspretni ultrazvuk u 10+5 sto je malo rano i sam doktor je to rekao, ali s obzirom da živim u inostrantvu i da sam samo tada mogla da ga uradim ovde ipak smo pokusali. Sve sto treba doktor je video i kaze da deluje da ce biti okej, ali da moram da odem opet za 2 nedelje jer se mozak nije dovoljno razvio. Jako sam se uplasila i pokusavam da nadjem informaciju o razvoju mozga kroz nedelje trudnoce al ne uspevam. Da li postoji mogucnost da se ipak razvije dobro ili je trebao vec biti razvijen. Hvala!

Ana Life (2019-02-28)

Poštovana,
nije jasno pitanje.
Ekspertski ultrazvuk se radi u 12 nedelji i glavni za dijagnostiku anomalija koje se dijagnostikuju isključivo na ultrazvučnom pregledu je 22-24 nedelje trudnoće.

  S poštovanjem

Analife

Majce2345 (2019-02-12)

Da li espertski 4D ultrazvuk moze da se uradi kada dabl test pokaze vrednosti na granici. Da bih izbegla amnio cintezu. Pozdrav.

Ana Life (2019-02-12)

Poštovana,
predpostavljamo da vam je vaš ginekolog dao odgovarajući savet po pitanju graničnog Double testa  Ekspertski 4D ultrazvuk koji u sebi obavezno sadrži i fetalnu ehokardiografiju je pregled koji  gleda anomalije koje se dijagnostikuju usključivo na ultrazvuku. Double test, amniocenteza se odnose na genetske anomalije. Ekspertski 4D UZ na morfoloske anomalije. Beba može na amniocentezi da bude sve u redu, ali da ima srčanu manu, rascep usne ili nepca i slično.


 

S poštovanjem Analife

Nena (2019-01-31)

Postovani. Na ekspertskom uz je utvrdjeno da beba ima Sua sindrom 24 nedelja sam i 4 dana trudnoce,beba je napredna i uz je sasvim uredu nista ne upucuje da ima manjak jedne arterije.posto se lepo razvija,dr mi je rekla da cemo samo da pratimo.Radila sam Dabl test on je bio uredu.Moje pitanje za vas je koliko je opasno ovo stanje sa arterijom i da li postoji jos neke analize da se urade.hvala vam

Ana Life (2019-01-31)

Poštovana,

uvek je najbolje slušati doktora u koga imate poverenje. 

      S poštovanjem

      Analife

Mirjana (2018-09-20)

Postovani, na Ekspertskom uz je utvrdjeno da beba ima cistu na levom pleksusu nervnog sistema od 8mm posle cetiri nedelje na uz pleksusi ABK levi 9mm, ABK desni 2mm.Molim vas sta znaci skracenica ABK, i da li su ovi nalazi u redu?Pod stresom sam da sa bebom nesto nije u redu. Hvala Vam unapred na misljenju

Ana Life (2018-09-20)

Poštovana Mirjana,

Ovakvim vidom komunikacije ne mogu se postavljati dijagnoze, ordinirati terapija, tumačiti rezultati raznih analiza, kao ni komentarisati  zdravstveni  nalazi koji nisu obavljeni u našoj kući. To bi bilo izrazito neprofesionalno i neozbiljno.
Ako želite drugo mišljenje možete nam se javiti na 069-319-68-08 i zakazati pregled ili konsultaciju.
Srdačan pozdrav Vaša Analife

Tica (2018-09-04)

Postovani, htela sam da pitam da li radite amiocintezu I koja je cena?

Ana Life (2018-09-04)

Poštovana,

Potrebno je prvo da dodjete sa Vašom dokumentacijom na besplatnu konsultaciju kod dr Živanica, da doktor pogleda sve nalaze koje imate vezane za ovu trudnoću i da sagleda kakvi su uslovi da bi se odradila intervencija, nakon konsultacije dobijate odredjeni spisak nalaza koje trebate da odradite i ako oni budu uredni dolazite na zakazani termin za intervenciju. 

Cena Amniocenteze ukoliko se radi klasična analiza (cena poslata na e-mail)

 

U cenu su uračunati:  

1. Ginekološki pregled pod spekulumom neposredno pre intervencije

2. Intervencija vađenja plodove vode
3. Laboratorijska analiza
 U bolnici se ostaje neka dva sata. 
rezultati su za 12-14 dana, a ukoliko se radi i  QF-PCR cena (cena poslata na e-mail) preliminarni rezultati stižu ranije .

Zakazivanje na telefon 069 319 68 08

 

 Srdačan pozdrav Vaša Analife

Jovana (2018-09-04)

Postovani, Molim Vas posaljite mi cenu ekspertskog 4D ultrazvuka od 14do19 nedelje trudnoce. Hvala

Ana Life (2018-09-04)

Poštovana

Ekspertski 4D ultrazvuk plus eksperrski pregled srca (fetalna ehokardiografija) (cena poslata na e-mail), zakazuje se isključivo telefonom, zbog direktnog dogovora sa trudnicom, neke tri nedelje unapred.

 

S poštovanjem

Analife

Dragana (2018-08-07)

Postovani, pisem Vam iz Podgorice. Imam 26 godina, u 17toj nedelji sam trudnoce, prva trudnoca. Na UZ je uocena cista promjera 22x24mm, ispunjena bistrim sadrzajem, odvojena od besike. Pol ploda je muski. Dabl test je bio uredan, uradjen je nakon ovoga i tripl, cekam rezultate. Doktor koji me je gledao na UZ smatra da se  cista nalazi izmedju krvnih sudova pupcanika. Na Vasem sajtu sam procitala da se sa Vama mogu konsultovati u vezi sa razvojnim anomalijama ploda. Jako sam zabrinuta i vjerujem da mi ovako "napamet" ne mozete nista blize reci, stoga da li mogu ovako mejlom zakazati pregled i koja je cijena istog? Kakvo je Vase misljenje, da li je neophodna amniocenteza i da li amniocentezu moze zamijeniti neki od neinvazivnih prenatalnih testova (Nifty test je dostupan u Podgorici). Ukoliko je moguce prije pregleda, ja bih Vam poslala dojumentaciju koju imam kod sebe mejlom

Ana Life (2018-08-07)

Postovana Dragana,
kontaktiracemo Vas na kontakt telefon koji ste ostavili u inbox-u na facebook stranici. 

 

Srdacan pozdrav Vas Analife

Jovana (2018-04-04)

Poštovani, interesuje me cena ekspertskog uz koji se radi izmedju 14-19 nedelje ,kao i ekspertskog uz koji se radi od 20-24 nedelje trudnoce. Hvala u napred na odgovoru.

Ana Life (2018-04-04)

Postovana,
Ovu vrstu pregleda najidealnije je raditi od 20-24nedelje trudnoce.
Ekspertski 4D/3D ultrazvučni pregled“Anatomsko-morfološki pregled od 20-24 nedelje trudnoce plus fetalna ehokardiografija ili FES jeste:
-  najdetaljniji pregled koji se radi u trudnoći kada je reč o strukturnim ili morfološkim anomalijama, tj. kako je beba građena. 
Da li postoji anomalije lica, rascep usne, rascep nepca, da li su očna sočiva bistra i formirana, strukture u mozgu: od malog mozga, preko moždanih komora, corpus calosuma do krvnih sudova mozga - Wilisovog šestougla, arterije perikalose. 
Kako izgledaju ruke i noge, kako izgleda kičma u tri dimenzije. kako izgledaju bubrezi i krvni sudovi bubrega, 
Posebna priča je fatalna ehokardiografija ili ekspertski pregled srca. Od standardnih preseka komora, srčane pregrade, izlaza aorte, plućne arterija, preko traheje, subklavije, aortnog luka, gornje i donje šuplje vene i da ne nabrajamo više. Pregled srca koji radi dr Živanić je mnogo detaljniji nego što je fetalna ehokardiografija. 
Kakava je aktivnost bebe. Posle 24 nedelje trudnoće radi se i Color Doppler posteljice ( zbog toga što ako se radi ranije u trudnoći, može dovesti do zabune, jer krvni sudovi uterina  se šire sve do 22-23 nedelje, tek posle toga je merodavan rezultat. 
3D slike i 4D filmići bebe 
(cena poslata na e-mail) i obavezno zakazivanje telefonom
Važna napomena:
Pregledi iz krvi trudnice (Dabl, Tripl, ili Prenatalni testovi , zajedno sa amniocentezom, odnose se na hromozome bebe (Daunov sindrom)  i  NE MOGU ZAMENITI ULTRAZVUK,
4D EKSPERTSKI ULTRAZVUK plus FETALNA EHOKARDIOGRAFIJA odnosi se na STRUKTURNE ILI MORFOLOŠKE ANOMALIJE ne može zameniti testove iz krvi. Može prenatalni test biti odličan a da beba ima srčanu manu, ili da beba bude odlična na ultrazvuku a da test ne bude dobar. Svaki ima svoje mesto u praćenju trudnoće.
 
Srdacan pozdrav Vas Analife

 

Tamara (2018-03-17)

Postivani, Htela Sam da pitam da li radite amiocintezu I koja je Cena?

Ana Life (2018-03-17)

Postovana,
Potrebno je prvo da dodjete sa Vasom dokumentacijom na besplatnu konsultaciju kod dr Zivanica, da doktor pogleda sve nalaze koje imate vezane za ovu trudnocu i da sagleda kakvi su uslovi da bi se odradila intervencija, nakon konsultacije dobijate odredjeni spisak nalaza koje trebate da odradite i ako oni budu uredni dolazite na zakazani termin za intervenciju. 
Cena Amniocenteze ukoliko se radi klasicna analza (cena poslata na e-mail)
 
U cenu su uracunati:  
1. Ginekološki pregled pod spekulumom neposredno pre intervencije
2. Intervencija vađenja plodove vode
3. Laboratorijska analiza
 U bolnici se ostaje neka dva sata. 
rezultati su za 12-14 dana. , a ukoliko se radi i  QF-PCR cena
(cena poslata na e-mail)
preliminarni rezultati stizu ranije .
Zakazivanje tel 011 3196808 ili 069 319 68 08:
 
 Srdacan pozdrav Vas Analife

 

maria (2018-02-08)

Zdravo Imala sam dve trudnoce koe su zavrsile nazalost jedna u 20 nedeli druga u 17toj nedeli doktori su mi rekli da su sa ekstremne anomalie koe se nalazi cista na mozgom, kratke noge i ruge defekt u gradjeni kosh ...da ta beba nema zivot to je sve isto bilo sa obe trudnoce ja vas molim za odgovor dal poznajete takav slucaj i dali je moguce da i mi imamo ziva i zdrava beba na bilo koi nacin hwala wam unapred

Ana Life (2018-02-08)

Postovana,
prvo bi trebalo utvrditi ( ako to vec nije uradjeno ) da li postoji genetska (nasledna) osnova poremecaja. Ukoliko postoji nalaz, sledece pitanje je da li je ISTI nalaz u obe trudnoce? Tek tad mozemo dati niko medicinsko misljenje. Ukoliko je u pitanju genetski (nasladni) poremecaj, odgovor daje geneticar a ne ginekolog


S postovanjem
Analife

 

Ana (2017-11-08)

Da li mozete da mi posaljete cenu expertnom ultrazbuka koji se radi u 22 oj nedelji,i koliko se unapred zakazuje pregled.Hvala unapred!

Ana Life (2017-11-08)

Postovana
Ekspertski 4D/3D ultrazvučni pregled“Anatomsko-morfološki pregled od 20-24 nedelje trudnoce  sastoji se iz 4 pregleda obavljenih u jednom aktu: 
1.Prvi deo pregleda sastoji se iz
- analize spoljašnjeg izgleda ploda (da li postoji rascep usne, kakva je simetrija lica, da li postoje deformiteti šake i stopala) - kičmeni stub
- analiza moždanih struktura (mali mozak, moždane komore, corpus calosum, krvni sudovi baze lobanje /3D i Power Doppler, prisustvo očnih sočiva)
- analiza trbušnih organa (uočavanje želuca i integriteta dijafragme, uočavanje mokraćne bešike i dve arterije pupčanika, prisustvo i izgled oba bubrega) - analiza integriteta prednjeg trbušnog zida (da li postoji defekt prednjeg trbušnog zida)
2. Drugi deo pregleda FETALNA EHOKARDIOGRAFIJA I koliko je ovaj deo pregleda vazan govori I cinjenica da ukoliko dr Zivanic,zbog polozaja bebe ili gojaznosti trudnice ne moze da sagleda sve najvaznije preseke srca I velikih krvnih sudova,mi pregled prekidamo I ne naplacujemo. U sklopu ovog pregleda analiziraju se dve komore i dve predkomore, aorta i njen izlaz iz leve komore, plućna arterija i nje izlaz iz desne komore, srčana pregrada, protoci kroz srce i njegove velike krvne sudove (Power, Color Doppler i 3D angio modovi) ....
3.Treci deo pregleda je PREGLED POSTELJICE I KOLIÄŒINE PLODOVE VODE (AFI - indeks količine plodove vode) • Izgled i struktura posteljice, njena lokalizacija (nisko usađena?). • Količina plodove vode je veoma važna - nije dobro da je ima malo, a ni puno.
4.Cetvrti deo pregleda su 3D/4D - slike I filmici KAKO IZGLEDA I NA KOGA LIÄŒI .Neke slike dobijate odstampane, a filmove I ostatak slicica dobijate na CD-u .
Pregled radi dr Zivanic
Cena kompeltnog pregleda (cena poslata na e-mail)i potrebno je oko 2-3 nedelje unapred da se zakaze pregled. 
 
Srdacan pozdrav Vas Analife

 

Milena (2017-09-20)

Postovani, Molim Vas posaljite mi cenu ekspertskog 4D ultrazvuka od 14do19 nedelje trudnoce. Hvala

Ana Life (2017-09-20)

Poštovana
Ekspertski 4D ultrazvuk plus eksperrski pregled srca (fetalna ehokardiografija) (cena poslata na e-mail), zakazuje se isključivo telefonom, zbog direktnog dogovora sa trudnicom, neke tri nedelje unapred.
 
S poštovanjem
Analife

 

Mira (2017-08-29)

Na ekspertnom ultra zvuku kad sam bila.u 23 nedelji receno mi je da beba ima.zeludac ali da je trenutno slabije punjen, i lako povecana kolicina plodove vode na sledecem ul. Zvuku kad sam bila opet mi je receno povecan afi180 i opet sagledati zeludac sta to znaci? Dali je to opasno za bebu sta se desava?

Ana Life (2017-08-29)

Poštovana
Najbolje je da pozovete ordinaciju kako bi ste postavili pitanje doktoru Živaniću pa ako može da u razgovoru sa Vama doeđete do još nekih vama značajnih informacija
 
S poštovanjem
Analife

 

Ana (2017-08-10)

Postovani, mozete li mi reci cenu 4D ekpertnog zvuka u 22oj nedelji, tj mozete li mi poslati na mail? Hvala

Ana Life (2017-08-10)

Poštovana Ana,
Cena ekspertskog 4D ultrazvuka + fetalna ehokardiografija ili ekspertski pregled srca
(cena poslata na e-mail). Zakazivanje telefonom neke dve-tri nedelje unapred.

S poštovanjem
Analife
 

Jovana (2016-09-14)

Postovani doktore, molim Vas za pomoc preko odgovora na moje pitanje jer sam jako uplasena. Naime, na ekspertskom 4 D ultrazvuku u 23-oj nedelji trudnoce ustanovljena je vrednost VP FAKTORA-9.4 mm -sirina zadnjeg roga bočne moždane komore. Molim Vas da mi odgovorite, da li je po vasem misljenju ovo zabrinjavajuca vrednost obzirom da sam tek na polovini trudnoce. SVI OSTALI MERENI PARAMETRI GLAVE I MOZGA SU U REDU. Koje dalje korake treba da preuzmem? Hvala Vam na odgovoru!

Ana Life (2016-09-14)

Poštovana,
bilo bi nestručno i sa naše strane neozbiljno da komentarišemo nalaze drugih doktora. Odgovor na to pitanje možete dobiti samo od doktora koji uradi pregled.
 
Vaša Bolnica,

Bolnica AnaLife 

Danka (2016-09-10)

Postovani, Radila sam 4D u 24-oj nedelji trudnoce i sve je bilo uredu. Zanima me da li na tom pregledu se mogu videti anomalije kao sto je daunov sindrom? I zanima me koje su granice normalnih mera bebinih pijelektazija u trudnoci?Meni su na pregledu rekli da je leva 3,5mm desna 3,6mm i da je to uredu. U napred hvala!

Ana Life (2016-09-10)

Poštovana
Znaci koji se gledaju na hromozomopatije (Daun....) se gledaju na ranom ultrazvuku, negde do 19 nedelje trudnoće. Posle toga se ne gledaju. Posle 20.te nedelje gleda se detaljno srce ili fetalna ehokardiografija, strukturne ili morfološke anomalije, protoci, AFI ili plodova voda i 3d i 4D bebe
 
 Vaša Bolnica,

Bolnica AnaLife 

Aleksandra (2016-08-23)

Zdravo, zanima me cena 4D ultra zvuka(ekspertni) posle 25 nedelje trudnoce. Da mi posaljete na e-mail. Hvala unapred

Ana Life (2016-08-23)

Poštovana, cena ekspertskog 4D ultrazvuka sa fetalnom ehokardiografijom (cena poslata na e-mail). Obavezno zakazivanje telefonom neke dve nedelje ranije
 
Vaša Bolnica,

Bolnica AnaLife 

Jelena (2016-04-15)

Postovani, interesuje me cena 4d ultrazvuka i kada je najbolje raditi? Ja sam 12. nedelja. Radila sam dabl test i cekam rezultate. Srdacan pozdrav.

Ana Life (2016-04-15)

 Poštovana,
Ako je rezultat  dabl test,i rezultat je dobar, možete zakazati kod nas u 19 nedelji. Ovaj pregled obuhvata nekoliko  pregleda u jednom aktu.
1.    Ekspertski pregled srca /fetalna ehokardiografija/, detaljan pregled srca sa presecima velikih krvnih sudova koji izlaze iz njega. Koliko je taj pregled važan, govori činjenica, da ukoliko zbog položaja bebe, srce ne može da se detaljno analizira i slika, pregled se prekida i ne naplaćuje se.
2.    Drugi deo se odnosi na analiziranje ultrazvučnih znakova za hromozomske anomalije
3.     Detaljan pregled bebe na sve strukturne anomalije koje mogu da se dijagnostikuju isključivo ultravukom
4.    Kako beba raste (biometrijske mere bebe)
5.    3D slike i 4D filmići bebe
(cena poslata na e-mail), zakazuje se na neki od naših tel 011 319 68 08 ili 063 319 68 08
 
Vaša Bolnica,

Bolnica AnaLife 

Fahreta (2016-03-26)

Koje su normalne vrednosti mozdanih komora i do koliko je tolerantno njihovo sirenje?Beba ima od 10 meseci.

Ana Life (2016-03-26)

Poštovana, nije jasno pitanje, ako pitate za vrednosti moždanih komora rođene bebe, neophodno je da pogleda dečiji neurolog.
              
Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife 

verica (2016-02-03)

Postovani, Zanima me koliko kosta 4D i kada mogu da zakazem pregled? 17 decembra mi je bila poslednja menstruacija.

Ana Life (2016-02-03)

Poštovana Verice, najbolje je da pozovete jedan od fiksnih telefona. Postoji deo pitanja koje će Vam sestre postaviti i to je način da izaberete termin. Cena pregleda je (cena poslata na e-mail)
 
 Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife 

Jelena (2015-02-26)

Postovani, naazim se u 12 nedelji trudnoce i radila sam double test ali jos uvek cekam rezultate. Naime, zanima me kada mogu da zakazem 4d kod vas, koliko se dugo ceka i koja je cena? hvala

Ana Life (2015-02-26)

Poštovana,
posle rezultata Double testa, pozovite neki od naših fiksnih telefona. Cena ekspertskog pregleda koji obavetzno uključuje ekspertski pregled srca, (cena poslata na e-mail), zakazuje se neke tri nedelje unapred.
 
Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Ana (2015-02-12)

Postovani, Trenutno sam u 18-oj nedelji trudnoce i interesuje me do kada postoji rizik od pojavljivanja anomalije poput "spina bifida" ,s obzirom da mi je uvecan afp protein 2.55, te da mi je doktorka u genetskom savetovalistu rekla da postoji mogucnost da se to dogodi. Trenutno na uz se ne vidi bilo kakav deformitet,kako mi je receno. Hvala unapred.

Ana Life (2015-02-12)

Poštovana Ana,
predlažemo Vam pregled oko 22 nedelje trudnoće.
 
Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Danijela (2014-11-26)

Pozdrav, uradjen mi je 4d ultazvuk u 27-oj nedelji, doktor je rekao da je sve u redu osim sto je beba malo mrsavija nego sto bi trebalo da bude. U nalazu sam pronasla da pise mokracna besika postoji zadovoljavajuceg volumena a pored toga pise anomalije plus, sta bi to moglo da znaci?

Ana Life (2014-11-26)

 

Poštovana,
morate pitati ginekologa koji je radio 4D ultrazvuk.
 
Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

 

bojana (2014-10-24)

da li mozete da mi kazerte da li su ovi parametri uredu za 28/29 nedelju trudnoce bpd 69mm ac 245mm fl 59mm i da li je to mali obim glave za tu nedelju?hvala unapred

Ana Life (2014-10-24)

Postovana Bojana,

Vrlo je nezahvalno komentarisati nalaze, tj, merenja koja je uradio drugi doktor., pogotovu kada su tako delikatne stvari u pitanju. Ne radi se o laboratorijskoj analizi sa referentnim vrednostima, več o pregledu koji sadrži dosta objektivnih elemenata ali i subjektivnih utisaka onog koji pregleda. To je razlog zašto mi ne komentarišemo tuđe nalaze. Molimo Vas da imate razumevanja,

S poštovanjem,
Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife
 

Vukašin (2014-10-23)

Poštovani,supruga i ja smu ječe bili na ekspertnom ultra zvuku a ona je inače u 23-24 nedelja trudnoće! svi parametri su ok sem dužine nosne kosti 4,3 a po doktorici bi trebalo oko 5 (neke mere),predložila je aminocintezu kao sigurnost da ne postoji nikakav rizik!samo me zanima iz vašeg iskustva da li je dati parametar alarm ili je u nekim normalnim granicama? s poštovanjem

Ana Life (2014-10-23)

Poštovani Vukašine,  
Vrlo je nezahvalno komentarisati nalaze i mišljenja drugih doktora, pogotovu kada su tako delikatne stvari u pitanju. Ne radi se o laboratorijskoj analizi sa referentnim vrednostima, več o pregledu koji sadrži dosta objektivnih elemenata ali i subjektivnih utisaka onog koji pregleda. To je razlog zašto mi ne komentarišemo tuđe nalaze. Molimo Vas da imate razumevanja,
 
S poštovanjem
Bolnica Analife

Ana (2014-10-23)

Poštovani zanima me cena dabl testa i koliko unapred se zakazuje?U 8oj sam nedelji trudnoće.Pozdrav Ana

Ana Life (2014-10-23)

 

Poštovana Ana,
Double test je test iz krvi trudnice. On se radi u nekoj od laboratorija. Mi taj test ne radimo. Mi radimo ultrazvučni pregled.
 
Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

 

maja (2014-10-20)

Zdravo,jas vam pisem od Makedonija I nadam Se da me razumite.nalazim Se u 22 nedela I mi kazale da lateralna mozocna komora e 10.2 mom Ve molam date mi sovet I uteha osven sto treba da odam na kontroli dali postoi sansa da Se ova Somali Vo idnina.fala vi mnogo

Ana Life (2014-10-20)

Poštovana Majo,

sigurni smo da će pregledi koje budete radili u narednom periodu, pokazati da li je nalaz dobar ili ne.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife
 

Mima (2014-10-07)

Postovani, moj buduci svekar ima ogroman defekt ruke od rodjenja, da li to znaci da je velika mogucnost i mog deteta da se takvo rodi??? Buduci suprug nema nikakav defekt,a ni njegova sestra.Da li to moze da se otkrije do 3 meseca trudnoce? Vrlo sam zabrinuta.Hvala na odgovoru

Ana Life (2014-10-07)

Poštovana,

nejasno je pitanje. O kakvom defektu je reč?

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

iva (2014-09-19)

postovani, molim vas da mi kazete koja je cena expertskog ultrazvuka i fetalne ehokardiografije?

Ana Life (2014-09-19)

Poštovana,

cena ekspertskog pregleda sa fetalnom ehokardiogradijom je (cena poslata na e-mail) dinara, zakazuje se na tel 011 319 68 08.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Andrijana (2014-09-17)

Postovani,zanima me cena dabl testa,i ekspertski 4D ultrazvuk od 11 do 13 nedelje.Unapred hvala.

Ana Life (2014-09-17)

Poštovana, izvinjavamo se na kašjenju sa odgovorom.

Ukoliko ste uradili ultrazvučni pregled u 12 nedelji zajedno sa dabl testom, i rezultat je dobar, možete zakazati kod nas u 19 nedelji, da obuhvatite ekspertski 4D pregled do 20 nedelje i ekspertski 4D pregled posle dvadesete nedelje. Ovaj pregled obuhvata 4 pregleda u jednom aktu.

1.   Ekspertski pregled srca /fetalna ehokardiografija/, detaljan pregled srca sa presecima velikih krvnih sudova koji izlaze iz njega. Koliko je taj pregled važan, govori činjenica, da ukoliko zbog položaja bebe, srce ne može da se detaljno analizira i slika, pregled se prekida i ne naplaćuje se.

2.   Drugi deo se odnosi na analiziranje ultrazvučnih znakova za hromozomske anomalije / Dounov sindrom/

3.    Detaljan pregled bebe na sve strukturne anomalije koje mogu da se dijagnostikuju isključivo ultravukom /rscep usne, spina bifida.../

4.   Kako beba raste /biometrijske mere bebe, količina plodove vode i ako je pregled posle 24 nedelje radi se i Color Doppler posteljice/

5.   3D slike i 4D filmići bebe

Cena je 9900 dinara, zakazuje se na tel 011 319 68 08


Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Sanela (2014-09-10)

U 12 nedelji sam trudnoce....imam 28 god. Uradila sam expertni ultra zvuk i sve je u redu.....pre deset godina sam izgubila bebu u 19 nedelji zbog anomalije (vodene glave) koju su tada uocili na ultra zvuku. Moze li ova trudnoca da bude dobra bez obzira na to sto mi se desilo pre desetak godina.

Ana Life (2014-09-10)

Poštovana,

svaka trudnoća zahteva detaljan ultrazvuk, uključujući i fetalno srce, od strane lekara koji se bavi anomalijama.    

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Danijela (2014-08-30)

Pozdrav, imam jedno pitanje 12 sam nedelja na ultrazvuku doktorka je videla senku na vratu bebe, ponovicemo ultrazvuk po savetu, ali mene zanima da li to znaci samo jedno ili ne mora da bude problem?

Ana Life (2014-08-30)

Poštovana Danijela,

zaista bi bilo krajnje neozbiljno da Vam neko putem pisma postavlja dijagnoze i daje savete.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife
 

Jasna (2014-07-18)

Normalne vrednost bočnih moždanih komora su do 10mm. Da li to vazi za oba pola? Neki su mi rekli da su granice vece kad je u pitanju muski pol?

Ana Life (2014-07-18)

Poštovana,

normalne vrednosti moždanih komora su do 12 mm, nema veze sa polom bebe.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife
 

Marija (2014-06-22)

Postovani, interesuje me do koje nedelje se radi amniocenteza i koja je cena? Pozdrav

Ana Life (2014-06-22)

Poštovana,

amniocenteza se radi od 16-19 nedlje, cena je (cena poslata na e-mail) dinara. Konsultacije na tel 011 319 68 08, besplatna je.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

POLIMCEVIC (2014-06-19)

KOLIKA JE NORMALNA DOZVOLJENA VREDNOST CM SIRINA IZA MALOG MOZGA U 18 NEDELJI TRUDNOCE.HVALA NA ODGOVORU

Ana Life (2014-06-19)

Poštovana,

normalna vrednost cisterne magne je do 10mm.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife
 

CECA (2014-06-11)

Postovani,u sesnaestoj sam nedelji trudnoce. Radila sam dabl test i rekli su mi da test zahteva dublju analizu i uputili na Q test za koji ocekujem rezultate. Mislila sam da se ipak obratim vama i kod vas uradim aminocentezu da bih bila sigurna. Imam 32 godine ako je i to potrebno da znate. Interesuje me jos i cena i za koliko rezultati mogu biti gotovi. Unapred zahvalna.

Ana Life (2014-06-11)

Poštovana,

amniocenteza košta (cena poslata na e-mail) dinara. Rezultat je za deset dana

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife
 

Marija (2014-05-27)

Postovani, kod Vas sam radila exp uz u 13. nedelji.Sve je bilo u redu. Na redovnoj kontroli tj uz kod svog dr, u 23. nedelji je konstatovano: povecana kolicina plodove vode, lice nije vidjeno zbog polozaja ploda, sve ostalo ok.Uradila sam OGTT i CRP i sve je u redu. Procitala sam da uzrok mogu biti i neke anomalije kod bebe..interesuje me da li se rascep usne ili nepca i sl mogu naknadno desiti, jer napominjem, dr Zivanic mi je pre 10ak nedelja rekao da se jasno vidi da toga nema. Hvala unapred.

Ana Life (2014-05-27)

Poštovana,

ekspertski 4D pregled Dr živanića je kompletan pregled uključujući fetalno srce, za te nedelje u kojima se određene strukture mogu videti.  Između ostalog doktor mora da vidi da je gornja usna cela, u protivnom, da nije video lice i gornju usnu, pregled bi se prekinuo i ne bi ga naplatio.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife
 

Aleksandra (2014-05-07)

Da li biste mogli da mi kazete sta da radim ukoliko nisam uradila double test?

Ana Life (2014-05-07)

Poštovana Aleksandra,

izvinite na kašnjenju sa odgovorom.

Morate se konsultovati sa Vašim ginekologom, niko drugi ne bi trebalo da Vam daje savete šta da radite od pregleda, osim lekara koji Vas pregleda.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Sanja (2014-04-28)

Molim vas reci te mikako se zakazuje amnioenteza kod vas i koja je cena?Posto skrining testovi su pokazali povecan rizik za trizomiju 21 i dobila sam uput od komisije iz GAK-front za kordocentezu u junu ili za amniocentezu najkasnije do 20.5.Hvala unapred!

Ana Life (2014-04-28)

Poštovana Sanja,

Ukoliko želite kod nas da radite amniocentezu, pozovite tel 011 319 68 08, kakko bi se dogovorili oko termina, pripreme, konsultacija sa Dr Živanićem, Cena je (cena poslata na e-mail) dinara, rezultat je za deset dana

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Andjelija (2014-04-17)

Postovani, u 12,3 nedelji trudnoce sam. Radila sam uz i dabl test u GAK Narodni front danas. Molila bi vas da mi kazete da li su ovo dobri rezultati: CRL-58.8mm, NT-1.87mm, NK+, FSR+, Ekstremiteti+, Mokracna besika+, Želudac+. Unapred hvala, pozdrav!

Ana Life (2014-04-17)

Poštovana Anđelija,

Doktor koj radi pregled tumači svoj rezultat, mi ne komentarišemo nešto što naš doktor nije radio.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Sladja (2014-04-03)

Postovani,u 21 nedelji trudnoce na uz u drzavnoj bolnici, doktorka mi je rekla da su bocne mozdane komore ploda 8mm. da li je to opasno,da li postoji mogucnost da se u toku trudnoce smanji prosirenost i koje su normalne vrednosti sirine pomenutih komora. Ja sam se na pregledu jako uplasila kad mi je rekla i nisam se setila da pitam,pa molim Vas za odgovor. Za dve nedelje mi je zakazala kontrolu,do tada cu samo o tome da razmisljam pa molim za odgovor. Hvala u napred. Inace jako cenim Vasu bolnicu i rad dr.Zivanica. Veliki pozdrav

Ana Life (2014-04-03)

Poštovana Sladjo,

Normalne vrednost bočnih moždanih komora su do 10mm. Tako da ta mera ne odstupa od normale.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife
 

Zorana (2014-03-25)

Tokom prosle nedelje sam bila na ekspertskom 4D ultrazvuku kod Dr Zivanica. Pregled nije uspeo, sto apsolutno razumem, ali nakon pregleda Dr Zivanic nije porazgovarao sa mnom o daljim koracima i eventualnom ponavljanju pregleda - vec mi je samo rekao, citiram "To je to. Dovidjenja." Da li je takvo ponasanje eticko i praksa Analife klinike ili je moj slucaj presedan? U nadi da cete objaviti moj komentar.

Ana Life (2014-03-25)

Poštovana Zorana,

Zaista mi je žao što pregled kod Vas nije završen. Na našu žalost, a u korist trudnice, Dr Živanić, kada zbog položaja bebe ne može da uradi kompletno srce/fetalnu ehokardiografiju/  pregled  se prekida i ne naplaćuje se.

U drugim klinikama, sigurno bi naplatili za ono što su videli, a ono što nisu, ako uopšte neki ginekolog radi fetalno srce, samo bi konstatovali: viđena anoatomija u granicama normale. U principu, preglede ne ponavljamo, iz vrlo jednostavnog razloga: kada pregled ne uspe prvi put, razočarani ste, a ako ne uspe i drugi put.

Što je moguće, onda ćete biti uplašeni. Uzgred budi rečeno, u stručnim krugovima je poznato, da u svim svetskim centrima ekspertski pregled ploda tog nivoa, ne može da se uradi u oko 20% slučajeva. Predpostavljate, da je nama, kao privatnoj bolnici, interes da naplatimo, ali ne po svaku cenu. Još jednom izražavam iskreno žaljenje što položaj bebe nije dozvoljavao da se uradi kompletan pregled, a Dr Živanić se izvinjava što je propustio da Vam ovo objasni.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Miroslava (2014-02-28)

zanima me koliko je rtg vratnog dela u dva pravca stetan po bebu nisam imala kecelju.imala sam poslednju menstruaciju 10 januara,a 7 februara sam isla na rtg.beba koliko je uy pokazao normalno se razvija molim vas odgovorite mi

Ana Life (2014-02-28)

Poštovana Miroslava,

Mala je to doza zraćenja da bi naškodila trudnoći. Ali, kako bi se smirili, najbolje je da zakažete pregled u nekoj od državnih klinika u kojoj postoji genetski konzilijum za anomalije.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Miroslava (2014-02-28)

zanima me koliko je rtg vratnog dela u dva pravca stetan po bebu nisam imala kecelju.imala sam poslednju menstruaciju 10 januara,a 7 februara sam isla na rtg.beba koliko je uy pokazao normalno se razvija molim vas odgovorite mi

Ana Life (2014-02-28)

Poštovana Miroslava,

To je mala trudnoća da bi je snimanje oštetilo. Kako bi ste bili mirni, posetite genetski konzilijum, kako bi Vam tri lekara dali mišljenje.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Katarina (2014-02-28)

Poštovani,meni je na ultrazvuku kod ginekologa pokaza NT 5mm,da li ultrazvukom 4d moze da se utvrde anomalije

Ana Life (2014-02-28)

Poštovana Katarina,

Sa toliko izmerenom vrednošču NT, najbolje da se javite u neku od državnih kliničkih ustanova, koja će obaviti dalji postupak po važećem medicinskom protokolu za takve slučajeve.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Mima (2014-02-28)

Postovani, ja sam u 18 nedelji i od ponedeljka pocinjem 19nedelju, radila sam triple test i rezultati su u redu zanima me da li da radim amniocintezu ili ne, inace imacu 35god kad se porodim? Unapred zahvalna!

Ana Life (2014-02-28)

Poštovana Mima,

Da li Vi treba da radite amniocentezu ili ne, može da Vas savetuje Vaš ginekolog ili genetski konzilijum. Bilo bi profesionalno neozbiljno da savete takve vrste dajemo putem mejla ili telefona.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Alida (2014-02-13)

Postovanje,imam jedan problem.U petoj sam nedelji trudnoce,tacnije 4 nedelje i 3 dana,danas sam izvrsila pregled i saznala da sam trudna.Do juce sam pila legravan,21 dan,ne znajuci da sam u drugom stanju.Molim vas recite mi moze li mi to napraviti problem sa plodom,i izazvati neku malformaciju?Jako sam zabrinuta,inace mi je treca trudnoca,imam dva zdrava- prava deteta,i obe trudnoce su mi super prosle.

Ana Life (2014-02-13)

Poštovana,

žao nam je, neozbiljno bi bilo sa naše strane da Vam damo stručni savet putem mejla, da će sa Vašom trudnoćom biti sve u redu ili ne, u odnosu na neki lek koji ste pili. Načelno, ne bi trebalo da Vam kontraceptiv legravan naškodi trudnoći. Međutim, jednino ispravno je da odete na genetski konzilijum u neku od državnih ustanova, gde će Vam telo od tri lekara reći šta je najbolje za Vašu trudnoću.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Skadarska 5 (Zemun), Beograd
tel: - (011) 319 68 08
       (011) 319 68 09
       (011) 319 68 11

E-Mail: bolnica@analife.rs

Web sajt: www.analife.rs


NAPOMENA:  Cilj  foruma je da Vam odgovara na pitanja o delatnostima Opšte bolnice Analife, ukoliko dovoljno informacija niste dobili na našem sajtu. Ovakvim vidom komunikacije ne mogu se postavljati dijagnoze, ordinirati terapija, tumačiti rezultati raznih analiza, kao ni komentaristi  zdravstveni  nalazi koji nisu obavljeni u Opštoj bolnici Analife. To bi bilo izrazito neprofesionalno i neozbiljno.

Zahvalni smo za svaku  Vašu primebu i sugestiju u vezi rada naše kuće

Dijana (2014-02-01)

Doktore Zivanicu, Kod Vas sam u 14.nedelji radila ultrazvucni pregled i nalaz je bio uredan odnosno u granicama normale kako ste naveleeee5

Ana Life (2014-02-01)

Poštovana Dijana,

Da li  ste hteli da nešto pitate Dr Živanića?

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Sanja (2014-01-29)

Poštovani, U 13. nedelji trudnoće sam radila UZ pregled u državnoj bolnici, prema kojem je sve OK sa plodom (vratna brazda, nosna kost...), međutim rezultati "double" testa nisu bili dobri. Zanima u kojoj nedelji, bi bilo najbolje uraditi sledeći pregled, kao i koje preglede i analize bi trebalo uraditi, kako bi se preciznije utvrdio rizik od anomalije ploda? Hvala i srdačan pozdrav, Sanja

Ana Life (2014-01-29)

Poštovana Sanja,

Po preporuci Ministarstva zdravlja, ukoliko Double test nije dobar, preporuka je da se ide ne genetski konzilijum neke od državnih ustanova. Na konzilijumu od tri lekara, na osnovu ultrazvučnog pregleda i Double testa koji ste uradili, reći će Vam se šta dalje.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Skadarska 5 (Zemun), Beograd
tel: - (011) 319 68 08
       (011) 319 68 09
       (011) 319 68 11

E-Mail: bolnica@analife.rs

Web sajt: www.analife.rs


NAPOMENA:  Cilj  foruma je da Vam odgovara na pitanja o delatnostima Opšte bolnice Analife, ukoliko dovoljno informacija niste dobili na našem sajtu. Ovakvim vidom komunikacije ne mogu se postavljati dijagnoze, ordinirati terapija, tumačiti rezultati raznih analiza, kao ni komentaristi  zdravstveni  nalazi koji nisu obavljeni u Opštoj bolnici Analife. To bi bilo izrazito neprofesionalno i neozbiljno.

Zahvalni smo za svaku  Vašu primebu i sugestiju u vezi rada naše kuće

Tamara (2014-01-07)

Postovanje, u 25 nedelji su mi videli na ekspertnom uz da je desna mozdana komora 10.1mm. Koliko je to zabrinjavajuce?

Ana Life (2014-01-07)

Poštovana Tamara,

Nalaz vbeličine moždanih komora može biti promenjiv. U svakom slučaju potrebno je brižljivo voditi tu trudnoću i pratiti da li se vrednost povećava.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Skadarska 5 (Zemun), Beograd
tel: - (011) 319 68 08
       (011) 319 68 09
       (011) 319 68 11

E-Mail: bolnica@analife.rs

Web sajt: www.analife.rs


NAPOMENA:  Cilj  foruma je da Vam odgovara na pitanja o delatnostima Opšte bolnice Analife, ukoliko dovoljno informacija niste dobili na našem sajtu. Ovakvim vidom komunikacije ne mogu se postavljati dijagnoze, ordinirati terapija, tumačiti rezultati raznih analiza, kao ni komentaristi  zdravstveni  nalazi koji nisu obavljeni u Opštoj bolnici Analife. To bi bilo izrazito neprofesionalno i neozbiljno.

Zahvalni smo za svaku  Vašu primebu i sugestiju u vezi rada naše kuće

 

Marijana (2013-12-30)

Postovani, trenutno sam u sestoj nedelji trudnoce. Pre nego sto sam saznala za istu, otprilike u delu druge, trecoj i delu cetvrte pila sam tablete bensedin u velikim kolicinama. U istom periodu nekoliko puta (2-3) sam popila vece kolicine alkohola. Inace ne pijem ni bensendine i alhlkohol i samo nesrecnim spletom okolnosti se dogodilo da pocnem sa uzimanjem bas na pocetku trudnoce. Danas sam bila na 1. ginekoloskom pregledu gde je receno da ne bi trebalo da brinem. Molim za sto konkretniji odgovor o mogucnostima anomalnija ploda u ovakvim slucajevima.

Ana Life (2013-12-30)

Poštovana Marijana,

U trudnoći je potrebno uraditi bar jedan ekspertski pregled koji radi lekar koji je ekspert za tu vrstu pregleda. Na pregledu se detaljno gleda beba, kako bi se isključile bilo kakve anomalije, uključujući i anamalije zbog uzimanja lekova kao što je bensedina.

Ekspertski 4D pregled koji radi Dr Živanić se zakazuje na tel 011 319 68 08, cena je (cena poslata na e-mail) dinara

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Skadarska 5 (Zemun), Beograd
tel: - (011) 319 68 08
       (011) 319 68 09
       (011) 319 68 11

E-Mail: bolnica@analife.rs

Web sajt: www.analife.rs


NAPOMENA:  Cilj  foruma je da Vam odgovara na pitanja o delatnostima Opšte bolnice Analife, ukoliko dovoljno informacija niste dobili na našem sajtu. Ovakvim vidom komunikacije ne mogu se postavljati dijagnoze, ordinirati terapija, tumačiti rezultati raznih analiza, kao ni komentaristi  zdravstveni  nalazi koji nisu obavljeni u Opštoj bolnici Analife. To bi bilo izrazito neprofesionalno i neozbiljno.

Zahvalni smo za svaku  Vašu primebu i sugestiju u vezi rada naše kuće

Marija (2013-12-05)

postovani dr. Zivanic,trenutno sam u 24 nedelji trudnoce,u 18 sam bila kod vas na 4D ultrazvuku gde ste neveli da je sve u redu,ali u delu gde je opisan izgled mozga pise atrijum tenutno 10mm,daljim kontrolama u drzavnoj bolnici utvrdjeno je da taj atrijum raste pa je sad vec 12mm,uradjen je Torch test koji ne pokazuje prisustvo ni jednog virusa,dakle IgM za svaki od njih je negativan,medjutim stoji da sam nekada imala i Toxo i Citomegalo,zbog cega je predlozeno da se rezultat ponovi kroz dve nedelje,uradjena mi je i kordocenteza i sad se cekaju rezultati,a zakazana je i magnetna rezonanca ploda koja ce se raditi koliko sam ja shvatila ako kordo pokaze los nalaz. Najiskrenije vas molim za pomoc,tj. Da mi bar pokusatie objasniti sta bi to moglo biti i da li ima nade da se to sve nekako sanira i da se moja beba rodi zdrava,inace je muskog pola,ovo mi je prva trudnoca i jako sam uplasena,uzasno se bojim da ce doci do prekida trudnoce,inace imam 30 godina. Jos jednom vas od sveg srca molim za vase strucno misljenje. Unapred hvala!

Ana Life (2013-12-05)

Poštovana Marija,

Kao naša trudnica, molim Vas javite se na tel ili pošaljite Vaš tel da bi Dr Živanić popričao sa Vama.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Zorica (2013-10-28)

Postovani imam jedno pitanje u cetvrtoj sam nedelji trudnoce i na osnovu laboratorijskog nalaza iz brisa utvrdjena mi je eserihija coli u masi, mycoplasma hominis > 10.000 CCU/ml i Ureaplasma urealyticum > 100.000 CCU/ml pa me zanima da li pored spontanog koji preti kao opasnost da li to moze ostetiti plod i izazvati neku anomaliju moje bebe ? Hvala

Ana Life (2013-10-28)

Poštovana,

Samo Vaš ginekolog može  da daje odgovoarajuću terapiju i savete.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Marija (2013-10-28)

Postovani,u 31 sam nedelji trudnoce i na pregledu mi je dr rekao da su bebi prosirena creva i da mora to da se prati...Jako sam uplasena,molim vas da mi pojasnite koliko je to opasno,jer od dr nisam dobila objasnjenje...Inace mi je propisano STROGO MIROVANJE jer sam otvorena,stomak mi je spusten,to je verovatno od tereta(celu trudnocu dizem sina od 3 god)molim vas bilo kakav odgovor...

Ana Life (2013-10-28)

Poštovana Marija,

Ne komentarišemo dijagnoze drugih doktora.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

katarina (2013-10-28)

u 18.sam nedelji trudnoce,uz je radjen,molim vas za razjasnjenje sta znaci pojacana ehogenost intestinuma i prisutne manje ciste horioidnog pleksusa. hvala unapred.

Ana Life (2013-10-28)

Draga Katarina,

Pravilo naše bolnice je da ne komentarišemo tuđe nalaze, posebno iz razloga što se često dešava  da nije pravilno postavljena dijagnoza.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

kata.grgat@gmail.com (2013-10-10)

Da li mi možete pojasniti trudnoća 7 mjeseci doktor je rekao da djete ima povećane moždane komore 1.5cm hvala

Ana Life (2013-10-10)

Poštovana,

To su značajno proširene moždane komore i neophodno je odete u nadležnu ginekološku  kliniku,  gde će biti  preduzeti dalji adekvatni dijagnostički postupci.

Vaša Bolnica,
Bolnica AnaLife

Danica (2013-10-07)

Poštovani, u 22-oj sam nedelji trudnoce i bila sam na ekspertnom ultrazvučnom pregledu, na nalazu su mi napisali da kod ploda postoji ehogenost papilarnih misića leve i desne komore i pielektazija desnog bubrega 4 mm. Sta to konkretno znaci i koliko je opasno? Hvala!

Ana Life (2013-10-07)

Poštovana Danice,

Mi ne komentarišemo tuđe nalaze. Predpostavljamo da Vam je doktor koji je ekspert za anamalije, objasnio sve.

S poštovanjem,
Bolnica AnaLife

Gorana (2013-10-04)

Poštovani dr Živanić, da li možete da mi navedete koje prednosti ima amniocenteza naspram biopsije horionskih čupica. Ja bih želela da uradim biopsiju horiona jer ranije može da da podatke o nekim poremećajima. Ali bih volela da znam da li amniocenteza ima nekih prednosti, osim toga što je rizik za komplikacije manji. Hvala na odgovoru.

Ana Life (2013-10-04)

Draga Gorana,

Biopsija horionskih čupica može dati rezultat (mozaik) koji zahteva da se uradi i amnicenteza.

S poštovanjem,
Bolnica AnaLife

Tijana (2013-09-27)

Postovani, u 25.sam nedelji trudnoće.Molila bih vas da mi kažete da li je neophodno raditi vaginalni pregled kako bi se utvrdilo da li je grlic eventualno skraćen,mekan,otvoren ili isto to može da se vidi i na ultrazvucnom pregledu?Hvala.

Ana Life (2013-09-27)

Poštovana Tijana,

Grlić se gleda ginekološkim pregledom, tj prstima.

S poštovanjem,
Bolnica AnaLife

maki55 (2013-08-30)

Postovani, u 25. nedelji su mi na UZ videli da je kod ploda prosirena leva mozdana komora (8,2 mm). Da li je to opasno i na koliko nedelja mora da se prati?

Ana Life (2013-08-30)

Postovana,

Ako je ta mera dobijena merenjem atrijuma bočne moždane komore (a trebalo bi da jeste) onda je to normalna vrednost.

S poštovanjem, Dr Živanić Vojislav.
Bolnica AnaLife

nevena (2013-08-29)

Da li je opasno tj.stetno po plod ako se uzme tableta "za dan posle" u 2, 3.nedelji trudnoce, kada zena jos ne zna da je trudna?

Ana Life (2013-08-29)

Poštovana Nevena,

Uzimanje jedne tablete "za dan posle" u 2 ili trećoj nedelji trudnoće nije opasno za trudnoću.

S poštovanjem,
Bolnica AnaLife

Mirela (2013-08-28)

Postovani, blizanacka trudnoca IVF i nije radjena amnicinteza jer su merenja na expertnom UZ u 12 i 18 nedelji bili dobri. U 23+2 nedelji je kod jedne bebeu desnoj komori vidjen hiperehogeni fokus ali su sve biometrije dobre,kao i 4ch uredan presek ,komore i pretkomore simetricnog izgleda,sinusni ritam u M modu,MV i TV slobodni,hemodinamski urednog protoka,Loft,roft,3vv i 3tv urednog preseka. Luk aorte 4,4mm i ductus arteriozus sagledani u celini. color dopler srca u redu. Predlozen je razgovor sa geneticarem koji nas je zbog IVF i UZ salje na kordosintezu. Medjutim kordosinteza nosi odredjeni rizik a ja sam vec u 26 nedelji mi smo odlucili da ne idemo ali Vas molim za konsultaciju da li uz ukazuje na Daunov sindrom i da li je jedino resenje i saznanje da je u pitanju genetska anomalija ukoliko uradimo kordosintezu? S postovanjem, Mirela

Ana Life (2013-08-28)

Postovana Mirela,

Ekspertski 4D ultrazvuk koji gleda ultrazvucne znake za mongoloida radi se do 19.

S poštovanjem,
Bolnica AnaLife

IVANAUROS (2013-08-24)

Postovani,imam decaka od cetiri god. i uskoro krece u vrtic.Ja sam u sestom mesecu trudnoce.Da li postoji mogucnost da mi on iz vrtica prenese neki virus ili infekciju i da tako ugroxim bebu,hvala.

Ana Life (2013-08-24)

Postovana,

Sve savete u vezi Vase trunoce, ispravno je da komentarise samo ginekolog koji Vam voditrudnocu.

S poštovanjem,
Bolnica AnaLife

Sara (2013-08-23)

Poštovani, obavljen mi je UZ pregled (26. nedelja) i u delu "Morfologija ploda" piše sledeće: VAP u gran. norm. za moguće viđeno po sistemima organa. Piše i sledeće: atrijum 9 mm, pred.rog - 9,8 mm, CM - 6 mm. Dodatni opis: Blaga ventrikulomegalija; Pošto mi ništa nije objašnjeno, da li mi Vi možete pojasniti i reći koliko je taj nalaz zabrinjavajući i kada treba da zakažem sledeći UZ i koji. Hvala puno.

Ana Life (2013-08-23)

Postovana Saro,

Nisam Vas razumela, da li ste pregeld radili kod nas.  Ako ste kod nas radili, mozete slobodno zakazati dodatnu konsultaciju na uradjen pregled. Ako niste, nase pravilo kaze da ne komentarisemo tudje nalaze. Ko je radio , ko je merio i kako je merio, to je nesto sto moze da komentarise samo lekar koji je radio pregled.

S poštovanjem,
Bolnica AnaLife

Jovana (2013-08-14)

Dobar Dan , Ja Sam 35+3 moja beba je duga 43,3 mene to malo Brine Jer u toj nedelji treba biti Bar malo duza dali je ta duzina Normalna za tu gestaciju ? Hvala unapred

Ana Life (2013-08-14)

Poštovana Jovana,

U nedeljama u kojima ste Vi ne meri se dužina bebe, već samo tžina, koja nije precizna vrednost.

S poštovanjem,
Bolnica AnaLife

anica (2013-07-27)

sestri je sad u na u ulasku otkrivena anomalija srca predlozen je prekid trudnoce ule je otkriveno prosirenje krvnih sudova ,u nisu da i komora srca nije u redu a sad u bg da nedostaju delovi srca znam da je pregled trebao da se uradi jos u trecem mesecu 3d srca bebe sta raditi dalje jos je u klinickom centru beograd sta raditi dalje unapred hvala

Ana Life (2013-07-27)

Postovana,

Savet je da ispostujete misljenje lekarskog konzilijuma, ne verujemo da su pogresili dijagnozu.

S poštovanjem,
Bolnica AnaLife
 

snezana (2013-07-12)

Poštovani doktore, da li je potrebno raditi amniocentezu, ako je dabl test u redu, imam 36 godina. Unapred hvala

Ana Life (2013-07-12)

Postovana,

Po preporuci Ministarstva zdravlja, svim trudnicama, bez obzira na godine savetuje se ultrazvuk i Dabl test u 12 nedelji, ukoliko je on dobar, ne radi se vise nista po pitanju genetskog skrininga. Medjutim, odluka je uvek na Vama.

S poštovanjem,
Bolnica AnaLife
 

Natasa (2013-07-08)

Dali ima nekih stetnih efekata ako pijem mama vit tablete i folnu kiselinu zajedno isto tablete???

Ana Life (2013-07-08)

Draga Natasa, Nema nikakvih stetnih efekata, u pitanju su suplementi a ne lekovi. S poštovanjem, Bolnica AnaLife

Marija (2013-05-31)

U 5 nedelji trudnoce sam i juce sam saznala da sam u drugom stanju,plasi me tableta koju sam popila pre dve nedelje ona pilula za dan posle...doktor mi savetuje da prekinem trudnocu

Ana Life (2013-05-31)

Poštovana Marija, Nije baš najjasnije Vaše pitanje. Da li Vi nas pitate šta da radite, da li se mi slažemo sa vašim doktorom ili ne? Nijedan ozbiljan ginekolog Vam neće davate savete šta da radite pismom. S poštovanjem, Bolnica AnaLife

Unche (2013-05-10)

Postovani najlepse Vas molim da mi objasnite ultrazvucni nalaz gde je otkrivena uvecana desna komora mozga ABK-11mm-desno; u pitanju je muska beba u 27,6 nedelji trudnoce; hvala unapred ja bih dosla kod Vas na EUZ

Ana Life (2013-05-10)

Poštovani, Sledeći dijagnostički postupak je nuklearna magnetna rezonanca bebine glave, tj bebe. Naravno, pod uslovom da je moždana komora zaista proširena. S poštovanjem, Bolnica AnaLife

Tanja (2013-04-25)

Postovani danas sam bila na ekspertnom sada sam 22 nedelja i u nalazu pise; U abdomenu se uocava inicilna dilatacija intestinuma i difuzno hiperhogeni odjek intestinuma. Sta to znaci jer su mi rekli da dodjem za dve nedelje ponovo na uz?

Ana Life (2013-04-25)

Poštovana Tanja, Iz iskustva znamo da je ovakav vid komunikacije podložan pogrešnim interpretacijama naših odgovora. Zbog toga je politika naše kuće da ne tumačimo nalaze drugih kolega. S poštovanjem, Bolnica AnaLife

Gordana (2013-04-11)

Postovani , 28 nedelja trudnoce sam i lekar mi je danas na pregledu kazao da mi je grlic malo smanjen ,u kartonu je napisao postoji laka dilatacija GT-a,cervinometrija 30 mm,bez tonelizacije .Molim vas jel mozete da mi kazete sta ovo znaci , jel opasno i da li je duzina grlica jako losa, da li je potrebno strogo mirovanje

Ana Life (2013-04-11)

Poštovana Gordana, Nije nam jasno šta znači GT, ali na osnovu cervikometrije, uslovno se može reći da je nalaz na grliću materice dobar. S poštovanjem, Bolnica AnaLife

Amina (2013-03-31)

Da li moze pomocu 4 d ultrazvuka da se ustanovi oboljenje na trizomiju 21 posle 20 nedelje trudnoce?

Ana Life (2013-03-31)

Poštovana Amina, I pre i posle 20 nedelje, jedina sigurna dijagnoza na trizomiju 21 i ostale hromozomopatije dobija se intervencijama ( uzimanjem tkiva posteljice, plodove vode ili krvi ploda iz pupčane vrpce) Ultrazvučni pregled ni u jednom perodu trdnoće, ne može sa sigurnošću da otkrije plod koji ima poremećaj hromozoma. Na osnovu ultrazvučnog pregelda može eventuaolno da se postavi sumnja, pri čemu je pregled posle 20 nedelje dznatno slabiji u tom smislu u odnosu na pregled pre dvadeysete nedelje. S poštovanjem, Bolnica AnaLife

Gordana (2013-03-07)

Postovani, juce sam isla na uz i dr mi je rekao da imam malo visak plodove vodeda nije nista strasno i kontrola za dve nedelje .Ja sam u 22 nedelji i zanima me koliko je to opasno za bebu,posledice i sta treba da radim.Pored toga duzina bebe je 18.6 cm a tezina 600 gr.Citala sam na internetu da beba u toj nedelji treba da bude dugacka oko 28cm.Da li je ta duzina razlicita kod svake bebe.Prva mi je trudnoca pa sam malo uplasena.Inace sve analize i rezultati su mi do sada bili ok.Unapred Hvala na odgovoru .

Ana Life (2013-03-07)

Poštovana Gordana, Ukoliko povećanje plodove vode nije uzrokovana nekom anomalijom ploda a verovatno nije (navodite da je uz u granicama normale), najčešći razlog je slaba regulacija šećera u organizmu trudnice, što se koriguje dijetom. Dužinom bebe nemojte se opterećivati, zbog njenog položaja u materici, nemoguće je tačno merenje, pa se to i neradi posle 14 nedelje trudnoće. Å to se tiče mera dužine bebe koje ste naveli, doktor je okvirno izmerio dužinu bebe, ali bez njenih nogu, a mera sa interneta uključuje bebu sa ispruženim nogama. što je taman ta razlika. S poštovanjem Dr Živanić

Ivana (2013-02-01)

Veliki pozdrav doktoru Zivanicu za koga sam cula i procitala sve moguce pohvale! Imala bih jedno pitanje: sta biste savetovali kad se UZ pregledom dijagnostikuje povisen Vp faktor u blizanackoj trudnoci (26. nedelja) kod devojcice 10 mm, a kod decaka 14,1mm? Da li je nuzno raditi amniocentezu i kordocentezu? Kolike su sanse da se dete rodi sa anomalijom? Da li je posledica prosirenja bocne mozdane komore nuzno hydrocefalus?

Ana Life (2013-02-01)

Poštovana Ivana, Ne postoji Vp factor, verovatno se misli na zadnji rog bočne moždane komore. Međutim ta mera je neprecizna i retko se koristi u analizi centralnog nervnog sistema ploda. U cilju procene stanja bočnih moždanih komora standardno se meri tzv. atijum bočnih moždanih komora. Ako imate tu meru, pošaljite je, pa ćemo onda prokomentarisati. S poštovanjem, Dr Vojislav Živanić

Željka (2013-01-18)

Da li možete da mi pojasnite šta znaži LAKO HIPEREHOGEN INTESTINUM?

Ana Life (2013-01-18)

Poštovana Željka, Odgovor na Vaše pitanje je: Lako hiperehogeni intestinum ne znači ama baš ništa. Taj izraz ne bi trebalo da postoji u stručnoj terminologiji. Crevo je ili hiperehogeno ili nije. Za sve dodatne informacije pozovite tel 011 319 68 08 S poštovanjem, Bolnica AnaLife

Za usluge Opšte Bolnice Analife možete plaćati na više načina.

Ponedeljak-petak od 09-20h
Subotom od 09-15h

Opšta Bolnica Analife
Skadarska 5
(Zemun), Beograd

bolnica@analife.rs zakazivanje